Instagram-makers komen met AI-nieuwsapp Artifact

Instagram-makers komen met AI-nieuwsapp Artifact

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De app is nog niet uit, maar er is alvast een wachtlijst voor: Artifact. Het is de nieuwe app van de makers van Instagram. Geen social media, maar een nieuws-app met kunstmatige intelligentie.

Artifact

Kevin Systrom en Mike Krieger zijn de mannen achter de app Artifact. Het is de bedoeling om hiermee een gepersonaliseerde nieuws-ervaring te bieden die wordt samengesteld met behulp van kunstmatige intelligentie. De mannen zijn blij dat ze hun nieuwsgierigheid en creativiteit weer de vrije loop kunnen laten. Om die reden gingen ze in 2018 weg bij Instagram, al werd er ook geroddeld over eventuele problemen tussen het duo en CEO Mark Zuckerberg.

Ze hebben zich de afgelopen vier jaar niet alleen beziggehouden met Artifact, maar ook met het ontwikkelen van een website waarop mensen de verspreiding van het coronavirus konden zien. Artifact is dus iets heel anders en hoewel je de app nog niet zelf kunt gebruiken, hebben de heren wel vast een screenshot vrijgegeven:

Instagram-makers komen met AI-nieuwsapp Artifact

For You-pagina

Je kunt op een soort For You-pagina zien wat het nieuws is waar jij waarschijnlijk geïnteresseerd in bent. De heren noemen het zelf een verrassingsaanval op Twitter en vergelijken het met TikTok, maar dan voor tekst. Er is bijvoorbeeld nieuws in te zien van de New York Times. Of het vooral Engels georiënteerd is weten we niet: dus of Artifact straks bijvoorbeeld ook nieuws van Androidworld weergeeft, dat is nog afwachten.

Wanneer je een artikel eenmaal aanklikt (kortom, slimme koppen boven een artikel zetten is nog belangrijker), dan leert het algoritme dat daar je interesse ligt en krijg je vaker dit soort nieuws gepresenteerd. Je kunt ook commentaar geven op artikelen en dat weer terugvinden in de app. En er zit toch wel een social media-tintje aan, want je kunt ook volgen welke onderwerpen de mensen die jij volgt interessant vinden. Je kunt elkaar ook direct messages sturen, mocht je verder willen praten over een onderwerp.

Gerelateerde artikelen

Gevaar voor doomscrolling

Dat gaat niet allemaal helemaal willekeurig, dat presenteren van nieuws: wanneer je je aanmeldt, dan moet je 10 of meer onderwerpen kiezen. Het is alleen wel de vraag of het ‘doomscrollen’ niet in de hand werkt: in een soort -vaak negatieve- spiraal terechtkomen van een bepaald onderwerp. Dat is bijvoorbeeld gevaarlijk voor mensen die aan anorexia lijden en allemaal berichten over diëten te zien krijgen, naast dat het ook spannend is in hoeverre er wordt gelet op de verspreiding van nepnieuws.

Wanneer Artifact precies verschijnt, dat is nog onbekend. Zie jij een app als deze zitten? Laat het nu achter in de reacties.

Fotobron: Roman Kraft via Unsplash

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk