Huawei sluit overal kantoren: verdwijnt het uit Europa?

Huawei sluit overal kantoren: verdwijnt het uit Europa?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei sluit kantoren in Europa en het bedrijf kiest daarvoor in de plaats één Europees hoofdkantoor in de Duitse stad Düsseldorf. Het is momenteel niet duidelijk of het bedrijf ook stopt met de verkoop van zijn producten aan consumenten.

Trekt Huawei uit Europa?

Het is lange tijd stil geweest rond Huawei, maar dat wil daarom niet zeggen dat de echte storm is gaan liggen bij de Chinese techgigant. Het afgelopen weekend raakte bekend dat het merk nu volledig uit de Verenigde Staten verdwijnt, maar nu verschijnen er ook geruchten over een terugtrekking uit Europa.

In een analyse van Politico.eu lezen we reactie van werknemers van Huawei die duidelijk stellen dat de techgigant de Europese markt zal loslaten. Verder wordt de aandacht gevestigd op een nieuw Europees hoofdkantoor in de Duitse stad Düsseldorf. Kantoren in Londen, Parijs en Brussel zullen sluiten, of het personeelsbestand wordt er verminderd.

Verdwijnt niet volledig

Toch liet het bedrijf eerder persbericht verstaan dat Huawei zich niet volledig terugtrekt uit Europa. De bedrijfstakken 'West-Europa' en 'Noord/Oost-Europa' worden alleen samengevoegd.

"Door twee Europese regio's samen te voegen kunnen we Europese consumenten efficiëntere oplossingen en diensten aanbieden. Samen kunnen we initiatieven toepassen voor een groen en digitaal Europa en we kunnen met meer energie Europees talent promoten", aldus Carsten Senz, vice president corporate communications van Huawei Duitsland.

Gerelateerde artikelen

Gebukt onder Amerikaanse sancties

Het is wel degelijk zo dat Huawei het ook in Europa moeilijk heeft, want de gevolgen van Amerikaanse handelssancties zijn ook tot over de oceaan voelbaar. Zonder een licentie op de Android-software van Google kan het merk niet op een succesvolle manier telefoons verkopen. Het richt zich dan maar op alle andere soorten van accessoires en elektronica: van koptelefoons tot laptops en fitnesstrackers.

Huawei noemde die situatie vorig jaar in een interview met Androidworld nog "tijdelijk".

"Huawei's '1 + 8 + n'-strategie met de telefoon in de hoofdrol bestaat al jaren, en al die tijd hebben we op onze telefoons gefocust. Nu schijven we vooral de '8' en 'n' apparaten naar voren. De strategie die je hier noemt is er een voor de lange termijn, en de bedoeling is om alle apparaten vanuit de smartphone met elkaar te verbinden. Op dit moment zetten ze de schijnwerpers vooral op onze andere aankondigingen, maar we gaan zeker telefoons blijven ontwikkelen. Dit is dus tijdelijk."

William Tian, West-Europese topman van Huawei Consumer Business Group

We hebben onze Nederlandse contacten bij Huawei om een reactie gevraagd op de inkrimping van zijn Europese activiteiten. Voorlopig is er nog geen reactie, maar we horen dat er vooral onduidelijkheid heerst intern.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Huawei? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk