Zo gaat Google Chrome je beschermen tegen onveilige downloads

Zo gaat Google Chrome je beschermen tegen onveilige downloads

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Chrome gaat binnenkort gebruikers beter beschermen tegen onveilige downloads. Er komt een nieuwe functie aan die downloads blokkeert als deze gebeuren via een onbeveiligde HTTP-website. We leggen uit hoe het werkt.

Onveilige downloads in Chrome

In de voorbije jaren zijn websites met een HTTPS-encryptie de norm geworden. Alle soorten van gegevens die je naar zulke websites verzendt zijn versleuteld en bovenaan in de adresbalk van Chrome verschijnt het icoontje van een slotje, dat bevestigt wanneer een website is beveiligd. Het Wanneer je een onbeveiligde HTTP-pagina probeert te openen, krijg je in Chrome al een waarschuwing te zien met de vraag of je al dan niet wil verdergaan.

Op de ontwikkelaarssite ven Chrome is nu bekend geraakt dat de browser straks onveilige downloads van HTTP-websites gaat blokkeren. Je kan ervoor kiezen om de download alsnog uit te voeren, maar standaard wordt hij geblokkeerd. Het systeem beschermt gebruikers ook in situaties waarin een beveiligde HTTPS-website de gebruiker omleidt naar een onbeveiligde HTTP-server die de download uitvoert.

Volgens de informatie van de ontwikkelaarssite zal de functie in maart verschijnen in Chrome versie 110, maar gebruikers zullen de feature al eerder kunnen testen via een zogenaamde Chrome flag. Dat is een experimentele functie die kan activeren in je browser.

Meer over Chrome-beveiliging

Chrome heeft eerder ook een functie gekregen waarmee je het gebruik van HTTPS-websites kan forceren. Als je op een niet-versleutelde website terecht komt, probeert Google om de pagina te upgraden naar een beveiligde versie. Chrome heeft in 2022 ook een functie uitgebracht waarmee meldingen van schadelijke websites worden geblokkeerd.

Recent schreven verschillende media dat Chrome de meest onveilige browser is, omdat Chrome de meeste kwetsbaarheden heeft verholpen het voorbije jaar. In dit artikel bekijken we of die redenering wel klopt. Ben jij een Chrome-gebruiker of gebruik je naast Chrome ook nog andere browsers? Welke kan jij aanraden? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk