Beste wachtwoordmanagers 2019
Hoeveel wachtwoorden moet jij onthouden die je dagelijks gebruikt? Voor mij valt het alvast niet te tellen, laat staan dat ik ze allemaal kan onthouden! Een gemakkelijke oplossing is om op elke website en of app dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken, maar dat is super onveilig! Er moet maar één dienst gehackt worden en de hacker heeft toegang tot al jouw diensten en gegevens.
Ik gebruik daarom een wachtwoordmanager (password manager in het Engels), zodat ik overal een ander wachtwoord heb, dat ook nog eens lang en complex is. Zo’n wachtwoordmanager kun je vergelijken met een kluis: in de kluis zitten al mijn verschillende logins en de kluis wordt beveiligd met een hoofdwachtwoord. Ik moet dus maar één wachtwoord onthouden en dan logt de wachtwoordmanager mij overal automatisch in.
De Play Store staat boordevol met apps die je kunnen helpen met invullen van inloggegevens. Wij hebben de beste wachtwoordmanagers voor je op een rij gezet.
LastPass
LastPass is één van de beste wachtwoordmanagers die je gratis kunt gebruiken, zowel op je Android-telefoon, als ook op je Windows, Mac en iOS-toestellen. Nadat je je hoofdwachtwoord hebt ingesteld, kun je met LastPass al je opgeslagen inloggegevens - gebruikersnamen en wachtwoorden - importeren vanuit verschillende browsers: Chrome, Firefox, Edge, Opera en Safari.
Alles wat je opslaat in LastPass, wordt gecodeerd opgeslagen in de cloudservers van LastPass. Dit zorgt ervoor dat je LastPass op elke smartphone of computer kunt gebruiken, en er is zelfs de mogelijkheid om inloggegevens te delen met familie of collega's. Verder heb je ook de optie om bepaalde inloggegevens offline beschikbaar te stellen en er is een uitgebreide kluis waarin alle opgeslagen websites worden gerangschikt in mappen.
De ‘Security Challenge’ checkt al je opgeslagen wachtwoorden in LastPass en laat je zien welke wachtwoorden zwak zijn. Deze kun je dan heel gemakkelijk updaten met de ingebouwde wachtwoordgenerator, die de meest moeilijke wachtwoorden voor je maakt.
LastPass wordt door velen aangeraden als de beste wachtwoordmanager en is ook mijn persoonlijke favoriet. Ik moet je wel vertellen dat door zijn populariteit LastPass ook het doelwit is voor hackers. Er zijn al wel kwetsbaarheden geweest in het verleden, maar er zijn nog nooit versleutelde gebruikersnamen of hoofdwachtwoorden gestolen door hackers.
LastPass is gratis te gebruiken en kan via de knop hieronder gedownload worden.
Dashlane Password Manager
Wil je om één of andere reden LastPass niet gebruiken, dan kan je ook eens kijken naar zijn grootste concurrent: Dashlane. Net zoals LastPass zijn er voor Dashlane ook browser plug-ins en mobiele versies, waardoor je deze app op al je toestellen kunt gebruiken.
Deze wachtwoordmanager slaat je wachtwoorden versleuteld op door middel van een AES-256-versleuteling. Dit kan zowel lokaal als in de cloud worden bewaard. Ook is de app te gebruiken om gevoelige en/of belangrijke informatie beveiligd te bewaren. Zo kan Dashlane bijvoorbeeld ook je invul-gegevens bewaren, zodat registeren bij websites ook eenvoudiger verloopt.
Dashlane heeft een mooi dashboard dat je wachtwoorden beoordeelt en tips geeft hoe je je score en beveiliging kan verbeteren. Het onderscheidt zich van andere wachtwoordmanagers met de optie om alle wachtwoorden met in één keer automatisch te laten veranderen. Ook kun je een melding krijgen als er een website, waar jij een account bij hebt, gehackt is.
Dashlane kondigde vorig jaar hun ‘Project Mirror’ aan waarmee ze een toekomst willen, waarin we nooit meer te maken zouden krijgen met vervelende wachtwoorden. Wanneer Project Mirror zal lanceren weten we helaas nog niet.
Dashlane is gratis te downloaden, maar voor meer functionaliteit kun je beter een betaalde variant aanschaffen.
Niet overtuigd?
Ben je niet overtuigd door wachtwoordmanagers? Gebruik dan op zijn minst het wachtwoordbeheer van Google. Deze kan je wachtwoorden opslaan, waardoor je ze zelf niet moet onthouden, dus moet je ook niet overal hetzelfde wachtwoord gebruiken.
Het nadeel tegenover een echte wachtwoordmanager is dat het niet in iedere app werkt. Je krijgt ook geen tips om je beter te beveiligen en je hebt ook niet de mogelijkheid om al je wachtwoorden een update te geven.
We raden je sowieso aan om één van bovenstaande wachtwoordmanagers te gebruiken. Het kost je tenslotten niets om het te proberen en je gaat je er veel beter door beveiligen. Welke ga jij proberen? Laat het ons weten in de reacties.