Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro officieel: kleiner, ronder en minder hot

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro officieel: kleiner, ronder en minder hot

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Google heeft zojuist de Pixel 8 en Pixel 8 Pro officieel aangekondigd. Beide smartphones komen weer met het kenmerkende Pixel-design en focussen zich voornamelijk op (camera)software. Ook moeten beide telefoons sneller zijn dan hun voorgangers en worden ze maar liefst zeven jaar ondersteund.

Dit artikel wordt verder aangevuld met (nog) meer informatie.

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro

Eerder schreef ik al over het feit dat Google nou niet echt goed is in het bewaren van geheimen. Altijd, maar echt altijd, komen er namelijk ‘per ongeluk’ beelden, nieuws en video’s van aankomende Pixel-smartphones van het merk online te staan. Ook nu was dit weer het geval. Voordat de Pixel 8-telefoons namelijk officieel vandaag zijn gelanceerd, wisten we al zo’n beetje alles van de smartphones. Onder andere het design, de camerafuncties, het updatebeleid en de processor waren van te voren namelijk al gelekt en/of naar buiten gebracht. Deze werden door geruchtenverspreiders gedeeld, maar vaak ook door Google zelf.

Ondanks het feit dat de verrassing er dus misschien al een beetje af is, worden we toch altijd weer enthousiast als Google nieuwe Pixels aankondigt. Ik ben dan ook live op het Pixel-event om jullie van alle nieuwigheden van de nieuwe smartphones op de hoogte te brengen. In dit artikel lees je nog meer over de Pixel 8-toestellen.

google pixel 8 pro en pixel watch 2

Nieuwe Tensor-chipset

De Pixel 8 en de Pixel 8 Pro zijn de twee nieuwste high-end smartphones van Google. De telefoons moeten het beste van wat Google op softwaregebied te bieden heeft, combineren met krachtige hardware. Zo draaien beide toestellen op de Tensor 3-chipset. Dit is een processor die is gemaakt op een 4 nm bakprocedé en moet volgens Google een stuk krachtiger zijn dan de Tensor 2-chip die in de Pixel 7-toestellen was te vinden. De processor is namelijk anders ontworpen en beschikt op elke vlak over krachtigere kernen. Ondanks de toename in kracht, moet de processor ook een stuk zuiniger zijn dan de Tensor 2. Daarbij moet de chip minder snel overhitten, iets wat bij de Pixel 7-toestellen nog wel eens wilde gebeuren. De Tensor 3 is weer gebaseerd op een Exynos-chipset van Samsung.

Designtaal blijft typisch Pixel

De Pixel 8 en 8 Pro zijn qua design verder een onmiskenbare Pixel. Beide smartphones hebben net als hun voorgangers een groot horizontale camera-eiland wat de Pixel-smartphones zo kenmerkt. Wel zijn de smartphones in enkele nieuwe kleuren te verkrijgen. Naast een zwarte en grijze variant is de Pixel 8 in een rood/roze variant te koop die wat wegheeft van de Kinda Koral-versie van de Pixel 6. De Pixel 8 Pro is naast een zwarte en crème variant, ook in het Bay Blue te koop.

Bovendien zijn de Pixel 8 en 8 Pro minder hoekig en vierkant dan hun voorgangers. De telefoons zijn ronder afgewerkt en moeten hiermee fijner aanvoelen in de hand.

made by google 2023

Beeldschermen

Qua formaat is de Pixel 8 iets compacter geworden dan zijn voorganger. De telefoon heeft een 6,2 inch AMOLED-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. De Pixel 7 had nog een 6,3 inch AMOLED-paneel met een verversingssnelheid van 90 Hz. De piekhelderheid ligt op 2000 nits. G

De Pixel 8 Pro beschikt over een 6,7 inch AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Deze kan schakelen tussen 1 Hz en 120 Hz. In tegenstelling tot zijn voorganger, is het beeldscherm nu volledig plat en beschikt dus niet meer over afgeronde zijkanten. Google noemt het zelf het 'Super Actua display'.

Betere camera’s en bredere beeldhoek

De Pixel 8-toestellen hebben beide een nieuwe hoofdcamera gekregen. De Samsung GN1-sensor is namelijk ingeruild voor een GN2-sensor. Deze sensor telt hetzelfde aantal megapixels, maar is wel groter dan de GN1, volgens Google moet de sensor maar liefst 35% meer licht op kunnen vangen.

Ook de groothoeklens wordt geüpdatet. De 12 MP Sony IMX386-sensor wordt op de 8 Pro vervangen door de 64 MP IMX787-sensor. Dit moet een grote stap voorwaarts zijn, aangezien laatst genoemde een bijna sensor heeft die bijna twee keer zo groot is. De ‘gewone’ Pixel 8 krijgt geen update van de groothoeklens, al heeft Google hem wel wijder gemaakt waardoor je een groter beeld op de foto kunt krijgen.

google pixel 8 pro

Nieuwe camerafuncties

Naast de hardware verbeteringen heeft Google ook softwaregebied stappen gemaakt. Google staat ook bekend om hun erg sterke camerasoftware. In wat voor foto’s de verbeterde hardware en software gaan resulteren is nu natuurlijk nog de vraag, hierover lees je later uiteraard meer in onze review van beide smartphones.

Wat we wel al weten is dat de Pixel 8 en 8 Pro diverse nieuwe camera- en videofuncties krijgen. Denk hierbij aan Magic Eraser waarover je later meer zullen vertellen. Meer nieuwe functies kun je hier vinden.

Zeven jaar updates

Zoals het orakel dat ik soms ben al voorspelde heeft Google het updatebeleid van zijn nieuwste Pixels verbeterd. Als de fabrikant die Android maakt, was het al een beetje gek dat een merk als Samsung een beter updatebeleid had dan Google. Tot nu althans, de drie Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates zijn ingeruild voor zeven jaar aan updates.

Beschikbaarheid

De Pixel 8 is verkrijgbaar in een grijze, zwarte en rood/roze variant. De 8 Pro kun je kopen in het zwart, crème en Bay Blue. Zodra we meer over de prijzen in euro's weten, vullen we dit hier verder aan.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk