Deze telefoons krijgen de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2-chip

Deze telefoons krijgen de nieuwe Snapdragon 8 Gen 2-chip

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Diverse smartphonefabrikanten hebben bekend gemaakt dat ze gebruik gaan maken van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chipset in hun nieuwe vlaggenschepen voor 2023. Over welke fabrikanten en welke toestellen gaat het?

Snapdragon 8 Gen 2-chip

Qualcomm levert al jaren high-end processoren voor smartphones. Bijna elk jaar weet de chipmaker bovendien de snelste processor te maken die in een Android-smartphone te vinden is. Dit is dan ook de reden dat veel smartphonefabrikanten voor hun vlaggenschepen kiezen voor de nieuwste chipset van Qualcomm. Volgend jaar zal dat de Snapdragon 8 Gen 2-chipset worden. Onlangs presenteerde de chipmaker namelijk deze nieuwe high-end processor. De nieuwe chip moet maar liefst 35% sneller zijn dan zijn voorganger. Ook de grafische prestaties zijn verbeterd, volgens Qualcomm zijn deze 25% beter geworden.

Naast het feit dat de processor sneller is geworden, moet deze ook energie-efficiënter zijn gemaakt. De Snapdragon 8 Gen 2 moet namelijk maar liefst 40% zuiniger zijn dan zijn voorganger. De kloksnelheid is niet veranderd, de opstelling van de CPU-kernen wel. Hierover lees je meer in dit artikel.

Gerelateerde artikelen

In welke smartphones komt de processor?

Onder andere Motorola, OPPO, OnePlus en Xiaomi hebben bevestigd dat ze de Snapdragon 8 Gen 2 gaan gebruiken. Waarschijnlijk zal de processor straks dus terug te vinden zijn in de OnePlus 11 Pro, de Xiaomi 13-serie en de OPPO Find X6 Pro. Xiaomi en OnePlus zouden zelfs in een strijd verwikkeld zijn om wie de eerste fabrikant wordt die de processor in een smartphone integreert. Naar alle waarschijnlijkheid zullen beide fabrikanten hun nieuwe vlaggenschepen voor 2023 volgende maand presenteren. Vermoedelijk zijn de toestellen dan nog alleen in China te bestellen, we verwachten de toestellen dan een aantal maanden later op de wereldwijde markt.

En Samsung dan?

Samsung zelf heeft nog geen bevestiging gegeven over het wel dan al niet gebruiken van de nieuwste processor van Qualcomm. Waarschijnlijk gaat Samsung de chip wel gebruiken, al is het nog niet helemaal zeker welke marken de beschikking krijgen over een Samsung Galaxy S23-serie telefoon met een Snapdragon 8 Gen 2. Afgelopen jaren bracht Samsung de S-lijn in twee varianten op de markt. Eén maakte gebruik van een Qualcom-chip, de andere van een Exynos-processor. In Nederland en België kregen we vaak de minder krachtige Exynos-variant.

Of Samsung dit weer gaat doen is echter de vraag. Volgens Qualcomm zelf zal Samsung de Snapdragon 8 Gen 2-chip in al zijn S23-toestellen stoppen. Bij Samsung zelf was het bestuur daar echter niet helemaal tevreden mee. Meer hierover lees je hier. We wachten het af en zodra we meer weten houden we je op de hoogte.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk