Huawei Mate 30 Pro en Google-apps
De Thaise YouTuber TechOffside is er als eerste in geslaagd om Google Play Services en alle Google-diensten te laten werken op zijn Mate 30 Pro zoals op elke andere Android-telefoon die wel met Google Play Services komt. Hij gaat aan de slag met een methode die wel vaker wordt gebruikt in China, waar alle Google-apps door de overheid per definitie worden verbannen. De methode komt wel met een reeks risico's die we in dit artikel bespreken.
De man installeerde beheerssoftware die op zakelijke telefoons door bedrijven worden gebruikt. Een zogenaamde Mobile Device Manager (MDM) kan je zo installeren op een telefoon en neemt wel alle machtigingen over die noodzakelijk zijn om Play Services te installeren, maar dan zonder dat het 'rooten' van je telefoon en het ontgrendelen van de bootloader een vereiste zijn.
[readmore articles="202300"]
Een video van de YouTube waarin hij de Google-apps op de Mate 30 Pro toont
Mogelijke risico's
TechOffside gebruikt specifiek de tool genaamd 'LZ Play'. MDM's moeten door de fabrikant, in dit geval Huawei, geïmplementeerd worden, dus niet eender welke beheerssoftware voor bedrijven zal werken op de Mate 30-reeks. Het belangrijkste nadeel van deze methode is dat je LZ Play de volledige controle van je telefoon overhandigt, dus de ontwikkelaar van deze bedrijfssoftware zou die machtigingen in principe probleemloos kunnen misbruiken om bijvoorbeeld malware op je telefoon te installeren.
[readmore articles="200105"]
Zodra je Google Play Services hebt geïnstalleerd kan je probleemloos Google-apps installeren vanuit een alternatieve applicatiewinkel zoals Aptoide, waardoor ze ook automatisch worden bijgewerkt zoals in de Play Store. Googles apps zijn natuurlijk niet te vinden in de AppGallery van Huawei. Let ook op wanneer je apps van alternatieve applicatiewinkels installeert, want sommige applicatiewinkels zouden malafide apps uit onbetrouwbare bronnen kunnen halen.
Als je alle apps dan eindelijk geïnstalleerd hebt en de telefoon in gebruik neemt, kunnen zich minimale fouten en app-crashes voordoen. Daarnaast kan je Mate 30 Pro of Mate 30 mogelijk ook minder energiezuinig zijn, en we verwachten dat LZ Play - zelfs als de app betrouwbaar is - mogelijk niet dezelfde lagen van beveiliging hanteert als Google.
Het belang van Play Services
We schreven eerder al over het grote belang van de mogelijkheid om Google Play Services op de telefoon te laten werken, want die software is een vereiste om alle Google-diensten naar behoren te laten functioneren. Wij kregen onlangs enkele minuten tijd met de Mate 30 Pro en stelden zoals verwacht vast dat zonder Play Services geen enkel Google-app kan inloggen waardoor de meeste apps praktisch onbruikbaar zijn.
[readmore articles="202385"]

De meest voor de hand liggende manier om Play Services rechtstreeks te installeren, is door je telefoon te rooten, maar eerst moet Huawei daarvoor gebruikers toelaten om de bootloader te ontgrendelen. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat het uit veiligheidsoverweging heeft beslist dat het geen codes zal genereren waarmee gebruikers de rechten over hun telefoon volledig in eigen handen kunnen nemen. Het bedrijf schuift daarentegen zijn eigen Google-alternatief naar voren.
Google-apps aan hoge prijs
Het gebruik van een MDM als LZ Play biedt een oplossing om alsnog de Mate 30-reeks relatief gelijkaardig te laten functioneren zoals eender welke Android-telefoon, maar de kans is dus reëel dat je door de vele risico's als gebruiker een hoge prijs prijs betaalt. Wil je alsnog zodra de Mate 30-reeks in Europa beschikbaar is met deze methode aan de slag, dan kan je het apk-bestand van LZ Play hier downloaden op de website van het Chinese bedrijf.