EU onderneemt actie om AI-gegenereerde inhoud te laten markeren

EU onderneemt actie om AI-gegenereerde inhoud te laten markeren

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Europese Unie (EU) heeft techgiganten als Google en Facebook verzocht om door AI-gegenereerde content als zodanig aan te duiden. Dit beleid heeft tot doel om het publiek bewust te maken van content die gegenereerd is door kunstmatige intelligentie en nepnieuws tegen te gaan. In dit artikel bespreken we waarom de EU deze maatregelen neemt en wat dit betekent voor jou.

Waarom de EU AI-gegenereerde content wil markeren

Met de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is het steeds moeilijker geworden om onderscheid te maken tussen door mensen geschreven content en content gegenereerd door AI. Dit heeft geleid tot zorgen over de verspreiding van misleidende informatie en nepnieuws. Om deze reden heeft de EU (via The Guardian) besloten om maatregelen te nemen om het publiek bewust te maken van AI-gegenereerde content en ervoor te zorgen dat dit soort informatie duidelijk wordt aangegeven.

Hiervoor heeft de EU een vrijwillige Europese gedragscode over kunstmatige intelligentie en desinformatie opgesteld. Zo'n 44 bedrijven, waaronder TikTok en YouTube, werken hier aan mee. Onlangs is Twitter uit dit EU-akkoord gestapt.

Het belang van het markeren van AI-gegenereerde content

Het markeren van AI-gegenereerde content is van cruciaal belang om transparantie en vertrouwen te bevorderen. Gebruikers moeten weten of ze te maken hebben met content die door mensen is gemaakt of door AI is gegenereerd. Dit helpt hen om weloverwogen beslissingen te nemen en misleidende informatie te vermijden. Door AI-gegenereerde content te markeren, kan de EU bijdragen aan het bevorderen van de integriteit van online content.

Het is de taak van socialemediabedrijven om de potentiële "donkere kant" van AI te bestrijden, die het potentieel heeft om binnen enkele seconden gebeurtenissen en stemmen te vervalsen.

Věra Jourová lid van de Europese Commissie over het markeren van AI-content

Hoe wordt AI-gegenereerde content gemarkeerd?

De EU vereist dat platforms en websites duidelijk aangeven wanneer content is gegenereerd door AI. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door een label of een logo toe te voegen aan de content. Door deze markering kunnen gebruikers snel herkennen welke content door AI is gemaakt en kunnen ze hun eigen inschatting maken van de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid ervan.

Impact op online informatie

De introductie van dit beleid zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op online content. Platforms en websites zullen moeten investeren in het ontwikkelen van systemen om AI-gegenereerde content te detecteren en te markeren. Dit kan leiden tot meer transparantie en verantwoordelijkheid in de online wereld. Tegelijkertijd kan het ook uitdagingen met zich meebrengen, zoals het bepalen van de grens tussen door mensen geschreven content en AI-gegenereerde content.

De EU wil dus dat techbedrijven maatregelen nemen om het publiek bewust te maken van AI-gegenereerde content. Door dit duidelijk aan te geven, wil de EU ervoor zorgen dat transparantie word bevorderd en misleidende informatie wordt tegengegaan. Hoewel dit beleid uitdagingen met zich meebrengt, is het een belangrijke stap om het vertrouwen in online nieuws en informatie te vergroten en gebruikers in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen bij het consumeren van informatie.

Google is al een tijdje met die risico’s bezig. Zo heeft Pichai gezegd: "We willen de schade die AI veroorzaakt, zo beperkt mogelijk houden. AI kan veel positieve effecten hebben; we moeten het sturen op een manier die voordeel oplevert voor de maatschappij." Eén van de redenen waarom Googles AI-chabot Bard nog niet in Europa beschikbaar is, is regelgeving op Europees niveau.

Vind jij dat de EU de juiste stappen onderneemt om misleiding tegen te gaan? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk