Google’s Play Store wordt ook onderzocht door Verenigd Koninkrijk

Google’s Play Store wordt ook onderzocht door Verenigd Koninkrijk

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De Britse mededingingsautoriteit start een onderzoek naar apps die in de Play Store van Google staan. De autoriteit doet hierbij ongeveer wat de ACM ook bij Apple’s App Store heeft gedaan op het gebied van het betaalsysteem bij datingapps. Het kijkt vooral in hoeverre er eerlijke concurrentie mogelijk is wanneer er alleen via het betaalsysteem van Google kan worden afgerekend.

Onderzoeken naar de Play Store

De CMA (Competition and Markets Authority) wil kijken of het wel eerlijk is dat Google een commissie vraagt over betalingen die door Google worden verwerkt. Zeker omdat dat vaak wel 15 procent is van wat de app opbrengt en er geen andere betaaloptie is. Het is iets waar meer overheidswaakhonden mee bezig zijn: ook onze eigen ACM (Autoriteit Consument & Markt) werkt aan een onderzoek naar het betalingssysteem van Google in zijn Play Store.

Het is niet makkelijk om je app in de app store te zetten. Niet alleen moet deze volledig worden gescreend, het kost ook veel commissie aan Google om je app in die App Store te mogen zetten. Vroeger was dat wel 30 procent, maar tegenwoordig is dat wat naar beneden gebracht tot 15 procent voor veel apps. Aangezien Apple ook met eenzelfde soort betalingssysteem werkt, is het voor appmakers nagenoeg onmogelijk om hun app succesvol te maken buiten die appwinkels om.

Datingapps

Apple heeft sinds gisteren zijn datingappbeleid in Nederland aangepast, waardoor datingapps nu andere betaalsystemen kunnen aanbieden, maar Apple is het hier niet mee eens. Het meent dat nu de privacy en gegevensbescherming van iPhone-gebruikers in het geding is. Het gaat in hoger beroep, ondanks dat het ‘goede gesprekken’ had met de ACM en nu ook heeft gedaan wat de ACM (en de Nederlandse en Europese wetgeving) wilde.

Overigens is het Nederlandse onderzoek naar de Play Store wederom gevoed door datingapps. Hoewel Google zegt dat de apps van specifiek Match Group (onder andere Tinder, Match.com, Hinge, OKCupid) in aanmerking komen om ‘slechts’ 15 procent te hoeven afdragen. Dat zal echter niet iets zijn waar de ACM mee akkoord zal gaan, zolang deze datingapps gedwongen blijven om het Google-betalingssysteem te gebruiken.

Kortom, het rommelt in de wereld van datingapps en niet altijd op de leuke manier.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de Play Store? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk