Google Bard komt met lokalisering voor betere resultaten

Google Bard komt met lokalisering voor betere resultaten

Laura Jenny

door Laura Jenny

Googles ambitieuze AI-plannen in de vorm van Bard beginnen steeds iets meer vorm te krijgen: zo heeft de AI nu specifiekere lokalisering, waarmee Google hoopt te bewerkstellingen dat je betere zoekresultaten krijgt.

Google Bard

De update (2023.06.01) is niet enorm uitgebreid en Google treedt niet diep in detail. Het schrijft alleen: “Wat: Bard kan relevantere antwoorden geven als je ervoor kiest om de exacte locatie van je apparaat te laten gebruiken. Je kunt je voorkeuren beheren in de locatie-instellingen Opent in een nieuw venster. Waarom: Precieze locatie helpt Bard relevantere antwoorden te geven over restaurants bij jou in de buurt en vele andere dingen in jouw omgeving.”

Toch is het wel erg handig, zeker als je bijvoorbeeld een citytrip doet en niet zeker weet in welke wijk je hotel is: Bard kan op basis van je locatie toch wat leuke restaurants in de buurt aanraden. Daarnaast kijkt Bard ook naar de ‘Thuis’- en ‘Werk’-locaties die je in Google zelf hebt opgeslagen. Dit is informatie waarvoor je zelf hebt gekozen om deze in je profiel op te slaan, waardoor het bijvoorbeeld via Google Maps heel makkelijk is om snel naar ‘thuis’ te navigeren. Het heeft zo zijn voordelen, maar je kunt het qua privacy een minder goed idee vinden, dan is het aan te raden om dit uit te schakelen in je Google-profiel.

Google Bard komt met lokalisering voor betere resultaten

Locatie-informatie

Wat Bard hier nu doet is overigens niet enorm innovatief: Google Zoeken gebruikt dit al jaren, zodat je geen restaurant Sakura in Kyoto aangeraden krijgt als je op Google Zoeken naar een restaurant met soortgelijke naam zoekt. Dit werkt allemaal zo vanzelfsprekend en feilloos, dat je bijna zou denken dat je lokale Sakura-restaurant gewoon héél goed is in seo (search engine optimisation), maar dat heeft dus vooral te maken met die locatie-info die Google slim weet in te zetten. Nu dus ook in Bard. Bard zal overigens wel eerst om toestemming vragen je locatie te mogen opslaan en gebruiken. Ben je op een totaal andere plek, dan kun je via de ‘update location’-knop (locatie updaten) je precieze locatie opnieuw instellen.

Wat vind jij hiervan: is het goed dat je locatie wordt gebruikt, of vind jij dat Google al genoeg weet? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk