iPhone 13 krijgt nieuwe functie die al 11 jaar beschikbaar is voor Android

iPhone 13 krijgt nieuwe functie die al 11 jaar beschikbaar is voor Android

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De iPhone 13, het nieuwe aankomende toptoestel van Apple zal voor het eerst met een always-on-scherm werken, dat blijkt uit geruchten. Hij krijgt ook een LTPO-scherm, een zuiniger paneel met variabele verversingssnelheid.

iPhone met always on-scherm

In het najaar stelt Apple zijn nieuwe iPhone voor, en de reeks zal naar verwachting 'iPhone 13' gaan heten. Volgens een nieuwbrief van Bloomberg gaat Apple zijn smartphones voor het eerst van een always-on-scherm voorzien. Dat is een functie waarbij het scherm altijd aan blijft zodat meldingen en de tijd altijd worden weergegeven. Meestal zien we een always-on-scherm op telefoons met een OLED-scherm, omdat het verbruik daarbij lager is vergeleken met LCD-schermen.

Hoewel iPhones al jarenlang met een OLED-scherm werken, zal de iPhone 13 dus pas de eerste zijn die met de functionaliteit zal werken, dat schrijft iCulture. Op Android-telefoons kan je al jarenlang van een always-on-scherm gebruikmaken. Denk bijvoorbeeld aan het ronde QuickCircle-schermpje van de LG G3 uit 2013 dat samen met een bijhorende case werkte, en ook de Moto X uit datzelfde jaar had het al.

iPhone 13 krijgt nieuwe functie die al 11 jaar beschikbaar is voor Android

De LG G3 met QuickCircle-scherm

Nokia N86

Toch is het opmerkelijk genoeg geen Android-telefoon die als eerste de functie demonstreerde, maar wel een telefoon van Nokia, de N86. Dat was een toestel uit 2019 dat toen op Symbian draaide, Nokia's eigen besturingssysteem. Nokia-telefoons werkten op dat eigen systeem alvorens het bedrijf de handdoek in de ring gooide en zijn telefoondivisie verkocht aan Microsoft. Later gingen de Lumia-toestellen dan met een always-on-scherm werken.

LTPO-scherm

De iPhone 13 neemt nog een andere technologie over die we al kennen, dit keer wel van Android-toestellen, namelijk het LTPO-scherm. Dat staat voor 'low temperature polycrystalline oxide'. Een LTPO-scherm kan zijn verversingssnelheid dynamisch aanpassen, afhankelijk van de accuduur. Zo kan een telefoon energie besparen.

iPhone 13 krijgt nieuwe functie die al 11 jaar beschikbaar is voor Android

Die technologie zagen we voor het eerst in de Samsung Galaxy Note 20, een vlaggenschip uit het najaar van 2020. Apple koopt zijn OLED-panelen bij Samsung Display en kan vandaar ook een LTPO-scherm aanbieden in zijn iPhone. Gebruik jij het always-on-scherm van jouw telefoon? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk