Google trekt Android-licentie Huawei in: dit zijn de gevolgen voor jou

Google trekt Android-licentie Huawei in: dit zijn de gevolgen voor jou

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Waarom trekt Google de Android-licentie van Huawei in?

Gisteren geraakte bekend dat Google de Android-licentie van Huawei heeft ingetrokken. Dat komt omdat Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, een decreet heeft ondertekend dat Amerikaanse bedrijven verbiedt om Telecom onderdelen te gebruiken en/of te leveren aan personen en/of bedrijven die op de 'Entity List' staan.

De 'Entity List' is een lijst van personen en bedrijven die volgens de Amerikaanse overheid de belangen ondermijnen van de Amerikanen. Wanneer je op deze lijst terecht komt, mogen Amerikaanse bedrijven geen producten gebruiken van jou en ook niets leveren aan jou.

Huawei wordt door de Verenigde Staten verdacht van de Chinese overheid te helpen met spionage. Daarom werd Huawei op de 'Entity List' gezet en nu mag geen enkel Amerikaans bedrijf nog zaken doen met hen.

Google trekt Android-licentie Huawei in: dit zijn de gevolgen voor jou

Spioneert Huawei?

Er is op dit moment geen enkel bewijs dat Huawei spioneert. Verschillende landen hebben een onderzoek gestart en nog niemand is met concrete bewijzen naar buiten gekomen. Ook het CCB (Centrum Cybersecurity België) vond geen bewijzen dat Huawei spioneert en gaf dus geen negatief advies aan de Belgische staat.

Waarom heeft iedereen dan schrik? Dat komt omdat er in de Chinese wet staat dat elk bedrijf de overheid moet helpen wanneer hen dat gevraagd wordt. Als China dus vraagt aan Huawei om hen te helpen met spionage, dan moet Huawei daar op ingaan.

De CEO van Huawei heeft al gezegd dat hij dat niet zou doen, maar wet is wet. Kijk naar Google: zij trekken ook de Android-licentie van Huawei in, omdat ze dit bij wet verplicht zijn.

De vraag is natuurlijk of China het wil riskeren om Huawei te gebruiken, want als het uitkomt worden alle samenwerkingen met huawei opgeblazen en is het gedaan met het bedrijf. En uit het verleden weten we dat zo’n dingen steeds heel snel uitkomen.

We moeten ons dus eigenlijk geen zorgen maken, maar we mogen natuurlijk ook niet doen alsof er niets aan de hand is. Een verbanning van Huawei is dan ook een totaal overdreven reactie, toch zolang er geen bewijzen zijn.

[readmore articles="199580,198889"]

Waarom doet Amerika dit?

Het heeft allemaal te maken met de economische oorlog tussen de twee grootmachten. China is al jaren op explosieve wijze economisch aan het groeien en Trump heeft schrik dat China groter gaat worden dan Amerika.

Om de groei van China te remmen, heeft Trump daarom al verschillende keren maatregelen genomen. Zo verhoogde hij bijvoorbeeld de importtarieven van Chinese goederen. Uiteraard laat China zich niet kennen en heeft het op zijn beurt ook de importtarieven verhoogd van Amerikaanse goederen.

Huawei is de volgende die slachtoffer wordt in deze economische oorlog. Huawei levert namelijk netwerkapparatuur voor mobiele telefonie. Velen willen met Huawei in zee gaan, omdat hun technologie verder staat dan de concurrentie en ze ook nog eens goedkoper zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens opgeklommen tot de tweede grootste smartphonefabrikant van de wereld, terwijl ze de grootste smartphonemarkt (de Verenigde Staten) nog niet eens binnen mogen.

Door de maatregel die Trump nam, kan het elk Chinees bedrijf dwarsliggen en dat gebruikt hij om er beter voor te staan in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China.

[readmore articles="199643"]

Dit zijn de gevolgen voor jouw Huawei- of HONOR-smartphone

Huawei verliest dus zijn Android-licentie, maar wat betekent dat nu concreet? Gaat je Huawei-smartphone niet meer werken? Ga je geen updates meer krijgen? Gaan bepaalde apps niet meer beschikbaar zijn? En hoe zit dat met HONOR-smartphones? Want HONOR is een submerk van Huawei.

We hebben helaas nog niet alle informatie, maar hieronder vind je al een hele hoop antwoorden. Weet wel dat alles mogelijks kan veranderen, naargelang er meer informatie vrijkomt en mogelijks nog extra maatregelen van kracht zullen gaan.

Gaat mijn Huawei- of HONOR-smartphone nog werken?

Ja, je telefoon blijft gewoon werken zoals die nu werkt. Het grootste deel van Android is Open Source, wat betekent dat iedereen dat kan gebruiken (ook al sta je op de zwarte lijst). HONOR wordt zelfs helemaal niet genoemd in deze zaak en lijkt voorlopig buiten schot te blijven. De maatregelen zijn volgens de huidige informatie niet van tel voor HONOR.

Ga ik nog updates krijgen?

Ja, maar met vertraging. Google voorziet Android van systeem- en beveiligingsupdates, deze updates worden vaak voor de lancering al gedeeld met fabrikanten, zodat zij al een het werk kunnen om de updates snel naar hun toestellen te sturen. Dat mag Google dus nu niet meer doen voor Huawei. Huawei gaat moeten wachten tot de updates beschikbaar komen voor de AOSP-versie (Android Open Source Project) en deze dan verder ontwikkelen voor hun smartphones. Hierbij zullen ze ook niet meer op hulp van Google kunnen rekenen en moeten ze bij problemen het helemaal zelf uitzoeken. Updates kunnen dus serieuze vertraging oplopen.

Gaan bepaalde apps zoals Gmail en YouTube niet meer beschikbaar zijn?

Jawel hoor. Als je nu al een telefoon van Huawei hebt, moet je je volgens Google geen zorgen maken. Dat lieten ze toch blijken via deze tweet.

En hoe zit het met toekomstige telefoons van Huawei?

Dat is een ander paar mouwen. Uit de informatie die nu beschikbaar is moeten we helaas concluderen dat Huawei enkel over AOSP gaat beschikken, waar de Google Play Store en andere Google Apps zoals Gmail, YouTube en Google Maps geen onderdeel van zijn. Dat wil zeggen dat Huawei deze apps niet zal hebben op zijn toekomstige telefoons en dat er dus van een alternatieve app-store gebruik zal gemaakt moeten worden.

Ook het maken van de telefoons zelf wordt moeilijker. Huawei maakt wel zijn eigen processors en dergelijke, maar om die te maken gebruikt het wel onderdelen die uit de Amerika komen. Dat zullen ze dus nu niet meer krijgen en dat zal dus nadat de voorraad uitgeput is, ook een probleem worden.

[readmore articles="198285"]

Officiële reactie Huawei

Ondertussen heeft Huawei ook gereageerd op de situatie:

"Huawei heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en wereldwijde groei van Android. Als een van de belangrijkste partners van Android hebben we altijd nauw samengewerkt met hun open-sourceplatform om een ecosysteem te ontwikkelen waarvan zowel gebruikers als de smartphone industrie hebben geprofiteerd. Huawei zal beveiligingsupdates en after-sales services blijven leveren aan alle bestaande Huawei en Honor smartphones en tablets. Dit geldt voor de producten die zijn verkocht en die wereldwijd op voorraad zijn. Om alle wereldwijde gebruikers de beste ervaring te bieden blijven we bouwen aan een veilig en duurzaam software-ecosysteem."

Officiële reactie Huawei België (12u50)

Ik heb zonet een gesprek gehad met Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België. Hij liet mij weten dat de consument zich geen zorgen moet maken. Huidige Huawei-smartphones zullen ondersteuning blijven krijgen. Alle apps zullen blijven werken en toestellen zullen nog steeds beveiligingsupdates krijgen.

Ook smartphones die reeds gepland waren om te lanceren, zullen ze kunnen blijven ondersteunen. Over toekomstige smartphones, zoals de opvolger van de Mate 20 Pro, kon hij nog niets vertellen. Daar had Huawei nog onvoldoende informatie over.

De echte problemen voor Huawei lijken dus vooral in de toekomst te liggen. De smartphones van Huawei die nu in de winkel liggen, zouden gespaard blijven van deze maatregelen. Je zou dus nog steeds een smartphone van het merk kunnen aanschaffen, zonder dat je problemen gaat ondervinden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk