Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Mate 20 Pro met veel betere camera

Huawei P30 Pro eerste indruk: alle aandacht naar smartphonefotografie

· 26-03-2019 14:31

De Huawei P30 Pro werd zonet onthuld en die brengt grote verbeteringen op het vlak van fotografie. Androidworld België kreeg het vlaggenschip in avant première als één van de eersten in handen en hier lees je onze eerste indrukken.

Huawei P30-reeks

De Huawei P30 en P30 Pro werden zonet in Parijs aangekondigd. De Chinese smartphonefabrikant legt de focus bij de P-reeks op uiterlijk en de camera, terwijl de focus bij de Mate-reeks vooral op sterke prestaties en de business-klanten is gericht.

Hoewel het uiterlijk van de P30 Pro niet drastisch is veranderd tegenover de Huaei P20 Pro, zijn er toch een paark kleine veranderingen te zien. Maar het is vooral de camera waar Huawei veel aandacht aan heeft besteed. 

Ik was enorm te spreken over de camerakwaliteit van de P20 Pro en het toestel weet tot op vandaag nog steeds op nummer 1 te staan in de DxOMark ranglijst (zij testen alle smartphone camera's). Huawei wil met de P30 Pro die prestaties flink overtreffen en op het eerste zicht lijkt het mij dat dit ook gaat lukken.

Huawei P30 Pro

Design

Het uiterlijk van de Huawei P-reeks is een focuspunt van het Chinese bedrijf. We mogen op dit vlak dus heel kritisch zijn. De achterkant van de Huawei P30 Pro verschilt echter helemaal niet zoveel met die van zijn voorganger de P20 Pro. Waar je de twee kunt door onderscheiden is de camera's, waar ik straks uiteraard uitgebreider op terug kom.  Bij de P20 Pro waren dat er drie en bij de Huawei P30 Pro zien we ook drie grote camera-lenzen, maar zit er onder de flitser nog een kleine Time of Flight (TOF) Camera. Ik ben blij dat Huawei terug naar de verticale camera-setup van de P20 Pro is gegaan, want die vind ik veel mooier dan het vierkant van de Mate 20 Pro.

Het is vooral aan de voorkant dat we grotere verschillen zien. Zo krijgt de P30 Pro een waterdruppelnotch zoals de Mate 20, waar de selfiecamera in schuilt, in plaats van de  bredere notch die we vorig jaar te zien kregen.

Huawei kiest hier bewust voor een zo klein mogelijke notch om je zoveel mogelijk scherm te bieden. Om diezelfde reden zien we ook dat de capacitieve vingerafdrukscanner onderaan het scherm verdwenen is. Deze is nu een in-screen vingerafdrukscanner geworden, zoals we die kennen van de Mate 20 Pro. Uit eerste testjes lijkt die van de P30 Pro iets sneller te zijn dan die van de Mate 20 Pro en de animatie ervan is ook leuker geworden: in plaats van gewoon te verschijnen krijg je nu een fade-animatie.

Verder zijn uiteraard weer de schermranden wat dunner geworden en ook afgebogen zoals de Mate 20 Pro. De volumeknoppen en de powerknop staan zoals vertrouwd weer aan de rechterkant van het toestelen en vinden we onderaan de usb-c-poort met daar naast een enkele speaker en aan de andere kant de simsleuf.

De Huawei P30 Pro is beschikbaar in een nieuwe reeks kleuren: white, breathing crystal, black, aurora en amber sunrise. In het oog springen vooral amber sunrise, dat is een kleur met overgang tussen rood en oranje en de breathing crystal-variant die wit oogt met een blauw/paars, blinkende schijn. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of alle genoemde kleuren ook echt naar België komen. Ik vermoed dat de amber sunrise niet naar ons land zal komen, aangezien dat ook de enige kleur was die we niet te zien kregen op het Avant Première evenement in Amsterdam.

Tijd om even heel kritisch te zijn:

Ik begrijp niet waarom Huawei geen TOF-camera van de voorkant heeft geplaatst. Deze zorgt voor een veiligere 3D gezichtsontgrendeling op de Mate 20 Pro en dat werkt fantastisch! Veel beter dan de in-screen vingerafdrukscanner. Ik begrijp dat ze meer scherm willen geven, maar als dat ten koste gata van deze geweldige technologie, dan vind ik dat een slechte zaak.

Huawei P30 Pro

Scherm 

Tijdens de presentatie die we in Amsterdam kregen over de P30 en P30 Pro kwam het scherm amper aan bod. Tijdens de hands-on werd het me ook duidelijk waarom: de Huawei P30 Pro is op gebied van resolutie een stapje terug tegenover de Huawei Mate 20 Pro. Dat toestel heeft een Quad HD+ resolutie, terwijl de P30 Pro, toch hun vlaggenschip, 'maar' een Full HD+ resolutie heeft. Als het Huawei menens is om Samsung van de troon te stoten is dit toch een zware misstap.

Ongeacht van de scherm-resolutie gaat het hier om een mooi, maar wel erg groot AMOLED-scherm van 6,47 inch. Dat is een stuk groter dan de 6,1 inch waar de P20 Pro vorig jaar mee kwam en het is daarmee ook ruimer dan het paneel van de Mate 20 Pro. 

Het scherm oogt mooi en helderder dan dat van de Mate 20 Pro, maar de tijd die we hadden was te kort om echt een goede vergelijking te maken. Ik ben sowieso fan van de gebogen schermranden, maar de P30 Pro voelde wel zwaarder aan dan grote concurrent de Samsung Galaxy S10+.. 

Huawei P30 Pro

Prestaties

De P30 en de P30 Pro draaien beide op de Kirin 980 die we al eerder zagen in onder meer de Huawei Mate-reeks en de HONOR View20. De processor die gemaakt is volgens een 7 nanometer architectuur is nog steeds de krachtigste die Huawei op dit moment in huis heeft.

Net zoals de Samsung Galaxy S10+ komt de Huawei P30 Pro met 8GB RAM. Dat is 2 GB meer dan de Mate 20 Pro en ik ben dus heel benieuwd hoeveel impact dat zal hebben op de prestaties van het toestel. Het werd ons verboden om benchmark tests uit te voeren, dus kunnen we daar voorlopig nog niets over zeggen. Vergeleken met de Mate 20 Pro is er op het eerste zicht geen verschil, maar we konden ook geen zware apps en dergelijke gebruiken, dus de echte prestaties zullen we moeten zien in onze review.

Ook over de batterij kunnen we weinig zeggen, behalve wat cijfertjes. Het gaat om net dezelfde als die in de Mate 20 Pro, namelijk 4200 mAh. De Mate 20 Pro heeft tot nu de beste autonomie van alle smartphones die ik heb vast gehad, dus zal de P30 Pro waarschijnlijk ook een heel goede batterijduur hebben. De Huawei P30 Pro krijgt net zoals de Mate 20 Pro een 40 watt snelader, met de belofte om de capaciteit voor 70 procent op te laden in een halfuur tijd. 

Op gebied van prestaties krijgt de P30 maar een kleine upgrade tegenover de Mate 20 Pro. Dat is te begrijpen gezien de visie van Huawei, maar aangezien ze de P30 Pro hun vlaggenschip noemen is dat toch wat raar. Ik ben toch heel benieuwd hoe de P30 Pro het gata doen in onze benchmarks en andere testen.

Huawei P30 Pro

Camera

Tot nu toe eigenlijk weinig om wild van te worden. Het is tenslotte maar een mini upgrade tegenover de Mate 20 Pro en op gebied van gezichtsontgrendeling zelfs een stapje terug.

Maar als je gedacht had dat Huawei stil gezeten heeft dan ben je compleet mis! Wat ze ons lieten zien tijdens de presentatie op gebied van camera was verbluffend en wanneer we hem in handen kregen maakten ze het nog waar ook.  Huawei wil dat smartphonefotografie serieus genomen moet worden en dat tonen ze met de Huawei P30 Pro.

Hieronder heb ik het niet over de Ultra Wide Angle camera, omdat die op papier hetzelfde is gebleven en we dezelfde prestaties mogen verwachten als bij de Mate 20 Pro. In de review bespreken we deze uiteraard wel.

Periscoopcamera

Laten we het eerst over de Periscoopcamera hebben, want dat is natuurlijk dé camera waar Huawei mee uitpakt. OPPO was misschien de eerste die de vlag zwaaide met 10x losless zoom, dat is een beeld tot 10 keer vergroten zonder kwaliteitsverlies, maar Huawei is de fabrikant die een vergelijkbare technologie als eerste in een toestel heeft gestopt. Huawei maakt daarvoor gebruik van zijn 'Optical Periscope Zoom Camera', dat is de indrukwekkende telelens waar eerder in geruchten over gesproken werd.

Het gaat om een opstelling van verschillende cameralenzen in een hoek van 90 graden waardoor zowel de dikte als ook de breedte van het toestel kan worden gebruikt om een beeld uit te vergroten met de P30 Pro. Het beeld weerkaatst door middel van een prisma op de sensor. Zo krijg je 5x optische zoom die softwarematig verbeterd wordt en zo leidt tot 10x hybrid zoom. In vergelijking met de Mate 20 Pro had die 3x optische zoom en 5x hybrid zoom. 

Huawei maakt kommaf met het gezegde 'de beste zoom zijn je voeten'. Zoomen met je smartphonecamera was altijd uit den boze en ik vervloekte mensen die het toch deden. Je kon dat niet doen omdat je steeds heel veel kwaliteit verloor in je foto's. Dat is met de Huawei P30 Pro nu wel helemaal anders. In het gebouw waar we met het toestel konden spelen, kon ik al zien dat de 5x optische zoom erg goed was en toen we later een boottocht door Amsterdam gingen doen, kon ik ook de zoomprestaties van de P30 Pro uit proberen. Deze nieuwe technologie werkt echt heel goed, het is alleen jammer dat we de foto's niet van het toestel mochten halen, dus ik kon nog niet zien op groot scherm of het echt zonder kwaliteitsverlies is of niet. Dat weten we je te zeggen na onze reviewperiode ;-)

De 10x hybride zoom is natuurlijk wat anders, daar zie je wel dat je aan kwaliteit moet inboeten. Het is geen groot verschil, maar wel merkbaar. Je kan ook nog verder zoomen, tot wel 50 keer digitaal inzoomen. Zoals je wel verwacht is hier de kwaliteitsverlies enorm en is dat dus af te raden, maar het is wel heel cool dat het kan. Wil je echt iets heel ver in beeld brengen zonder dat de kwaliteit echt uitmaakt, dan is deze zoom dus je reddende engel.

Je zou met de telelens ook goed moeten kunnen filmen. Deze is net zoals de groothoeklens en de hoofdlens uitgerust met optische beeldstabilisatie samen met Huawei's AIS, dat is het softwarematige stabiliseren van het beeld. Mij lijkt het dat de camera dit niet kan waarmaken, het beeld bleef heel schokkerig, maar dit is natuurlijk nog niet de finale software. Tijdens onze reviewperiode zullen we dit zeker testen.

Super Spectrum Lens

Ook de hoofdcamera van de P30 en de P30 Pro werd volledig herbekeken, want Huawei is getopt met de klassieke RGB-sensor, dat staat voor: Red, Green, Blue. Vanuit die kleuren worden alle andere kleuren en tinten met de sensor vertaald. Huawei introduceert nu voor het eerst een lens met een RYB-camera, waarbij 'Y'staat voor Yellow (geel). Het bedrijf merkt op dat die kleur veel meer licht toelaat dan groen, waardoor de fotografieprestaties in onderbelichte omstandigheden sterk verbeterd worden. 

Huawei stelt dat de reden waarom we dit nog nooit eerder gezien hebben simpelweg te wijten is aan het feit dat dit erg moeilijk te maken is en er met deze verbetering een hoop werk gepaard gaat. Zowel op het vlak van hardware als software zou er volgens de Chinese fabrikant veel 'finetuning' nodig zijn om het gewenste resultaat te bekomen. De P30 Pro pakt uit met een maximale iso-score van maar liefst 409.600, een enorm hoog cijfer als je weet dat een traditionele smartphone maar aan 6.400 komt en de gemiddelde DSLR's aan 102.400. Puur dankzij hardware zou het nu mogelijk moeten zijn om een veel lichter beeld te bekomen door de iso-waarden te laten toenemen. 

De hoofdcamera heeft verder een 40 MP sensor en een f/1.6 diafragma. We konden de Super Spectrum Lens alvast uitproberen in een volledig verduisterde camera waar een poster hing van een kleurrijk straatbeeld. Vervolgens namen we een foto vanuit de normale camerastand om het resultaat te zien. Het beeld was enorm goed verlicht. Collega Seb was ook aanwezig en die voerde daarbij dezelfde test uit met de camera van de Galaxy S10+ en de Mate 20 Pro. Die laatste kwam nog een beetje in de buurt, maar die eerste ging volledig in de mist.

ToF-camera

Net als bij de HONOR View20 pakt ook Huawei uit met een Time of Flight camera aan de achterkant. Terwijl bij HONOR de focus hiervoor ligt op gaming, legt Huawei de focus op camera. Een ToF-camera kan nauwkeurig driedimensionaal zijn omgeving in beeld brengen en daardoor kan je nu de de zogenaamde 'Multi Level Bokeh'-foto's maken. Dit moet een verbetering van foto's met een bokeh-effect (scherpe voorgrond en wazige achtergrond) creëren. In de beperkte tijd met het toestel kon ik al een kleine verbetering zien bij portretten van mensen, vooral bij het haar, maar dat gaf zeker geen wauw effect. Wanneer ik echt aan de slag ga met het toestel, ga ik daar zeker een beter beeld van krijgen.

Daarnaast komt Huawei met een nieuwe AR Measure-app zoals we al eerder zagen bij de OPPO RX17 Pro. Je kan daarmee voorwerpen meten en afstanden bepalen. Huawei gaf nog maar weinig details over hoe de app precies werkt, maar het lijkt erop dat de telefoon zelf spontaan de lengte bij voorwerp toont. Hij herkent bijvoorbeeld de poten van een stoel en geeft zo de lengte. We zijn erg benieuwd hoe dit in de praktijk zal werken. 

Camerasoftware

Er is verder weinig veranderd aan de camera-app van Huawei. De indeling is dezelfde gebleven en Huawei uit met een nieuwe functie genaamd HDR+, waarmee je nu automatisch beelden kan nemen in High Dynamic Range. De lichtomstandigheden worden zo afhankelijk van de situatie beter ingeschat waardoor het contrast duidelijk wordt. HDR+ is niets nieuws, want we zagen de functie al langer bij andere camera-apps, bijvoorbeeld bij de Pixel-telefoons van Google. 

Huawei P30 Pro

Software

Ook over de software van de telefoon kunnen we heel kort zijn, want ook hier zijn geen grootse nieuwigheden geïntroduceerd. De P30 en de Pro-variant draaien op Android Pie, de laatste versie van het Android-besturingssysteem. Verder werkt het apparaat op EMUI 9.1, dat is de softwareschil van Huawei. Die schil komt met een aantal eigen apps en doet daarnaast beroep op apps van Google voor bijvoorbeeld berichten en op SwiftKey als toetsenbord.

Conclusie

De P30 Pro is een vlaggenschip dat gemaakt is voor wie het beste wil op het vlak van smartphonefotografie. Huawei is met zijn Periscoopcamera en Super Spectrum Lens een nieuwe weg in geslagen die een heleboel verbeteringen introduceert op giebied van camera. Met de P30 Pro maakt Huawei een statement dat smartphonefotografie nu echt serieus wordt, en de verschillen met een systeemcamera steeds kleiner. 

Grote concurrenten Samsung en Apple hebben een grote achterstand als het op zoomtechologie aankomt. Al wil Samsung die achterstand wel inhalen zo blijkt. Ook de foto's in onderbelichte omstandigheden dankzij de RYYB-sensor zijn ronduit indrukwekkend en ik kijk ernaar uit om de P30 Pro-camera verder uit te proberen. 

Als we de camera achterwege laten, dan is de Huawei P30 Pro veel minder verbluffend.  Er is relatief weinig getoond op het gebied van prestaties en software dat we nog niet eerder hebben gezien. Voor dergelijke verbeteringen moeten we volgens Huawei wachten tot de volgende toptoestellen uit de Mate-reeks. Ik ben geen fan van deze visie, we zullen de verkoopcijfers moeten afwachten of Huawei het hier bij het rechte eind heeft of niet.

Op vlak van design ziet de P30 Pro er heel goed uit. Het heeft het uiterlijk van de Mate 20 Pro overgenomen, maar wisselt de minder mooie camera setup in voor de veel mooiere setup van de P20 Pro. Ik ben grote fan van de nieuwe gradiënt kleuren, al mis ik de aurora-kleur van de P20 Pro (die was echt nice!). Dat Huawei de 3D gezichtsontgrendeling van de Mate 20 Pro niet op de P30 Pro zet vind ik een heel slechte zet. Als je dan toch voor veel scherm wil gaan, dan hadden ze maar voor een volledig randloos design moeten gaan zoals de Xiaomi Mi Mix 3 met uitschuifbare selfiecamera.

TLDR: Huawei heeft al zijn energie in de camera gestopt. Het is eigenlijk gewoon de Mate 20 Pro met een veel betere camera en nieuwe kleurtjes op de achterkant.

Wat denk jij van de Huawei P30 Pro? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De nieuwste artikelen over Huawei P30 Pro

‘Huawei stuurt tevredenheidsonderzoek uit naar EMUI 10-gebruikers’

Huawei Mate 20 (Pro) en Huawei P30 (Pro): uitrol Android 10 begonnen

‘Huawei P30 Pro-exemplaren verliezen SafetyNet-certificaten’

[Podcast] Smartphone-fotografie: dit zijn de beste smartphones voor fotografie

Huawei EMUI 10-bèta rolt uit voor de P30 en de P30 Pro

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (1)
Bezig met laden van reacties...