Google Assistent krijgt geen Vlaamse, maar wel een mannelijke stem

Google Assistent krijgt geen Vlaamse, maar wel een mannelijke stem

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Google Assistent België

Google Assistant bestaat al sinds 2016 en kreeg in 2018 een Franse en Nederlandse variant. Hoewel we in België de voorgaande talen spreken, was er ook nog het culturele verschil waar Google aan werkte om Google Assistant in België te introduceren. Eind mei van dit jaar was het moment eindelijk aangebroken: Google introduceerde de Google Assistant in België.

Google Assistant heet in België Google Assistent, aangezien de assistent Nederlands kan spreken en begrijpen. Dat Nederlands spreken mag je letterlijk nemen, want hoewel de Google Assistent in België gelokaliseerd is, spreekt deze nog wel met een Hollands accent. Dat doet die nu al sinds de zomer van 2018, maar sinds mei 2019 kent het dus ook de Vlaamse taal en cultuur. Telkens de Google Assistent gebruikt wordt door iemand, leert het systeem bij. De Vlaamse Google Assistent zal dus beter worden met de tijd, maar het product zal ook nooit af zijn. De Nederlandse/Vlaamse taal ontwikkelt zich namelijk continu, evenals de Vlaamse cultuur. Ook Google zit niet stil en blijft elk jaar meer functionaliteiten toevoegen aan Google Assistent.

[readmore articles="199805"]

Google Assistent mannelijke stem

De Belgische Google Assistent krijgt nog steeds geen Vlaamse stem. Dat laat Michiel Sallaets, woordvoerder van Google België, onze redactie weten. Google is nu al heel lang aan het werken aan die Vlaamse stem, maar deze is blijkbaar nog steeds niet klaar. Om de pijn iets of wat te verzachten lanceert de zoekgigant vandaag een mannelijke stem voor zijn Assistent.

Waarom het zo lang geduurd heeft om die stem ook in België te introduceren is ons een raadsel. De stem is namelijk al sinds 18 september beschikbaar in Nederland en spreekt bij ons dezelfde taal als bij onze Noorderburen, Hollands dus. We vermoeden dat Google speciaal gewacht heeft op de officiële lancerig van de Google Nest Mini in België, wat vandaag het geval is.

De nieuwe mannelijke stem kan je activeren vanuit de instellingen van je Assistent. Open Google Assistent en veeg het paneel naar boven, zodat het in volledige-scherm-modus komt. Tik rechtsboven op je foto om in de instellingen te komen. Van daar kies je het tabblad ‘Assistent’ en daar zie je de nieuwe opties ‘Assistent-stem’ staan. Als je daarop tikt dan kun je kiezen uit twee stemmen: de vrouwelijke, zoals we gewoon zijn, en de nieuwe mannelijke stem. Als je op een kleur tikt krijg je trouwens een voorbeeld te horen, zo kan je al eens de mannelijke stem uitproberen.

De update is bij ons op de redactie nog niet binnengekomen, onze Nederlandse collega's hebben hem natuurlijk al wel. Google kennende wordt de update stelselmatig uitgerold en is het dus een kwestie van geduldig wachten.

[readmore articles="199810"]

Wat kan je met Google Assistent?

Als je tegen de Google Assistent wilt praten, zeg je 'Oké Google' of 'Hé Google' gevolgd door de vraag die je beantwoord wilt hebben, of de opdracht die je de assistent wil laten uitvoeren. Een makkelijke manier om erachter te komen wat de Google Assistent kan, is door het de Assistent gewoon te vragen. Als je 'Wat kun je doen?' tegen de Assistent zegt, krijg je een aantal mogelijkheden voorgeschoteld.

Enkele voorbeelden zijn:

"Zoek een frituur in de buurt."

"Is de Colruyt nog open?"

"Zet de wekker om 7.00 uur 's ochtends"

"Zoek naar smartphones op Bol.com."

"Laat schattige katten op YouTube zien."

"Doe de lichten van de slaapkamer uit"

Zoek je nog meer voorbeelden? Wij helpen je alvast op weg met veertig spraakopdrachten.

[readmore articles="202874"]

Google Nest Mini en Google Nest Hub

Tijdens het persevenement dat vandaag plaats vond in het Atomium in Brussel, maakte Google België ook bekend dat de Google Nest Mini en Google Nest Hub nu ook officieel verkocht worden in in ons land. Dat kon je uiteraard vorige week al lezen op Androidworld, want wij kwamen er achter dat de smart speaker en smart display al besteld konden worden in de Google Store.

Voor de Nest Mini betaal je 59 euro, dat is evenveel als wat je voor zijn voorganger, de Google Home Mini, betaalde. De Google Nest Hub kost 129 euro. Je kan beide toestellen ook via andere kanalen kopen, zoals bij Coolblue en FNAC. Bij Orange kun je de Nest Mini nu zelf voor maar 9 euro kopen!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk