Google installeerde corona-apps zonder toestemming op telefoons

Google installeerde corona-apps zonder toestemming op telefoons

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft toegegeven dat het in de Verenigde Staten een app voor contactonderzoek zonder toestemming heeft geïnstalleerd op de telefoons van gebruikers. Google deed dat in overeenstemming met de staat Massachusetts en krijgt hiervoor veel kritiek.

Kritiek en complottheorieën

Overal waar zaken omtrent het coronavirus worden besproken, zijn complotdenkers nooit ver weg. Er was al eens veel ontstemming toen Google de Blootstellingsmeldingen toevoegde aan de instellingen van Android. Ditmaal zien we opnieuw veel kritiek en samenzweringstheorieën ontstaan in de Verenigde Staten, waar Google een app voor contactonderzoek automatisch installeerde en zonder toestemming.

Het gaat meer om deze app voor contactonderzoek uit de Amerikaanse staat uit de staat Massachuset aan de oostkust. Heel wat gebruikers zagen die opeens op hun telefoon verschijnen zonder dat ze die zelf geïnstalleerd hadden. Google kan voor elk land de juiste app contactonderzoek wel automatisch installeren als je de Blootstellingsmeldingen aanzet in de instellingen van Android, maar ook dat was niet het geval bij gebruikers. De Blootstellingsmeldingen is Googles systeem waarmee het via bluetooth je nauwe contacten met andere vaststelt.

Google installeerde corona-apps zonder toestemming op telefoons

De Amerikaanse app heeft inmiddels een lage score in de Play Store

Vertrouwen in big tech

Eerst werd nog gedacht dat het ging om een fout, maar Google heeft inmiddels verklaard dat de actie het gevolg is van een afspraak met de lokale overheid van de staat Massachuset en de bedoeling is om mensen aan te sporen om meer gebruik te maken van de app voor contactonderzoek. Dat zegt Android Police.

Het bedrijf benadrukt dat de app enkel geïnstalleerd wordt, maar dat ze pas echt in actie treedt zodra je de Blootstellingsmeldingen activeert. Op die manier heeft de gebruiker nog steeds zelf het zeggenschap, dat vindt Google. Al kunnen inwoners van de staat niet anders dan Google op zijn woord geloven. Los van het belang van apps voor contactonderzoek, is het zeker dat niet iedereen een groot vertrouwen koestert in enorme techbedrijven zoals Google. Dat blijkt ook door het cijfer vanvan één op vijf die de app inmiddels in de Play Store heeft 'gescoord'.

Geen goede zet?

Het is daarom twijfelachtig of Google hiermee een goede zet doet, en het is niet bekend of het bedrijf nog meer van dit soort overeenkomsten met landen zal maken. In Nederland zijn er voor alle duidelijkheid nog geen gevallen bekend waarbij CoronaMelder op dergelijke wijze automatisch werd geïnstalleerd. De CoronaMelder-app voor contactonderzoek waarschuwde de gebruiker bij 12 procent van de totale coronabesmettingen in ons land, dat raakte recent bekend.

Wat vind jij, moet Google gebruikers nog extra ertoe aanzetten om van deze apps gebruik te maken? Is Google hiermee een stap te ver gegaan, of vind je dat Nederland ook aan Google moet vragen om de CoronaMelder standaard te installeren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk