Steeds meer landen hebben hun eigen corona-app voor Android en iOS-apparaten. Via zo'n corona-app kan men gewaarschuwd worden als ze in aanraking zijn gekomen met iemand die met het coronavirus besmet is. Google wil dit systeem nu ook via smartwatches laten werken, zodat men niet altijd hun telefoon mee hoeft te dragen.
Corona-apps op smartwatches
Wellicht draag je niet altijd een telefoon mee als je naar buiten gaat, maar heb je wel te allen tijde een smartwatch om je pols. In de toekomst kan jouw smartwatch mogelijk een bijdrage leveren aan het verzamelen van de anonieme contactmomenten die benodigd zijn voor de werking van corona-apps. XDA meldt dat Google momenteel aanpassingen doorvoert in de code van zijn Google Play Services die gericht zijn op de werking van corona-apps met smartwatches.
Mochten smartwatches in de toekomst deze taak over kunnen nemen van telefoons, dan zorgt dit ervoor dat er geen ‘zwarte vlekken’ meer zijn in je contactmomenten. Wie momenteel zonder een telefoon op straat gaat, loopt de kans in aanraking te komen met iemand die besmet is. Gezien de corona-apps momenteel nog niet werken op smartwatches, blijft dit contactmoment onopgemerkt, terwijl er wel een kans bestaat dat je besmet bent geraakt met het virus.
Update van Play Services
Alle wijzigingen in de code van de Play Services zijn gevonden in versie 20.50.14 en hebben onder andere te maken met de te verzenden notificaties bij contactmomenten en de verbinding met de smartwatches. De smartwatches die zullen werken met de wijzigingen die Google momenteel in de Play Services doorvoert, zullen dus niet alleen dienen als bluetooth-signaal voor andere telefoons die corona-apps gebruiken, maar dienen ook als de plek waar de notificaties arriveren zodra je in aanraking bent gekomen met een besmette patiënt.
Welke smartwatch-platformen ondersteuning krijgen voor deze manier van contactonderzoek, is nog niet bekend. Vermoedelijk gaat het om Wear OS, gezien Google daar zelf wijzigingen in aan kan brengen – voor andere platformen zou Google afhankelijk zijn van de aanpassingen die bedrijven in hun software willen doorvoeren. Gezien de beperkte populariteit van Wear OS als platform, lijkt het streven van Google om corona-apps via smartwatches te laten werken echter weinig effect te gaan hebben.

Wat vind jij van de stappen die Google zet om het contactonderzoek via corona-apps te versterken door het op smartwatches te laten werken? Zou jij het daarnaast willen dat de corona-app op jouw telefoon ook via een smartwatch de contactmomenten vast kan leggen? Laat het ons weten onder het artikel.