Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Daar gaan we weer

Consumentenbond: gezichtsherkenning eenvoudig te omzeilen met foto

· 03-01-2019 10:52

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de gezichtsherkenningsfunctie van veel smartphones makkelijk te omzeilen is. maar liefst 42 toestellen bleken met een goede foto te ontgrendelen.

Onderzoek Consumentenbond

De Consumentenbond heeft de gezichtsherkenningsfunctie van 110 toestellen onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat maar liefst 42 toestellen met een goede foto te ontgrendelen waren. De Consumentenbond heeft een 'fotohack'-lijst gepubliceerd met telefoons die hier kwetsbaar voor zijn. In de lijst wordt onderscheid gemaakt in telefoons die ontgrendeld kunnen worden met een foto, telefoons die ontgrendeld kunnen worden met een foto maar waarbij de gezichtsherkenning wel 'strikter' ingesteld kan worden en telefoons die niet met een foto ontgrendeld kunnen worden.

In de categorie 'telefoons die ontgrendeld kunnen worden met een foto' komen onder andere de volgende telefoons voor: de Samsung Galaxy A7 en A8, de Xiaomi Mi A2, de Huawei P20, P20 Lite en P20 Pro, de Nokia 3.1 en Nokia 7.1 en de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact. Hierbij merkt de Consumentenbond op dat er bij het instellen van de gezichtsontgrendeling vaak wel een waarschuwing wordt getoond waarin staat dat de techniek niet zo veilig is als andere.

Het onderzoek geeft ook aan dat niet alle telefoons een zwakke gezichtsherkenningsfunctie hebben: "De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro laten zich niet om de tuin leiden met een foto." In deze categorie zien we ook de iPhone XR en XS (Max), de OnePlus 6 en de Wiko View 2.

Het advies van de Consumentenbond is dan ook om op deze telefoons gezichtsherkenning uit te schakelen en ze te ontgrendelen met een pincode of vingerafdruk.

Verschillende vormen van gezichtsherkenning

Het is niet bekend welke vormen van gezichtsherkenning door de Consumentenbond op de geteste smartphones is gebruikt. Het is namelijk al geruime tijd bekend dat de standaard gezichtsherkenning in Android niet zo veilig is. In een aantal Androidtoestellen zoals de Nokia 5.1 Plus is deze vorm van ontgrendeling nog te activeren via Instellingen > Beveiliging en locatie > Smart Lock > Vertrouwd gezicht. Op de Pixel 3 XL staat 'Vertrouwd gezicht' er niet meer tussen. De Samsung Galaxy S9+ heeft Smart Lock helemaal geschrapt.

Google geeft ook een waarschuwing als je 'Vertrouwd gezicht' als ontgrendelingsmethode gebruikt omdat deze technologie minder veilig is. Zo zou iemand die op je lijkt (een tweelingbroer of -zus) veelal zonder problemen kunnen inloggen op je telefoon.

Gezichtsontgrendeling op de Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 is een stukje complexer. Naast de irisscanner, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning is er op deze toestellen ook Intelligente Scan te vinden. Intelligente Scan combineert de irisscanner en gezichtsherkenning om zo het ontgrendelen nog veiliger te maken. De Huawei Mate 20 Pro beschikt over '3D Face Unlock' die meerdere sensoren (een frontcamera (20 MP),  infraroodcamera, dot projector, nabijheidssensor, omgevingslichtsensor en een floodlight) gebruikt om gezichtsherkenning veiliger te maken zodat het zelfs veilig genoeg is om ook smartphonebetalingen met je gezicht te verifiëren.

Het is dus van belang om onderscheid te maken in verschillende vormen van gezichtsontgrendeling, omdat de ene gewoonweg veiliger is dan de andere.

Schermvergrendelingsopties Android

Oppassen

Hoewel de resultaten van het onderzoek van de Consumentenbond om meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden, zorgt het er wel voor dat we er bij stilstaan. Dat alleen zorgt weer voor bewustwording, gezichtsontgrendeling is namelijk zeker nog niet veilig genoeg en aangezien deze vorm van ontgrendeling steeds populairder wordt, is bewustwording op zijn plaats.

Ook Google heeft medio 2018 aangegeven dat de biometrische identificatie (zoals identificatie via vingerafdruk, iris of gezicht) aan populariteit wint, met gezichtsherkenning voorop. Daarom heeft het bedrijf nieuwe veiligheidsmaatregelen omtrent gezichtsherkenning in Android Pie gebouwd. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen veilige en minder veilige ontgrendelingsmethodes, waarna een limiet gesteld wanneer je weer je pincode als extra beveiliging moet invoeren. Maar goed, nog lang niet elke Androidtelefoon draait op de Android Pie-software.

Schermvergrendelingsopties

Advies

In onze AW Poll over de meest gebruikte ontgrendelingsmethoden staat de vingerafdruk op nummer één. De pincode staat op nummer twee, gezichtsherkenning, patroon, pincode en Smart Lock volgen daarna. Wij adviseren de uitslag van deze poll te volgen en een smartphone te ontgrendelen via de vingerafdrukscanner of een combinatie van meerdere ontgrendelingsmethodes. Gezichtsherkenning zouden we voor ontgrendeling niet aanbevelen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (10)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...