Google-AI Bard wordt binnenkort flink beter door taalmodel-upgrade

Google-AI Bard wordt binnenkort flink beter door taalmodel-upgrade

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het taalmodel van Google’s AI Bard krijgt binnenkort een upgrade. Hierdoor moet de kunstmatige intelligentie van Google aanzienlijk beter worden. Dat heeft Google-ceo Sundar Pichai gezegd in de podcast van New York Times.

Dag LaMDA

Het idee is dat de AI straks wordt overgezet naar PaLM (Pathways Language Model) in plaats van LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), waar het nu op gebaseerd is. De upgrade is waarschijnlijk volgende week al merkbaar, dus mocht je toegang hebben tot de bèta van Bard: houd het volgende week in de gaten. Op dit moment is Bard gebaseerd op het taalmodel LaMDA, maar wel op een vrij lichte versie. LaMDA is een door Google gemaakt taalmodel dat in 2021 voor het eerst werd gedemonstreerd. Het is wat kleinschaliger dan het taalmodel GPT-4, dat schuilgaat achter de grote concurrent van Google, ChatGPT.

Pichai ziet dat ook. “Op sommige gebieden denk ik dat we een opgevoerde Honda Civic gebruiken in een race met krachtigere bolides.” PaLM moet die auto wel de paardenkrachten geven om in die race mee te kunnen komen. Zo kan het nieuwere, grotere model bijvoorbeeld beter programmeren en beter logisch redeneren. Google heeft tot nu toe erg veel haast gehad met Bard: volgens sommigen zelfs teveel. We zijn benieuwd of het klopt dat Google’s Bard inderdaad met rasse schreden vooruit gaat na de transitie van LaMDA naar PaLM.

Gerelateerde artikelen

Hallo PaLM

Google heeft in 2022 het volgende gezegd over PaLM: “Het helpt met vragen, spreekwoorden, rekenen, codeaanvulling, algemene kennis, begrijpend lezen, samenvatten, gezond verstand redeneren, patroonherkenning, vertaling, dialoog, verklaring van grappen, fysica QA en taalbegrip.” Dat alles door zowel natuurlijke taal te herkennen als zelf te spreken. Zo kan het bijvoorbeeld als je hem een woordenlijst geeft en zegt: geef aan welke twee woorden het meest overeenkomen met het woord XXX, ook daadwerkelijk een goed antwoord krijgen, omdat hij begrijpt wat al die woorden die er staan betekenen.

Je kunt allerlei vragen over logisch redeneren aan de AI stellen. Je kunt zelfs een paar emoji neerzetten en vragen welke film het moet voorstellen. Snap je een grap op het internet niet? Ook dat legt PaLM graag even aan je uit. Hoewel dat natuurlijk meestal de grap er juist vanaf haalt.

Doodverklaarde grappen of niet, Bard wordt heel binnenkort een stuk beter. Heb jij al toegang tot de bèta? Laat het achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk