Inloggen zonder wachtwoord nu uitgerold in Chrome en Android

Inloggen zonder wachtwoord nu uitgerold in Chrome en Android

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google maakt het vanaf nu mogelijk om in Chrome in te loggen met een wachtwoordsleutel in plaats van een traditioneel wachtwoord. Je bevestigt daarmee op je telefoon dat jij het bent, en zo krijg je toegang tot een account.

Inloggen zonder wachtwoord

Wachtwoorden beheren is in de ogen van veel mensen een hele klus, en daarom maakten de grootste techbedrijven ter wereld dit jaar een samenwerking bekend die draait rond de FIDO-standaard. 'Fast Identity Online' is een systeem waarbij een wachtwoordsleutel het klassieke wachtwoord vervangt. Google heeft de benodigde technologie nu uitgerold voor Chrome en Android, dat maakt het bekend in een blogbericht.

Inloggen zonder wachtwoord werkt als volgt. Als je het systeem wil gebruiken voor één van je online-accounts moet je eenmalig een wachtwoordsleutel aanmaken. Dat doe je door eerst je account te selecteren en daarna te bevestigen met je vingerafdrukscanner of de gezichtsherkenning op je telefoon.

Het gebruik van de wachtwoordsleutel werkt daarna heel vergelijkbaar. Wanneer je Chrome gebruikt op je Android-telefoon, kiest je eerst het account en je bevestigt met biometrische authenticatie. Op dat moment wisselt je telefoon een cryptografische token uit met de bewuste website. Zit je in de plaats voor je pc, dan dien je met je telefoon een QR-code te scannen die op je monitor verschijnt. Daarna volgt precies hetzelfde inlogproces via de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning.

Een wachtwoordsleutel maken

Een wachtwoordsleutel gebruiken om in te loggen

Beschikbaarheid

En dat FIDO een samenwerking is dus Microsoft Apple en Google, maakt het systeem ook extra handig. Je kan je in de komende maanden dus bijvoorbeeld een Android-telefoons gebruiken om met de Safari-browser op je Mac-computer in te loggen op Microsoft OneDrive.

Toch kan je helaas niet verwachten dat je vandaag al voor elke website zo'n wachtwoordsleutel kan maken. Websitemakers moeten hun website eerst compatibel maken met de FIDO-standaard. Op dit moment is het systeem ook alleen nog maar geïntegreerd in de instabiele Chrome Canary-browser. In de loop van 2023 zal het systeem breed beschikbaar worden, en ook voor de producten van Microsoft en Apple. Google aan de andere kant, is dit jaar nog niet klaar met de FIDO-standaard, en het wil de wachtwoordsleutel in 2022 nog laten werken met Android-apps.

Als je meer wil weten over FIDO, de manieren om sleutels over te dragen naar een nieuwe telefoon en wat er gebeurt wanneer je telefoon is gestolen, dan nodigen we je uit om dit artikel te lezen voor meer informatie.

Inloggen zonder wachtwoord nu uitgerold in Chrome en Android

Inloggen op pc kan door een QR-code te scannen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk