Volgende week is het zover, Valentijn: de dag om de liefde te vieren. Door corona zijn veel mensen begonnen met het digitaliseren van activiteiten in hun leven. Zo heb je telewerken, maar ook online daten. Onderzoek toont aan dat het gebruik van datingapps tijdens de lockdown is toegenomen en dat meer mensen datingapps hebben gedownload.

Lees verder na de advertentie.
Waarom worden datingapps gebruikt?
Een onderzoek van Kaspersky toont aan hoe datingapps worden gebruikt, wat mogelijke bedreigingen zijn en wat je als gebruiker kunt doen om je tegen die bedreigingen te beschermen. Vier op de vijf Nederlanders geeft aan dat ze in het verleden een datingapp gebruikt hebben of er op dit moment een gebruiken. De meerderheid hiervan kiest voor deze apps omdat ze op zoek zijn naar een langdurige relatie (41%). Maar liefst 40% gebruikt de apps om nieuwe mensen te leren kennen en 27% omdat ze op zoek zijn naar seksueel contact.
De meeste mensen zoeken dus een langdurige relatie, maar het lukt maar 35% om dat te vinden via een datingapp. Het lukt 68% wel om nieuwe mensen te leren kennen en 69% om seksueel contact te vinden.
Oplichting
Natuurlijk is niet iedereen digitaal aan het daten. In het onderzoek staat dat 15 procent van de Nederlanders nog nooit een datingapp heeft gebruikt. De helft geeft als reden dat ze liever mensen in het echt ontmoeten. Een andere groot deel (29%) geeft echter aan dat ze de mensen op datingapps niet vertrouwen en 27% is bang om opgelicht te worden.
Dit laatste is een vaak voorkomend probleem op datingapps. Mensen doen zich voor als iemand anders, gebruiken oude foto’s of vragen zelfs om geld. Iets minder dan de helft van de datingappgebruikers zei dat ze vaak fake profielen tegenkomen en 45 procent is hierbij gecontacteerd door een oplichter of werden zelfs opgelicht.

Tevredenheid
Oplichting is echter niet het enige waarover gebruikers niet tevreden zijn. Het vertrouwen in de algoritmes is niet enorm hoog. Meer dan de helft vindt dat het algoritme goede matches voorstelt, maar slechts 41% is van mening dat een AI hen echt een perfect match kan vinden. Opmerkelijk is dat een kwart van de gebruikers aangeeft dat ze een relatie met een AI hebben gehad of zouden overwegen.
Er zijn dan wel problemen op datingapps, velen beoordelen de apps positief. Iets meer dan de helft van de gebruikers vindt dat de apps daten makkelijker hebben gemaakt en hetzelfde percentage zegt dat ze het leuk vinden om datingapps te gebruiken.
Toekomst
Toekomst-antropoloog Dr. Roanne van Voorst ziet aankomende zomer de datingwereld rooskleurig in. “Toen ik onderzoek deed tijdens de lockdowns, merkte ik dat datingapps vooral voor veel jonge mensen heel belangrijk werden. Omdat cafés en sportscholen dicht waren, vormden apps de enige manier om anderen te kunnen leren kennen. Met elkaar chatten is wel iets heel anders dan elkaar zien. Je kunt niet goed inschatten of je iemand werkelijk aantrekkelijk vindt. Zelfs bij bellen werkt onze intuïtie minder goed dan bij een échte ontmoeting, waar je elkaar kunt horen, zien en voelen.”
Ze vertelt ook dat het door het slechte weer de afgelopen maanden lastig bleek om iemand die je op een datingapp leerde kennen in de buitenlucht te ontmoeten. “Vooral vrouwen vonden het onveilig om op een eerste date al thuis af te spreken. Gelukkig komt de zomer eraan én lijkt het erop alsof de restaurants en kroegen open gaan. Mijn advies voor alle liefdeszoekers: gebruik de datingapp voor een eerste oriëntatie, maar spreek vooral snel in het echt af als je denkt dat je een klik met iemand hebt. Dan merk je direct of dat klopt of dat het slechts een digitale fling was.” voegt ze eraan toe.
Gebruik jij wel eens datingapps? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over datingapps? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten