De Europese Unie wil reizen tussen landen mogelijk maken aan de hand van een coronapaspoort. Mensen die negatief getest zijn, antistoffen hebben of gevaccineerd zijn kunnen dat bewijzen aan de hand van een app op hun smartphone. Zo krijgen ze toegang tot alle EU-landen.
Coronapaspoort
Vorige week schreef Androidworld Nederland nog uitgebreid over CoronaCheck, een Nederlandse app waarmee je straks een coronatest kan aanvragen om zo bij een negatief resultaat toegang tot evenementen te verkrijgen. De app genereert een QR-code die aan de ingang gescand wordt.
Ook de EU ziet wel graat in het principe van een digitaal 'coronapaspoort' en wil het in alle lidstaten invoeren om reizen in de zomer veilig te laten verlopen. Dat schrijft de NOS dat plannen van de Europese Commissie deels kon inzien. De Europese Commissie noemt het paspoort het "groene certificaat", en ieder land moet een app ontwikkelen die een streepjescode genereert wanneer je gevaccineerd bent, negatief bent getest of antistoffen hebt tegen het virus. De code van elke app moet in alle landen leesbaar zijn en als een geldig bewijs dienen dat reizen toelaat.
De Nederlandse CoronaCheck app die in ontwikkeling is
Niemand uitsluiten
De EU maakt ook duidelijk dat het geen enorme database bouwt waarin het gegevens over de gezondheid van iedere burger verzamelt, en privacy wordt dus een belangrijk gegeven. Daarnaast wil de EU ook geen mensen uitsluiten, en er moeten dus ook andere alternatieven komen voor de app die in alle landen geldig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bewijs dat door een arts wordt uitgeschreven.
Tot slot wil de EU er ook voor zorgen dat het coronapaspoort ook aanvullend werkt met de maatregelen die in de verschillende EU-landen actief zijn. Landen kunnen nog steeds eigen regels opleggen zoals een verplichte quarantaine voor reizigers uit in een bepaald risicogebied.
CoronaCheck
De CoronaCheck-app die in Nederland in ontwikkeling is zou dus ook buiten dat land een rol kunnen spelen. De app werkt op dit moment wel enkel als bewijs voor wie negatief is getest, maar de functionaliteit kan worden uitgebreid zodat ze ook dient voor mensen die gevaccineerd zijn of antistoffen hebben.