Huawei Mate 20 en Huawei Mate 20 Pro
Op 31 augustus werd het eerste toestel in de nieuwe Mate reeks al aangekondigd: de Huawei Mate 20 Lite. Sebastien kon deze al reviewen en vond het best een degelijk toestel, maar vooral inspiratieloos.
Vandaag zijn daar de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro bijgekomen, die beiden in de België verkrijgbaar zullen zijn. Wij mochten vorige week al even naar Londen om de toestellen te bekijken en kregen daar de Huawei Mate 20 Pro in handen.
Huawei focust zich met de Mate-serie op entrepreneurs. Ondernemers hebben een druk leven en zijn enorm afhankelijk van hun smartphone. De Mate-serie moet voor hen de ideale compagnon zijn om hun dagen gemakkelijker te maken.
Huawei lanceerde hun phablet-serie voor een eerste maal met de Mate 7 in 2014. De focus lag toen op lange batterijduur en sterke prestaties. Vorig jaar maakten ze met de Mate 10 Pro een grote sprong en kwam daar AI bij. De focus op AI zetten ze nu verder met de Huawei Mate 20 (Pro).
Prestaties en AI
Huawei maakte tijdens IFA hun Kirin 980 processor bekend. Deze processor is wat de Mate 20 en Mate 20 Pro moet voorzien van snelheid en zoals je al kon lezen bij de aankondiging van deze processor, is deze voorzien van twee NPU’s. Dit zorgt voor 134% AI-verbetering en 88% AI batterijbesparing. Hierdoor is de AI krachtig genoeg om niet enkel een stilstaand beeld (foto), maar ook bewegende beelden (video) te verbeteren.
Die praatjes zijn allemaal mooi, maar hoe deze smartphone presteert in de praktijk is natuurlijk belangrijker. In vergelijking met de Mate 10 Pro die ik bij had, kon ik inderdaad een kleine snelheidsverbetering waarnemen bij het openen van apps en door de menu scrollen. Ik had ook de P20 Pro bij en met alle daagse handelingen was eigenlijk geen verschil merkbaar in snelheid. We konden geen zware games op het toestel zetten, of benchmarks draaien, dus dat zal iets zijn dat je in onze uitgebreide review kan lezen.
Batterijduur
Zoals eerder gezegd heeft Huawei de batterijduur altijd als focuspunt gehad bij de Mate-serie. Hoewel alle vorige Mate-toestellen een 4.000 mAh-batterij kregen, krijgt de Mate 20 Pro een iets grotere, namelijk een 4.200 mAh-batterij. De reguliere Mate 20 krijgt wel nog steeds de 4.000 mAh.
Huawei heeft altijd gezegd dat ze een volle dag op één laadbeurt willen garanderen en dat is tot nu toe steeds gelukt, zelfs met intensief gebruik. Doordat ze de schermresolutie van de Mate 20 Pro hebben verhoogd van Full HD naar QHD, het nog maar de vraag of de 4.000 mAh batterij dat kon trekken. gewoon het zekere voor het onzeker genomen en er een 4200mAh batterij ingestoken.
Je begrijpt uiteraard dat we op één uur moeilijk de batterij konden testen, dus dat is ook iets voor de uitgebreide review.
Wel ben ik laaiend enthousiast over de toevoeging van draadloos opladen op de Huawei Mate 20 Pro. Dit zou volgens Huawei 160% sneller zijn dan het bedraad opladen van de iPhone X. Of dit waar is weet ik niet, maar ik heb hem op de draadloze lader gelegd en ik moet zeggen dat hij vrij snel opgeladen werd.
Helemaal is knap dat dit draadloos opladen terugwaartscompatibel is. Dat wil zeggen dat jij je Huawei Mate 20 Pro tegen iemand anders zijn smartphone kan houden, om die persoon zijn toestel op te laden. Uiteraard moet die wel over draadloos opladen beschikken.
In de doos wordt ook een 40-watt-lader meegeleverd. Dat is een waanzinnig snelle lader, die zelfs krachtig genoeg is om laptops op te laden. De Super Charge zou de Mate 20 Pro van 0 tot 70% kunnen opladen in 30 minuten.
Foto en video
Huawei is enorm trots dat hun P20 Pro nog steeds bovenaan staat in de DxOMark score, maar scoort volgens andere websites ook nog steeds als één van de beste.
Met de Mate 20 Pro willen ze daar nog een schepje bovenop doen. Het toestel komt zoals we reeds zagen in de gelekte afbeeldingen met drie camera’s aan de achterkant: een Wide-angle, een Telefoto en een Ultra Wide-angle. Dankzij de Ultra Wide-angle camera zijn macrofoto's mogelijk op een afstand van 2,5cm. Dit is heel knap en komt in eerste testjes ook met hele mooie resultaten.
Door de toevoeging van de tweede NPU op de processor, is de AI verbeterd, waardoor de kwaliteit van de foto’s ook moet verbeteren. Zo maakt de Mate 20 (Pro) gebruik van Multi Layer AI Image Optimisation. Dat wil zeggen dat als je een foto neemt van bijvoorbeeld je hond die naast een boom zit te kijken naar de zonsondergang, dat de AI deze drie dingen apart gaat “verbeteren”. Voordien had je de AI die het onderwerp van je foto zelf koos en dat verbeterde volgens wat het geleerd had. Nu gaat de AI slim genoeg zijn om de juiste instellingen te gebruiken voor de hond, weer andere instellingen voor de boom en nog andere voor de zonsondergang.
Huawei heeft ook opgepikt dat het teveel focus had gelegd op hun fotokwaliteit en dat de videokwaliteit wat minder was. Dit hebben ze bij de Mate 20 (Pro) ook aangepakt. Zo kan het toestel opnemen in 21:9 beeldverhouding, maar is de “oude” 16:9 ook nog steeds te gebruiken door dit aan te passen in de instellingen.
Met behulp van de dubbele NPU, weet de AI nu ook tijdens het opnemen van een video op wie of wat de focus moet zijn. Dit noemen ze AI 4D Predict Focus.
Dat heb ik nog niet echt kunnen testen, maar wat ik wel kon testen is de nieuwe kleurinstellingen bij Video. Zo kan je met de P20 (Pro) bijvoorbeeld een ‘Sin City’-achtige video maken, waarbij de persoon/object in kleur wordt weergegeven en de rest in zwart/wit. Dat lukt aardig met een beeld waar niet veel in gebeurt, maar vanaf dat er teveel beweging is raakt de video zijn focus kwijt en krijgen bepaalde zaken, die geen kleur mogen krijgen, toch weer kleur.
Dit is nog niet de consumenten software, dus dat kan wel beter zijn bij de software die je krijgt als je het toestel eenmaal koopt. Maar ik vrees dat deze feature vaker mis zal lopen dan dat je het gewenste effect zal krijgen.
De camera was alleszins sneller in opstarten en met foto’s nemen dan de Huawei Mate 10 Pro, maar opnieuw: het verschil met de P20 Pro was dan weer minder zichtbaar.
Beveiliging
Veiligheid is enorm belangrijk, dat weet Huawei ook. Ze gaven het zelf aan: veel mensen hebben tegenwoordig alles op hun toestel staan, zoals bankzaken, wachtwoorden, … Ik voelde mij meteen aangesproken, want ik behoor ook tot deze groep mensen.
Huawei blijft daarom ook inzetten op betere veiligheid op hun toestellen, wat we al wisten van de gelekte features.
Aan de voorkant van de Mate 20 Pro vinden we 24 megapixel camera terug die samen met de DOT projector, TOF Proximity sensor en de IR Blaster moeten zorgen voor een 3D Face Unlock. Deze zou de veiligste gezichtsherkenning van het moment moeten zijn en “uiteraard sneller dan die van de iPhone”, maar dat moeten we eerst nog eens goed testen. Wel vreemd dat er nergens een demo standje was om te zien hoe accuraat en/of snel dit werkte…
Ook heeft de Huawei Mate 20 (Pro) een in-screen vingerafdrukscanner. De registratie van de vinger duurde wel even (veel langer dan gewoonlijk), maar eenmaal geregistreerd werkte deze wel heel accuraat. Het ontgrendelen gebeurt echter niet zo snel als dat we gewoon zijn van Huawei, maar hun reguliere vingerafdrukscanners zijn natuurlijk ook wel razend snel. Het is trouwens ook niet zo dat het traag is, ze zijn zelfs sneller dan ik verwacht had. Huawei ging hier tijdens onze preview heel snel over, wat me enorm verraste. Zouden ze zelf niet 100% tevreden zijn met het resultaat?
Huawei is zo zeker van hun 3D gezichtsontgrendeling en in-screen vingerafdrukscanner dat ze een wachtwoordkluis op de telefoon hebben gezet. Je kan dus net zoals je een wachtwoordmanager gebruikt, de kluis op je toestel gebruiken. Deze is geëncrypteerd, dus moesten hackers er vanop afstand toch in slagen in te geraken, kunnen ze de inhoud nog steeds niet lezen.
EMUI 9.0
De Huawei Mate 20 (Pro) zal standaard draaien op EMUI 9.0 software, gebaseerd op de laatste nieuwe versie van Android Pie 9.0. Tijdens de presentatie liet Huawei weten dat de software heel wat sneller is geworden. Die indruk had ik zeker tegenover de Huawei Mate 10 Pro, en ook wel lichtjes tegenover de P20 Pro.
Ergerlijk vond ik wel dat mijn exemplaar standaard zonder app-drawer klaar stond.Volgens één van de laatste updates op de P20 Pro zou dit net andersom moeten zijn, dus dat was geen leuke verrassing. Vooral omdat ik even moest zoeken in de instellingen hoe ik dit weer kon veranderen, want opnieuw hebben ze het instellingenmenu veranderd. Huawei beseft dat het nogal een uitgebreid instellingenmenu heeft en dat de consument het daar behoorlijk moeilijk mee heeft. Zo hebben ze er voor gekozen om de belangrijkste instellingen per onderwerp te tonen en moet je de verborgen instellingen telkens openen als je ze wil gebruiken.
Ik vond het niet handig en ik hoop dat de AI na verloop van tijd gaat weten welke instellingen belangrijk zijn en welke niet. Voorlopig vond ik dit ingewikkelder dan voordien, maar een langere tijd met het toestel zal duidelijk maken of het beter is of niet.
PC Projection is ook vereenvoudigd. Waar we voordien nog het toestel via een USB-C-naar-HDMI-kabel moesten connecteren met een scherm, kan dit nu draadloos. Elk scherm dat -Mirror Cast- ondersteunt, kan gebruikt worden om je smartphone te transformeren tot een “volwaardige” computer.
Design
Tot slot wilden ze het nog kort over het uiterlijk van de toestellen hebben. Ze hebben zoals bij de Mate 10 Pro alles in verhouding gehouden. Waarbij de camera een mooie centrale plaats krijgt bovenaan de achterkant.
Zowel de achterkant als de voorkant zijn voorzien van “curved glass”. Deze gebogen schermranden zagen we ook al op de extreem dure Huawei Mate RS. De Huawei Mate 20 Pro lag hierdoor enorm prettig in de hand en voelde hierdoor minder breed aan dan zowel de P20 Pro als de Mate 10 Pro. Ja de achterkant is opnieuw van glas, maar de blauwe variant heeft een subtiel patroon in het glas gekregen, waardoor het minder glad is en er minder vingerafdrukken zichtbaar moeten zijn. Het lijkt een beetje op dat van de P10: een hell om er een goede foto van te nemen, maar het pakt wel echt goed uit in real life!
Verder heeft Huawei opnieuw voor een notch gekozen. Bij de Mate 20 noemen ze het scherm een ‘Dew Drop Display’ (dauw druppel scherm), omdat er enkel een inkeping is voor de selfie camera. Bij de Mate 20 Pro zit er vooraan meer sensoren, dus is de notch wel wat groter. Net zoals bij de P20 pro kun je de notch verbergen via de software.
Prijzen en beschikbaarheid
De Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro kan je nu al bestellen en zijn vanaf 2 november in België beschikbaar in de kleuren Twilight, Midnight Blue en Black. Waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de Midnight Blue, omwille van het mooie patroon op de achterkant.
De adviesprijs van de Mate 20 ligt op 799 euro en die van de Mate 20 Pro op 999 euro.
Voorlopige conclusie
De Huawei Mate 20 Pro is een enorm mooi toestel en ligt erg prettig in de hand. Uit eerste testjes lijkt het toestel enorm snel en werkt het heel vlot.
Ik ben sceptisch over de in-screen vingerafdrukscanner en 3D Face Unlock, maar ik denk dat dit in de praktijk wel vlot gaat werken. De camera belooft weer enorm goed te zijn, ik kijk er echt naar uit om daarmee aan het werk te gaan. Ik vraag me wel af hoe de batterijduur gaat zijn, nu de schermresolutie is opgekrikt naar QHD. Hopelijk zorgt de zuinigere processor en de grotere batterij voor minstens dezelfde batterijduur als zijn voorganger.
De hoge prijzen van deze toestellen zijn enigszins te verantwoorden door de in-screen vingerafdrukscanner, gebogen schermranden, hogere schermresolutie voor de Mate 20 Pro en de trend van de alsmaar duurder wordende toptoestellen. Het neemt niet weg dat ik denk dat 1.000 euro enorm veel geld is voor een smartphone.
Hoe we denken over het toestel na een uitgebreide testperiode lees je binnenkort in onze review.
Wat vind jij van de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro? Ga jij hem kopen?