Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Dim Vleugel

door Dim Vleugel

Laatst geüpdatet

In 2020 waren er ontzettend veel meldingen van WhatsApp-fraude. De criminelen die hier hun vak van gemaakt hebben, worden steeds slimmer waardoor er meer mensen getroffen worden. Waar security en privacy de voorgaande jaren bij veel gebruikers niet zo belangrijk was (het zal wel goed zijn), zien we dat steeds meer mensen zich terecht afvragen wat er bijvoorbeeld met hun data wordt gedaan.

Vertrouwen in sociale netwerken

De internetreuzen liggen onder vuur. Op steeds hoger niveau (Europa) gaat men zich vragen stellen over of deze bedrijven niet te machtig worden en of ze de regels wel goed naleven. Wij vroegen aan de lezers welk sociaal netwerk ze het minst vertrouwden.

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Bijna de helft van de lezers gaf aan dat ze eigenlijk geen enkel netwerk vertrouwden. Facebook springt er met 26,5% bovenuit op de hielen gevolgd door nieuwkomer TikTok die het hele jaar al onder vuur lag in de media. Wat opvalt is dat Twitter en Instagram bijna geen wantrouwen krijgen. Dat is in het geval van Instagram best apart want deze app is 100% onderdeel van Facebook en beide delen ontzettend veel met elkaar.

Messengers

WhatsApp is het Samsung onder de messengers, nog steeds gebruikt vrijwel iedereen deze app om berichten uit te wisselen. Er zijn genoeg redenen om over te stappen naar een andere app om in contact te blijven met je familie en vrienden, waarom doen we dat niet?

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Je hebt niets aan een messenger waar je vrienden niet zitten en dat is het grote voordeel van WhatsApp. Bijna een kwart van de gebruikers is het eens met de stelling dat ze eigenlijk zouden willen stoppen met WhatsApp maar dat niet doen vanwege al hun contacten. De helft heeft helemaal geen probleem met WhatsApp en zegt de app met plezier te gebruiken. De rest maakt het niet uit welke app het is als ze er maar contact kunnen houden met vrienden en familie.

Telegram is op dit moment de grootste uitdager van WhatsApp als het om gebruikers gaat (dan tellen we Facebook Messenger niet mee). Iedereen die deze app gebruikt zal beamen dat ze steeds meer meldingen krijgen van contactpersonen die ook deze app hebben gedownload.

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

In het lezersonderzoek zien we dat 20% van onze lezers Telegram gebruikt. Dat is een opmerkelijke groei van want in 2019 wat dat percentage nog geen 7%! Deze toenemende activiteit zien we ook in onze groep op Telegram waar we dagelijks tips uitwisselen en praten over tech en andere zaken.

Overigens zijn er steeds meer voorbeelden van het feit dat WhatsApp een gevaar kan zijn. Het aantal pogingen tot fraude via WhatsApp is schrikbarend toegenomen. Maar liefst één op de tien bezoekers van Androidworld heeft wel eens te maken gehad met fraude of een poging tot fraude via de app.

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Privacy en beveiliging

Privacy is een belangrijk 'goed' en we stellen ons terecht steeds meer vragen daarover. Maken bedrijven gebruik van gegevens waar ik geen toestemming toe heb gegeven? Worden mijn gegevens goed en veilig bewaard? Wij legden de lezers de volgende stelling voor:

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

De helft van de ondervraagden zegt dat hij of zijn zijn privacy goed heeft afgeschermd. Iets meer dan 11% zegt dat ze dat niet gedaan hebben maar die weten dat tenminste. De 36,3% die zegt dat ze het eigenlijk niet weten vertellen ons dat er meer gedaan moet worden aan voorlichting. Dat is overigens ook een van de conclusies van ons gesprek met de CEO van ESET.

Het bovenstaande gesprek kwam tot stand naar aanleiding van de verkoop van smarthome-apparaten bij de Hema en Action. De grote vraag daarbij was in hoeverre je een apparaat of dienst kunt vertrouwen wanneer het zo goedkoop is.

Lezersonderzoek 2020: privacy, fraude en vertrouwen in Facebook en WhatsApp

Deze ongerustheid deelt meer dan de helft van onze lezers ook. We stoppen onze huizen vol met slimme lampen en speakers maar we weten eigenlijk niet in hoeverre deze informatie over ons opslaan. En als ze dat doen met toestemming van de gebruiker, in hoeverre is dat dan beveiligd?

Conclusie

Er is nog heel veel te doen op dit gebied. De techreuzen zullen beter hun best moeten doen om de gebruiker te overtuigen van de veiligheid van de diensten. Ook zal de gebruiker zelf kritischer moeten zijn over welke diensten ze gebruiken en waar ze allemaal toestemming voor geven. Herken je jezelf in dit verhaal? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is een app waarin je korte stukjes van miljoenen nummers kunt playbacken. Je kunt allerlei video's maken met effecten zoals het versnellen of vertragen ervan ..
Telegram

Telegram

Telegram is een messenger die veiligheid voorop heeft staan. Alle berichten worden van het begin tot het eind versleuteld en de applicatie is razendsnel. Daarnaast z ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk