Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Toch geen vuiltje aan de lucht?

Exclusief: Huawei Mate 30 (Pro) kan toch zo goed als alle apps draaien

· 20-09-2019 11:55

Gisteren kondigde Huawei zijn nieuwe smartphones aan, maar door het handelsverbod van de Verenigde Staten zijn er geen Google-apps en services beschikbaar op deze toestellen. Wij merken nu dat veel apps alsnog te gebruiken zijn.

Geen Google Play Services? Geen probleem!

Huawei heeft donderdag in München zijn nieuwste smartphones voorgesteld, de Huawei Mate 30 en Huawei Mate 30 Pro. Het opvallendste aan deze toestellen is dat ze komen zonder Google Mobile Services en je dus geen toegang hebt tot de Play Store en andere Google-apps zoals YouTube, Google Maps en Gmail. Gisteren schreven we nog dat dit een enorm probleem inhoudt, omdat veel Android-apps ook integraties maken met Google-diensten, maar ondertussen hebben we een Huawei Mate 30 Pro in handen gekregen om zelf het zelf te testen.

 We hebben een aantal van Googles apps kunnen installeren via een alternatieve applicatiewinkel, en we gingen ook aan de slag met andere populaire apps die geen deel uitmaken van Huawei's AppGallery. Op die manier konden we onder andere: Chrome, Spotify, Facebook en WhatsApp gebruiken. Daarvoor moet je even naar APKMirror, het apk-bestand downloaden en installeren, en alles werkt zoals je het gewend bent. Met de uitzondering van automatische updates die je zal moeten missen. Op die manier wordt het een hele taak om zelf manueel je apps bij te werken, want door verouderde versies te gebruiken ga je hoogstwaarschijnlijk regelmatig op problemen botsen.

apps on the Huawei Mate 30 Pro

Google Maps en YouTube

Wat niet werkte waren Google Maps en YouTube. Beide apps kon ik installeren, maar niet gebruiken. Google Maps gaf me wel routebeschrijving, maar om te navigeren moet ik inloggen met mijn Google account, wat niet werkt op deze toestellen. Ook YouTube vormde een probleem. De installatie was opnieuw geen probleem, maar hij gaf bij het openen de melding dat de app niet wordt ondersteund, omdat er geen Google Play Services aanwezig zijn.

Voor YouTube bestaan er wel alternatieve apps waarmee je alsnog de video's van het populaire platform kan bekijken. NewPipe is bijvoorbeeld een open-source media speler die data van de YouTube website haalt en deze toont in zijn app. Via F-Droid, een alternatieve applicatiewinkel, installeerde ik NewPipe en die neemt een groot deel van de functionaliteit van YouTube over. Zoeken naar je favoriete kanalen en video’s afspelen gaat net zo goed als op YouTube zelf. Het belangrijkste nadeel is wel dat je niet kan inloggen en dus geen beroep kan doen op je lijst van kanalen waarop je bent geabonneerd.

Of toch een probleem?

Het grootste pijnpunt blijft wel de grote hoeveelheid aan apps die vereisen om in te loggen met je Google-account. Onder andere Google Docs, Sheets, Gmail en Google Maps, blijven (voorlopig?) onbruikbaar op de Huawei Mate 30 Pro. Veel games maken gebruik van Play Games om onder andere je progressie bij te houden, en ook dat zal niet werken op deze Huawei-smartphones.

We hebben het toestel kort zelf in handen gehad en via alternatieve wegen hebben we wel voor verschillende apps een oplossing gevonden. Als we nog verder zouden gaan en een manier vinden om Google Play Services werkende de krijgen op deze telefoons, kunnen we mogelijk ook bovengenoemde problemen grotendeels verhelpen. De vraag blijft of consumenten die moeite willen doen?

Huawei kan deze werkwijzen zelf niet in de verf zetten, om juridische redenen, en het vormt ook geen directe oplossing voor het merk bij de verkoop van deze toestellen. Niet alle consumenten zullen ook de technische kennis hebben waarmee ze alsnog alle Google diensten werkende krijgen. Apps uit alternatieve bronnen downloaden, kan de nodige risico's met zich meebrengen en diensten elke keer manueel van een update voorzien, is een hele taak. Je zou bijvoorbeeld aptoide kunnen gebruiken om de Google-apps automatisch up-to-date te houden, maar aptoide is niet de meest veilige appstore die beschikbaar is.

Huawei Mate 30 Pro

Conclusie

Toch willen we graag optimistisch blijven, want het is niet zeker hoe lang het handelsverbod met de Verenigde Staten van kracht blijft. De Mate 30-reeks verschijnt pas later dit jaar in België en tegen die tijd zou de situatie er helemaal anders kunnen uitzien.

Anderzijds kan de Mate 30 Pro ook een uitdaging vormen voor wie alsnog alle diensten werkende wil krijgen op de telefoon. Op het gebied van hardware zijn deze smartphones alvast pareltjes, zoals je kan zien in onze eerste indruk. Misschien maakt dat ze wel de moeite waard om een extra inspanning te leveren? Wat denk jij? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De nieuwste artikelen over Huawei Mate 30 Pro

Huawei P30 (Pro) ontvangt EMUI 10.1-update in België

Huawei P30 (Pro) krijgt EMUI 10.1-update vanaf 2 juni in België

Zo download je WhatsApp en andere apps op je Huawei zonder Google

Zo installeer je Google-apps op (sommige) Huawei-telefoons

Cameratest: OPPO Find X2 Pro versus Huawei Mate 30 Pro, welke wint?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (26)
Bezig met laden van reacties...