Google wil AI inzetten voor het vinden van nieuwe kleding

Google wil AI inzetten voor het vinden van nieuwe kleding

Wesley Akkerman

door Wesley Akkerman

Laatst geüpdatet

Google is van plan om kunstmatige intelligentie op een praktische manier in te zetten. We gebruiken AI nu al vaak voor veel dingen (zoals tekstverwerking en fotobewerking), maar straks kunnen we de technologie ook gebruiken voor het shoppen. Dan stel je het kledingstuk voor dat je wil, en de zoekmachine doet de rest.

Shoppen met Google

Als je in de toekomst niet helemaal via de gewone Google-zoekmachine kunt vinden wat je zoekt, dan kun je terecht bij Google SGE (Search Generative Experience). Je stelt je het kledingstuk voor dat je zoekt en kunt vervolgens bestaande voorbeelden matchen met je voorkeuren. Je moet de voorstelling uiteraard wel nog maken.

Dat gebeurt dan via een speciale knop waarmee je een afbeelding genereert. Je maakt dan, in de woorden van Google, "fotorealistische, gegenereerde afbeeldingen die bij jouw visie passen". Dat gaat geheel via tekstinvoer, maar laat je daardoor niet beperken. Je typt in wat je zoekt, en past aan wanneer het beeld nog niet past.

Google gebruikt bijvoorbeeld het voorbeeld 'colorful, patterned puffer jacket', en past dat later aan naar 'colorful metallic jacket instead of patterned'. De zoekopdracht is daardoor beter gespecificeerd. Aangezien zoekopdrachten naar bepaalde kledingstukken vaak vijf of meer woorden bevatten, is het tot nu toe lastig te vinden wat je zoekt.

google sge shoppen 1

Vinden wat je zoekt

Door de nieuwe manier van zoeken, is de kans groot dat je daadwerkelijk vindt wat je voor ogen hebt. Google is voornemens de nieuwe functionaliteit in december uit te rollen naar Amerikaanse smartphonegebruikers. Wanneer Europa aan de beurt is, dat is op moment van schrijven helaas nog niet bekend.

Ondertussen is het vinden van cadeautjes ook net wat gemakkelijker geworden met Google SGE. Er zijn namelijk meer subcategorieën toegevoegd die je kunt verkennen. Zo kun je nu veel sneller een passend presentje vinden voor thuiskoks, en specificeren wanneer ze gespecialiseerd zijn (zoals pasta, bijvoorbeeld).

Kijk je uit naar een toekomst waarin je snel de items vindt waar je naar op zoek bent of vind je het zoek an sich al een ervaring? Laat het ons weten in de comments!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk