‘Huawei gaat met MediaTek in zee voor toekomstige telefoons’

‘Huawei gaat met MediaTek in zee voor toekomstige telefoons’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Amerikaanse sancties

Op vrijdag 15 mei, kondigde het Amerikaanse handelsdepartement nieuwe maatregelen aan voor de toeleveranciers van Huawei en geallieerde bedrijven. Indien ze bij de productie van componenten een Amerikaans softwarepakket gebruikte, zou het voortaan verboden zijn om aan Huawei te leveren. In de week die daarop volgde maakte TSMC bekend de leveringen aan Huawei stop te zetten; daarmee komt Huawei’s productie van telefoons in gevaar: geen chipsets zou immers betekenen dat Huawei geen telefoons meer kan maken. Honor zou alvast een (tijdelijke) oplossing hebben gevonden in het Taiwanese MediaTek.

Huawei's P40 Pro is mogelijk de laatste high-end telefoon met een Kirin-chipset

President van de Honor-smartphonetak, George Zhao, zou volgens het Chinese CNMO een oplossing hebben voorgesteld tijdens een lokaal evenement. Een van de oplossingen die wordt uitgewerkt is het gebruiken van MediaTek 5G-chipsets, zoals de Dimensity 800, 1000 of de Dimensity 1000L. Het blijft onbekend of Huawei in dezelfde richting kijkt, of dat het bedrijf voorlopig Kirin-chipset zal gebruiken. In bestaande telefoons zal het zo goed als onmogelijk zijn om van chipset te wisselen: de software is op de specifieke chipset geoptimaliseerd. Daarnaast is de gebruikte hardware, waaronder het moederbord, voor de chipset ontwikkeld.

MediaTek-chipsets

Huawei heeft gelukkig nog even de tijd om voldoende componenten binnen te krijgen, de sancties van het Amerikaanse handelsdepartement gaan pas over 120 dagen in. In de tussentijd krijgt TSMC de kans om een handelsvergunning aan te vragen, waardoor het – ondanks het gebruik van software uit de Verenigde Staten – alsnog aan Huawei zou mogen leveren. Microsoft mocht zo’n ontheffing in een eerder stadium ontvangen, terwijl Google tot op heden nog geen nieuwe telefoons voor de Play Services mag certificeren. Huawei vond wel een omweg om telefoons met Play Services te lanceren.

Honor zou de MediaTek 5G-chipsets willen gebruiken, zoals de Dimensity 1000

Indien Huawei in zee gaat met MediaTek, dan hoeven we voorlopig geen échte high-end telefoon van de fabrikant te verwachten. MediaTek legt zijn focus op het midrange en low-end chipsets. Zelfs de Dimensity 1000, de krachtigste chipset met vier snelle ARM Cortex-A77-kernen, evenals vier zuinige ARM Cortex-A55-kernen, haalt Qualcomm niet in. Hoewel de chipset op papier gelijkenissen toont met de Snapdragon 865, is de Dimensity 1000 toch minder snel vanwege verregaande optimalisaties die Qualcomm brengt op zijn chipsets. Wat vind jij van een mogelijke overstap naar MediaTek? Laat het ons weten in de reacties.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk