Google blokkeerde 99 miljoen advertenties rond nepvaccins en mondkapjes

Google blokkeerde 99 miljoen advertenties rond nepvaccins en mondkapjes

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft vorig jaar bijna 100 miljoen valse advertenties geblokkeerd die allemaal gerelateerd waren aan corona. Het gaat om nepvaccins, miraculeuze genezingen, en prijzige mondmaskers en handgels. Google legt uit hoe zijn advertentiebeleid werkt tijdens de pandemie.

Geblokkeerde advertenties

Googles belangrijkste inkomstenbron bestaat uit de verkoop van online reclame, maar bij dat verdienmodel komt ook een grote verantwoordelijkheid kijken. Google legt nu op zijn blog uit dat het tijdens de pandemie 99 miljoen misleidende advertenties heeft geblokkeerd.

In het begin van 2020 waren het vooral misleidende advertenties rond mondmaskers en handgel toen er nog een schaarste was rond deze producten? Sommige advertenties toonden producten met onverantwoord hoge prijzen. Andere voorbeelden waren advertenties die zogenaamde genezingen voor COVID-19 promootten. Meer recent wilden kwaadwilligen ook nepvaccins verkopen via Google-advertenties.

Google blokkeerde 99 miljoen advertenties rond nepvaccins en mondkapjes

De CoronaMelder-app van de Rijksoverheid

Complottheorieën

Google zegt dat zijn medewerkers de klok rond hebben gewerkt om online veiligheid te kunnen garanderen. Een ander probleem waren de samenzwerings- en complottheorieën omtrent de uitbraak van het virus. In eerste instantie gebruikte Google naar verluidt zijn beleid rond 'gevoelige gebeurtenissen' om advertenties een halt toe te roepen, maar later kwam Google met een meer gericht beleid dat Google ook in de toekomst kan gebruiken voor wereldwijde medische noodsituaties. Betalende content die de wetenschappelijke consensus tegenspreekt, wordt geblokkeerd.

Google heeft niet alleen nieuwe beleidsregels opgesteld, maar het investeerde ook in betere technologie om gecoördineerde acties rond kwaadwillige advertenties sneller vast te stellen. google kan daardoor sneller meerdere accounts opschorten. Daarnaast heeft Google nu een verbeterde automatische detectie en efficiëntere manuale controles door medewerkers die misleidende content vaststellen.

Nepnieuws

Ook op Androidworld zagen we nepnieuws rond het coronavirus voorbij komen. Daarom legden we vorig jaar uit waarom er geen verband is tussen het virus en de uitrol van 5G-netwerken wereldwijd. Google heeft ook niet stiekem een corona-tracker op onze smartphones geactiveerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk