Gmail wil heel graag dat je deze functie gebruikt

Gmail wil heel graag dat je deze functie gebruikt

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Als je in je Gmail-inbox bent in de app of op het web, dan zie je nu -of binnenkort- iets nieuws staan, namelijk een melding over het inschakelen van Geoptimaliseerde beveiliging (of Engels: Enhanced Safe Browsing). Google wil gebruikers meer pushen om dit te gebruiken en hun Gmail-ervaring veiliger te maken. Het doet dat vooral om phishing tegen te gaan.

Phishing

Phishing is de hackmethode waarbij een kwaadwillende je een mail of een sms of een bericht op social media stuurt, waarin een linkje staat. Vaak wordt erover gedaan alsof men iets heel urgent nodig heeft, of er een pakje bij je bezorgd moet worden waar jij nog even wat voor moet doorgeven. Het linkje is uiteraard geen linkje naar de echte PostNL, FedEx of je bank: het is een linkje naar een nepsite waarmee kwaadwillenden hopen je gegevens te ontfutselen. Niet op klikken dus, en al helemaal geen gegevens invullen. Echter worden die phishingmails steeds beter, waardoor mensen er ook anno 2023 nog steeds intrappen. Het is dus nog steeds heel lucratief om een phishingmail te sturen en het wordt dan ook volop gedaan, juist in een wereld waarin we nog steeds deels thuiswerken.

Door Geoptimaliseerde beveiliging in te schakelen binnen Gmail, word je beter beschermd tegen dit soort narigheid. Zo belooft Google drie dingen:

  1. Real-time beveiligingsscans om je te waarschuwen voor gevaarlijke websites, downloads en extensies
  2. Het verbeteren van Googles mogelijkheid om phishing te herkennen en mensen ertegen te beschermen
  3. Je beter beschermen tegen gevaarlijke links in alle Google-apps.

Gerelateerde artikelen

Geoptimaliseerde beveiliging

Je kunt natuurlijk ook zelf dingen doen om het internet en apps veiliger voor jezelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan tweefactorauthenticatie, waarvan Google zegt dat 70 procent van alle Google-accounts van individuen gebruikmaakt van tweefactorauthenticatie. Dat is enorm veel en helpt detecteren wanneer iemand die geen eigenaar van het account is, probeert in te loggen.

Geoptimaliseerde beveiliging is drie jaar geleden in Chrome geïntroduceerd en geeft je real-time beveiliging. Google heeft het ontwikkeld omdat geavanceerde phishingsites de updateperiodes omzeilen, wat heel onveilig is. Ongebruikelijke URL's worden in realtime verzonden en er wordt dan een check gedaan om te zien of je naar een phishingsite gaat. Chrome doet overigens ook een kleine steekproef van pagina's en downloads. De tool wordt nog steeds uitgebreid: dat moet ook wel, want de hackers blijven ook doorontwikkelen.

Als je op Gmail de melding krijgt over het aanzetten van Geoptimaliseerde beveiliging, dan word je meegenomen naar myaccount.google.com/account-enhanced-safe-browsing. Je ziet dan een schuifje wat je om kunt zetten (dat kan dus ook als je nu via dat linkje direct naar de pagina gaat) om deze extra beveiliging op je account mogelijk te maken.

Gmail wil heel graag dat je deze functie gebruikt

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk