Gerucht: 'Samsung-chipset is verleden tijd volgens Google'

Gerucht: 'Samsung-chipset is verleden tijd volgens Google'

Dennis Mons

door Dennis Mons

Google vertraagt de release van zijn zelfontworpen soc met één jaar. Het bedrijf zou de lancering van zijn zelfontworpen soc met één jaar hebben uitgesteld. We moeten naar verluidt dus nog even wachten op de lancering van zijn zelfontworpen soc. Voorheen ging het bedrijf nog hand in hand met Samsung, maar is die innige tango nu voorbij?

Google is geen vriendjes meer met Samsung?

Het antwoord is praktisch: de techgigant wil zijn afhankelijkheid van partner Samsung verminderen, maar dit zal waarschijnlijk pas in 2025 plaatsvinden. Ondertussen is Google nog wel enorm afhankelijk van het Koreaanse bedrijf, aangezien de Tensor G4 in de nieuwe Pixel 8 moet verschijnen.

Volgens Android Authority zal de zelfontworpen soc nu als Tensor G5 worden uitgebracht in 2025. Als Tensor G4 lijkt Google momenteel een licht aangepaste versie van de Tensor G3 van dit jaar te gebruiken, zoals de codenamen suggereren; de G3 wordt Zuma genoemd en de G4 ZumaPro.

Deze aanpassingen hebben eerder plaatsgevonden, aangezien de Tensor G2 ook een licht gewijzigde versie is van de oorspronkelijke Google Tensor-soc. Niet verbluffend maar wel efficient.

Gerucht: 'Samsung-chipset is verleden tijd volgens Google'

Is robot? Is robot.

Google streeft ernaar om minder afhankelijk te worden van Samsung en meer controle te krijgen over zijn soc. Op dit moment gebruikt de zoekgigant aangepaste versies van Samsungs Exynos-socs als basis voor Tensor-socs. In de afgelopen jaren heeft Google meer talent en expertise binnengehaald om vrijwel volledig zelfstandig socs te ontwerpen.

De productie zou worden uitbesteed aan TSMC. De Tensor G3 van dit jaar wordt verondersteld een ontwerp te hebben met negen processorkernen, waaronder een Arm Cortex X3-kern voor prestaties, vier Cortex A710-cores en vier energiezuinige cores.

In hoeverre Google de mogelijkheden heeft om de nieuwe soc te ontwikkelen valt te bezien. Het heeft al vaker aangeklopt bij bedrijven als Samsung en LG, en ongetwijfeld heeft het geflirt met meerdere bedrijven.

Zou Google dit 'probleem' zelf moeten oplossen? Laat het weten in de comments.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk