Huawei over camera's: "We verkiezen kwaliteit boven aantal megapixel"

Huawei over camera's: "We verkiezen kwaliteit boven aantal megapixel"

De essentie van smartphonecamera's

Huawei rekent dan wel af met serieuze uitdagingen op het gebied van de software van zijn telefoons, maar het camerateam van het bedrijf werkt ondertussen naarstig verder aan nieuwe verbeteringen voor de film- en, fotografieprestaties van de telefoons. Het bedrijf onthulde een nieuwe 50 MP hoofdsensor met de P40-reeks, de grootste camerasensor die je in een telefoon kan vinden, en de P40 Pro Plus die later verschijnt kreeg een telecamera met 10x optische zoom. Tijdens een infosessie leerden we meer over de camera's en de strategie van Huawei.

De Huawei P40 Pro Plus die volgende maand verschijnt

"Een camera kan je vergelijken met een watermolen, want om hem beter te laten presteren kan je meerdere aanpassingen maken zoals het rat vergroten en de grootte van de kuipen aanpassen, maar de essentie blijft om de stroming van water te gebruiken om energie te creëren", legt Pan Chao Yue uit, een camera-expert die werkt in Huawei's vestiging in Shanghai. "Bij een camera draait het om licht in plaats van water om goede foto's te maken en je kan bijvoorbeeld een grotere sensorgrootte inzetten om de camera meer licht te laten opvangen of de color filter array aanpassen", aldus Pan Chao Yue. Huawei kiest voor zijn camera niet voor een klassieke RGB-sensor (Red Green Blue), maar het ontwierp een eigen RYYB-variant (Red, Yellow, Blue) die meer licht opvangt.

Verschil tussen merken

Pan Chao Yue legt uit dat Huawei met de P40-reeks de grootste camerasensor heeft toegevoegd die je in een telefoon kan vinden, en hij heeft een grootte van 1/1.28. "Natuurlijk gaat de grootte van de sensor samen met de plaats die je ervoor kan vrijmaken en dat kan voor beperkingen zorgen", verduidelijkt de camera-expert. Iedere fabrikant legt bij de ontwikkeling van telefoons andere klemtonen in het ontwerp, en voor de P40-reeks is de camera een belangrijk aspect, aldus de Huawei-expert.

[readmore articles="206192"]

"De grootte van de sensor heeft ook invloed op het aantal pixels en de grootte van die pixels, en dat is een tweede punt waar fabrikanten verschillende beslissingen maken. Sommigen willen in de eerste plaats steeds meer megapixel toevoegen, dat is één strategie die met eigen voordelen en compromissen komt, maar wij kiezen voor een ander pad", stelt Pan Chao Yue. "Wij willen liever inzetten op kwaliteit in het algemeen en ik denk daarbij aan ruisonderdrukking in beelden, een groter dynamisch bereik en meer lichtinval. En 50 megapixel vind ik persoonlijk ook genoeg, en het is al meer dan wat je bij een DSLR-camera ziet."

De P40 Pro Plus heeft vijf camera's op de achterkant

Nadeel van 108 megapixel

De expert wijst naar de ernstige compromissen die je maakt als je met meer pixels en een kleinere pixelgrootte werkt. "Je kan wel meer details vastleggen, maar je beperkt de lichtinval". Hij gaat zelfs zo ver om de focusproblemen met de camera van de Samsung Galaxy S20 Ultra toe te wijzen aan het grote aantal megapixel. "Bij de Samsung Galaxy S20 Ultra zijn de de individuele pixels met 0,8µm te klein wat de tragere focussnelheid in de hand werkt. Je zou minstens 1,1µm moeten hebben en wij gebruiken 1,22µm."

Huawei over camera's: "We verkiezen kwaliteit boven aantal megapixel"

Huawei heeft - natuurlijk niet geheel onverwacht - kritiek op de camera van de Galaxy S20 Ultra

Samsung maakte eerder dit jaar bekend dat het een 600 MP camera wil ontwikkelen die meer details kan vastleggen die het menselijke oog kan waarnemen en in aanloop naar die doelstelling wil het alvast sensors uitbrengen met 140 MP en vervolgens 250 MP.

10x zoom periscoopcamera

De Zuid-Koreaanse techgigant wil dus steeds meer details vastleggen met zijn smartphonecamera's en het wil er tegelijk ervoor zorgen dat de kwaliteit van de beelden op andere vlakken op peil blijft, maar Huawei wil voor het vastleggen van meer details naar eigen zeggen inzetten op zijn telecamera's die een onderwerp dichterbij brengen met optische zoom. "De periscoopcamera met 10x optische zoom die je vindt in de P40 Pro Plus, hebben we in nauwe samenwerking met Leica ontwikkelt. Ze zijn experts op het gebied van lenzen en zij maken dus de designs. We bepaalden samen met hen wat er technisch mogelijk is en zo kwamen we bij de telecamera met 10x optische zoom, en dat is de enige in de industrie", zegt Pan Chao Yue.

De telecamera waarin het licht vijf keer weerkaatst

Huawei's-expert legt uit hoe de telecamera van de P40 Pro Plus het licht tot vijf keer laat weerkaatsten op een prisma van het moment dat het de camera binnenkomt tot het de sensor bereikt. "Dat is een heel grote technische uitdaging, want bij elke weerkaatsing verlies je een deel van de lichtintensiteit. Volgens sommigen is het aantal lichtweerkaatsingen dus niets om over op te scheppen", geeft hij toe. Toch maakt Pan Chao Yue duidelijk dat het een noodzakelijke oplossing was. Als je wil inzoomen heb je verschillende lenzen nodig die het beeld uitvergroten en in een smartphone zijn de mogelijkheden technisch beperkt door de omvang van de cameramodule in de relatief kleine behuizingen.

'Computational Photography'

Een ander aspect dat Huawei graag wil onderstrepen als het om camera-ontwikkeling gaat, is het belang van software. "Computational photography is iets wat we steeds meer onder de knie krijgen en het wordt ook belangrijker. Je zou kunnen zeggen dat bij onze smartphonecamera's nu de hardware en software beide voor 50 procent bijdragen aan de prestaties, en ze gaan hand in hand", legt Pan Chao Yue uit. Een voorbeeld waar camera-hardware- en software samen komen is met 'AIS', dat is de naam die het Chinese merk geeft aan de softwarematige verbetering van optische beeldstabilisatie bij zijn camera's. Huawei gebruikt machinelearning-modellen om de optische stabilisatie van zijn camera bij te staan.

[readmore articles="206872"]

Huawei over camera's: "We verkiezen kwaliteit boven aantal megapixel"

Beeldverwerking met machinelearning is even belangrijk als de hardware zelf volgens Huawei

De camera-expert geeft meer duiding over hoe hij het belang van computional photography zag toenemen. "We gebruikten bij de Huawei P10 voor het eerst AI [Kunstmatige intelligentie, nvdr.] om een relatief eenvoudige semantiek toe te passen, waarbij de camera een onderscheid leert maken tussen de verschillende objecten in een foto. Nu hebben we de XD Fusion Engine [Extreme Definition Fusion Engine, nvdr] die frames van verschillende camera's samenbrengt om één geoptimaliseerde foto af te leveren. Verder kan onze AI ook het meest ideale fotomoment selecteren uit een reeks beelden."

Opkomst van video

Ondanks het belang van fotografie en de grote stappen die smartphonefabrikanten zetten, valt het Pan Chao Yue op dat gebruikers de laatste jaren steeds meer belang hechten aan video. Denk aan de sterke groei van een platform zoals TikTok. "We merken dat video's over het algemeen steeds belangrijker worden op het internet, en dat maakt dat filmen ook voor ons team een belangrijker focuspunt is. Al stopt een camera-ervaring niet bij filmen alleen, want dat is te kort door de bocht. Je hebt ook het bewerken van beelden, het delen en tot slot de feedback die je krijgt. Ook die andere stappen spelen een grotere rol van betekenis voor ons team."

[readmore articles="206317"]

Huawei P40 (Pro Plus)

Zowel de Huawei P40 als de P40 Pro hebben de 50 MP hoofdcamera en je leest meer over de Pro-versie in onze uitgebreide review. Alleen de P40 Pro Plus heeft de periscoopcamera met 10x optische zoom, want de P40 Pro heeft net als de P30 Pro een telecamera met 5x optische zoom. Vanaf juni verschijnt de telefoon voor 1399 euro in Nederland.

Wat denk jij van de cameraprestaties van Huawei? Denk jij dat Huawei het aan het rechte eind heeft met zijn camerastrategie? Kan een camera ooit zo sterk zijn dat je de duidelijke problemen op het gebied van software zou vergeten? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Wat is RAW-fotografie voor telefoons en wat zijn de voordelen?

 Voorheen was RAW-fotografie vooral voor professionele camera's bestemd, maar vandaag kunnen al heel wat telefoons kunnen van...

Motorola onthult: telefoon met 200 MP camera komt in juli

In juli gaat Motorola zijn vlaggenschip met een 200 MP camera onthullen. Motorola is daarmee de eerste die zo'n camerasensor...

Play Store-website heeft grote redesign gekregen: zo ziet het eruit

Google rolt nu een nieuw design uit van de webversie van de Play Store. Het nieuwe uiterlijk lijkt nu veel meer op de app en...

Zo gaat de Google Assistent je helpen met wachtwoorden aanpassen

De Google Assistent zal nu voorstellen om je wachtwoord aan te passen. Dat doet dat zodra jij probeert in te loggen op een we...

AW Poll: besteed jij je vakantiegeld aan tech?

De maand mei is traditioneel de maand van het vakantiegeld. Je krijgt dan bovenop je maandsalaris een extra uitkering gestort...

Straks kan je in Google Chrome de Discover-feed op een 'Nieuw tabblad' uitschakelen

Google Chrome-gebruikers hoeven binnenkort niet meer naar de Discover-feed op een nieuwe tabblad te kijken als ze dat niet wi...

Lees meer

Net binnen

Wat is RAW-fotografie voor telefoons en wat zijn de voordelen?

 Voorheen was RAW-fotografie vooral voor professionele camera's bestemd, maar vandaag kunnen al heel wat telefoons kunnen van...

AW Poll: besteed jij je vakantiegeld aan tech?

De maand mei is traditioneel de maand van het vakantiegeld. Je krijgt dan bovenop je maandsalaris een extra uitkering gestort...

Play Store-website heeft grote redesign gekregen: zo ziet het eruit

Google rolt nu een nieuw design uit van de webversie van de Play Store. Het nieuwe uiterlijk lijkt nu veel meer op de app en...

Straks kan je in Google Chrome de Discover-feed op een 'Nieuw tabblad' uitschakelen

Google Chrome-gebruikers hoeven binnenkort niet meer naar de Discover-feed op een nieuwe tabblad te kijken als ze dat niet wi...

Motorola onthult: telefoon met 200 MP camera komt in juli

In juli gaat Motorola zijn vlaggenschip met een 200 MP camera onthullen. Motorola is daarmee de eerste die zo'n camerasensor...

Lees meer