Huawei-ceo spreekt over Huawei-verbod van VS: 13.000 onderdelen vernieuwd

Huawei-ceo spreekt over Huawei-verbod van VS: 13.000 onderdelen vernieuwd

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Huawei heeft in drie jaar tijd 13.000 onderdelen moeten vervangen omdat de Verenigde Staten handelsbeperkingen had ingesteld. De beperkingen gelden nu nog steeds en zorgen er onder andere voor dat Huawei geen Google-diensten mag gebruiken. Maar, ook geen hardware die bij Amerikaanse bedrijven vandaan komt en dat heeft grote impact gemaakt op het Chinese techbedrijf.

Handelsverbod voor Huawei

Reuters geeft aan dat de oprichter en ceo van Huawei, Ren Zhengfei, tijdens een toespraak in februari een boekje opendeed met wat dat handelsverbod betekent voor Huawei. De invloed ervan op het Chinese bedrijf hebben we gedeeltelijk natuurlijk al kunnen zien: het is qua smartphoneverkopen compleet weggevaagd uit de lijsten met meest verkochte telefoons. Hun telefoons zijn voor ons in het Westen over het algemeen ook een stuk minder interessant omdat er geen Google-diensten op mogen worden gebruikt, wat bijvoorbeeld ook invloed heeft op apps die Google gebruiken om bijvoorbeeld locaties op Maps weer te geven, zoals Uber.

Huawei heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd om een alternatief te bieden in de vorm van de Huawei App Gallery, maar we blijken in het Westen toch wel heel erg gesteld op onze Gmail-app en al die andere apps die toch worstelen met dat niet kunnen gebruiken van Google-diensten. Huawei zag zijn enorme successen in de smartphonewereld dus heel snel verdwijnen in onze regio. Echter is dat dus niet alles. Huawei heeft zelf naar eigen zeggen 13.000 onderdelen moeten vervangen, plus nog eens nieuwe ontwerpen moeten maken voor zo’n 4.000 printplaten.

Gerelateerde artikelen

13.000 onderdelen

Zhengfei stelt zich echter strijdbaar op. Hij geeft aan dat als er een grotere winstgevendheid is, er meer geld gaat naar innovatie en onderzoek. In één jaar heeft Huawei volgens de ceo al 23,8 miljard dollar in innovatie en onderzoek gestoken (ook wel research & development). De reden dat het zoveel geld had om uit te geven komt onder andere door de netwerktechnologie die Huawei biedt, door successen die het wel heeft in Azië en de verkoop van randproducten zoals oordopjes, wearables en meer.

13.000 onderdelen vervangen, dat lijkt niet bepaald duurzaam, maar het ziet er niet naar uit dat de Verenigde Staten zijn verbod gaat intrekken. Het vertrouwt Chinese technologie niet zomaar, zeker niet wanneer het van Huawei komt. Volgens de VS zou er sprake zijn van spionage door het bedrijf en zou het er nogal intieme banden op nahouden met de Chinese overheid. Huawei ontkent dit al sinds jaar en dag, maar dat mag voor het handelsverbod in de Verenigde Staten vooralsnog niet baten.

In welk segment kan Huawei zich volgens jou het beste ontwikkelen? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk