Google test forceren van Material You-icoontjes voor alle apps

Google test forceren van Material You-icoontjes voor alle apps

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Binnenkort kun je app-icoontjes op je startscherm forceren om het Material You-thema over te nemen. Dit is erover ontdekt in de tweede bètaversie van Android 13.

Wat is Material You?

Met de komst van Android 12 maakten we kennis met Material You. Dat is het dynamische themasysteem waarmee Android er in één klap heel anders uitziet. Met dit themasysteem kun je namelijk de kleuren van de interface van je telefoon in een keer laat aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Ook widgets zoals klok, Google Maps en Google Keep en de snelle instellingen nemen de kleuren van jouw wallpaper over.

Daarnaast kleuren de Google-apps en andere apps die in de Play Store te vinden zijn met het thema mee. Je krijgt zo een meer uniform geheel, althans dat is de bedoeling. Gelukkig zijn er veel apps die werken met Material You maar er zijn ook apps die dat niet doen, zoals Instagram en Discord.

Gerelateerde artikelen

Resistance is Futile, You will be Assimilated

Google wil met Android 13 ervoor zorgen dat alle apps het themasysteem ondersteunen. Ontwikkelaars kunnen sinds de lancering van Android 13 een monochroom appicoontje aanleveren en een aanpassing in het XML-bestand doorvoeren. Deze app-pictogrammen zullen dan als eerste op Pixeltelefoons te zien zijn. Daarna komen de aangepaste app-icoontjes naar andere telefoons.

Google test forceren van Material You-icoontjes voor alle apps

Wellicht dat dit nog niet snel genoeg gaat voor Google. Android-nerd Mischaal Rahman heeft namelijk aanwijzingen gevonden in de tweede bètaversie van Android 13. Die duiden erop dat je straks apps kunt forceren om een aangepast icoontje weer te laten geven. Het gaat om dit stukje code: "ENABLE_FORCED_MONO_ICON". Hiermee kunnen Material You-icoontjes worden geforceerd, zelfs als ontwikkelaars geen monochroom appicoontje hebben aangeleverd. Eindelijk een echt uniform geheel dus!

Verlanglijstje

Sinds Android 13 bevat Material You gelukkig geen vier dynamische kleurenthema's meer, maar zestien keuzemogelijkheden. Dat geeft ons al veel meer mogelijkheden. Ik hoop wel dat Google het voor ontwikkelaars en Android-enthousiastelingen mogelijk maakt om zelf Material You-thema's te kunnen maken. Als die dan ook nog in de Play Store kunnen worden gezet, zou dat perfect passen bij het open karakter van Android. Dat geeft de gebruiker pas oneindig veel mogelijkheden. Maar dat is mijn mening. Wat vinden jullie? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk