Googles echte, eigen Tensor 5-chip komt pas in 2025

Googles echte, eigen Tensor 5-chip komt pas in 2025

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google heeft een deadline gemist en daardoor wordt het niet mogelijk om dit jaar nog veel stappen te ondernemen op het gebied van een nieuwe Tensor-chip. De derde Tensor-chip is er wel, en dat is de nieuwste, maar vijfde zou qua makelij nog meer van Google zijn en door het missen van de deadline pas verwacht in 2025.

Tensor 5

The Information schrijft dat het idee was om de Tensor 5-chip in 2024 te gebruiken om de aangepaste Samsung Exynos-chips te vervangen. Exynos-chips worden momenteel aangepast om Tensor-chips te worden, maar het idee was om Tensor 5 op een geheel eigen chip te zetten. Nu het de deadline heeft gemist zou het met een ander pan op de proppen zijn gekomen, namelijk een processor die Laguna als codenaam draagt. Ook die zal vooralsnog gebaseerd zijn op de chipkunsten van Samsung en dus geen Google eigen chip worden.

De reden dat Googles echte, eigen chip nu pas in 2025 komt heeft te maken met het behoud van medewerkers, maar ook de samenwerking tussen de teams in de Verenigde Staten en India. Google heeft erg veel Tensor-chips geannuleerd in de afgelopen tijd en dat zit de teams niet lekker, stellen bronnen. Voor nu is het dus nog even Samsung dat de klok slaat, maar daarna zal Google waarschijnlijk overstappen op TSMC, het bedrijf bekend van iPhone-chips uit de koker van Apple.

TSMC

Tensor 5 wordt gebouwd op het 3nm-proces van TSMC. Deze chips zijn populair door hun energiezuinigheid en goede prestaties. Samsung wordt dan per 2025 gedag gezegd waar het gaat om chips. Waar Tensor-chips nu vrij heet worden, is er dan ook de hoop dat dat met een nieuwe chip van een andere fabrikant niet het geval zal zijn. Het kost echter veel geld om van leverancier te wisselen, zeker als je ook nog van alles zelf hebt ontworpen op de chip.

Denk jij dat het een goede stap is van Google om van chipleverancier te veranderen? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk