Vijf jaar beveiligingsupdates moet de standaard worden voor telefoons en tablets. Dat is wat de EU wil. Hetzelfde geldt voor het beschikbaar stellen van onderdelen om de toestellen te repareren: ook die moeten tenminste vijf jaar worden aangeboden.
Europese Commissie
De Europese Commissie legt een nieuw voorstel op tafel om te zorgen dat de wereld van mobiele apparaten meer rekening houdt met het milieu. Er zijn meerdere manieren om de aarde iets beter achter te laten. Een ervan is zorgen dat een product goed te repareren is, zodat we niet steeds iets maar weggooien dat grotendeels nog prima werkt. Een andere methode is om te zorgen dat producten lang gebruikt kunnen worden.
Bij telefoons en tablets heeft dat vaak niet zozeer te maken met of schermen en accu’s het wel volhouden, maar meer of er wel voldoende updates zijn. Als je telefoon op een bepaald moment geen updates meer ontvangt, dan is dat gevaarlijk voor je cybersecurity. Ook kan het onprettig zijn voor het gebruik van je telefoon, omdat sommige apps op een bepaald moment niet meer werken.
Vijf jaar lang verplichte updates
Van de Europese Commissie moeten telefoonfabrikanten straks vijf jaar lang ondersteuning bieden in de vorm van beveiligingsupdates. Daarnaast moeten er tot vijf jaar na het verschijnen van een toestel tenminste 15 onderdelen beschikbaar zijn om het te kunnen repareren. Ook moeten die onderdelen vlug leverbaar zijn en komen er maximumprijzen om te zorgen dat consumenten niet krom hoeven te liggen en alsnog voor een nieuwe telefoon kiezen. Het gratis vervangen van een batterij kan nu in sommige gevallen wel, maar daaraan kleven allerlei regels: ook daarvan wil de EU dat fabrikanten billijker zijn en minder voorwaarden hanteren.
Dezelfde energielabels als we kennen voor bijvoorbeeld televisies en witgoed, die moeten er ook komen voor smartphones en tablets. Niet zozeer om aan te geven hoeveel stroom het apparaat gebruikt, maar om de levensduur van de batterij te tonen en aan te geven in hoeverre een toestel tegen een val, water of stof kan.

Fabrikanten niet blij
Goed dus dat de EU graag zou zien dat een smartphone niet maar twee tot drie jaar meegaat, maar een dikke vijf jaar. Het zou net zoveel opbrengen voor moeder aarde als het van de weg halen van vijf miljoenen auto’s. Het zijn echter wel veel eisen van de EU, waar zeker niet alle fabrikanten om zitten te springen. Samsung, Google, Huawei, Apple, Oppo en Xiaomi zouden zelfs allemaal tegen de plannen zijn.
Het zou namelijk zorgen voor meer afval, omdat die onderdelen langer beschikbaar moeten blijven en er dus veel te veel van geproduceerd gaat worden. Ook waarschuwen ze dat er prijsverhogingen op de loer liggen door allerlei kosten die er door de wensen van de EU bijkomen, aldus Financial Times. Ook voor de consumenten trouwens: goedkopere telefoons worden zo minder interessant om te maken, stellen de fabrikanten.
Eind 2023
Brussel wacht nog tot eind september op reacties op het plan, maar zal dit wel nog voor het einde van het jaar definitief maken. De regelgeving zelf zal vervolgens pas een jaar later ingaan, wat fabrikanten genoeg tijd moet bieden om de nodige aanpassingen te doen aan hun processen. Die gaan zeker nodig zijn met zulke verregaande regels.
Wat vind jij, is Europa te streng tegenover fabrikanten, of had het veel eerder met deze plannen moeten komen? Laat je mening achter in de reacties bij dit artikel.