Een vroegere medewerker van Meta onthult hoe het bedrijf doelbewust testen uitvoert met Facebook, die een negatieve impact op de gebruiker. Zo kan het gebeuren dat de accu van je telefoon sneller leeg is als gevolg van deze testen.
Negatieve impact Facebook-app
Datawetenschapper George Hayward, een ex-medewerker van Meta, brengt negatieve praktijken aan het licht over Facebook. Bij The New York Post vertelt hij hoe Facebook-ontwikkelaars van op afstand testen uitvoeren op de app, die gevolgen hebben voor gebruikers.
Het gaat om een praktijktest die beter bekend is als 'negative testing'. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars hun app bewust blootstellen aan allerlei onverwachte omstandigheden en problemen om dan te zien hoe de app ermee omgaat. Dat is an sich niets vreemds en het is in de meeste gevallen juist een goede zaak dat deze testen plaatsvinden, maar bij Facebook loopt het uit de hand, vertelt Hayward.
'De grote massa helpen'
Tegen de krant legt hij uit hij hoe de testen van Facebook ervoor zorgen dat de accu van de smartphones van gebruikers sneller leeg gaat, zonder dat gebruikers er iets van kunnen weten. Het gebeurt dus stiekem op de achtergrond als gevolg van negative testing. Op het moment dat Hayward weigerde om deze testen uit te voeren, kreeg hij zijn ontslag bij Meta.
"Ik zei tegen de manager: 'Dit kan schade aanrichten bij mensen'. Zij zei dat een deel er last van ondervindt, maar dat we de grote massa hiermee helpen." Zo legde Hayward uit tegen The New York Post.
De schade waar Hayward het over heeft, slaat op situaties waarbij gebruikers mogelijk de hulpdiensten moeten verwittigen bij een noodgeval, maar plotseling met een lege smartphonebatterij zitten. aan de andere kant verslijt een telefoonaccu ook sneller als smartphones vaker worden opgeladen. Gebruikers zullen dan uiteindelijk sneller een nieuw toestel kopen.
Verhaal langs één kant
Er is wel een belangrijke kanttekening bij dit verhaal over de negatieve impact van de Facebook-app op de telefoons van gebruikers. Het blijft namelijk een verklaring van een oud-medewerker, die mogelijk met bepaalde frustraties zit omtrent zijn ontslag. Dat kan dus eventueel zijn verklaringen beïnvloeden. We krijgen dus slechts één kant van het verhaal te horen.
Volledig los daarvan, is het natuurlijk wel mogelijk dat Facebook inderdaad op de achtergrond onze smartphoneaccu's sneller laten leeglopen dan noodzakelijk is. Wat denk jij van deze verklaringen van Hayward. Overweeg je door dit verhaal misschien om de Facebook-app te verwijderen en in de plaats de webversie te gebruiken? Laat het ons weten in de reacties.
De populairste artikelen over Meta
Gerelateerde artikelen

Wetgeving die macht techreuzen beperkt gaat volgend jaar pas in
09 mei 2022
5 big techbedrijven: welke beschermt je privacy echt (niet)?
22 oktober 2022
Nieuwe wet in Europa moet macht grote techbedrijven inperken
01 november 2022
Meta wil nu geld slaan uit WhatsApp en Messenger
21 november 2022