Material YouTube: YouTube-homepage krijgt nieuw Material You-design

Material YouTube: YouTube-homepage krijgt nieuw Material You-design

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

De afgelopen weken heeft YouTube een nieuw ontwerp getest van het videoscherm. We zien nu ook dat er meer Material You-design naar de homepage komt. Het videoplatform is duidelijk bezig om zijn homepage onder handen te nemen.

Material You

Material You is het design van Google dat het onder andere groot heeft gemaakt met de Pixel-telefoons. Het mag van Google allemaal wat minder scherp en recht, maar juist wat meer rond en als een bubbel. Dat ontwerp gaat nu echter ook verder dan alleen telefoons en apps die de Google-naam dragen: YouTube moet er nu ook aan geloven.

Gisteren verscheen dit nieuwe ontwerp ineens op Google bij een handjevol gebruikers, schrijft 9to5Google. Het gaat zowel om de desktopversie van YouTube als de mobiele webversie. YouTube (waarvan Google eigenaar is) zegt duidelijk gedag tegen de strakke rechthoeken zoals we YouTube kennen. Het wil ronde hoeken en plaatst bovendien het ‘Ontdekken’-gedeelte aan de linkerkant. Ook de miniatuurversies van de video’s hebben ronde hoekjes.

YouTube

Ook als je een video bekijkt zie je meer ronde hoeken. De knoppen om je duim omhoog of omlaag te doen, te delen, op te slaan en te rapporteren worden allemaal voorzien van een pilvorm. Op desktop is een andere opvallende verandering het ‘echt zwarte’ donkere thema. Dit is een soort AMOLED-thema waarbij zwart echt zwart moet worden weergegeven, in plaats van laf grijs. Verschillende carrousels om je keuze te maken hebben ook een apart vak gekregen met grijze contouren.

Het is nog lang niet zo ver om bij alle YouTube-gebruikers te worden uitgerold. Het geldt nu echt alleen voor een handjevol mensen in een test. Wel is het opvallend dat Google nu ook YouTube meeneemt in zijn eigen redesign. Dat hebben we niet vaak gezien. Tot op heden deed YouTube wat ontwerp betreft zijn eigen ding. Nu zijn de knoppen, het zoekveld en andere UI-elementen ineens volgens de richtlijnen van Material You. Aan de andere kant kan YouTube wel eens een frisse look en feel gebruiken, waardoor de ‘stokoude’ videowebsite iets beter meegaat met de moderne rest, zoals grote concurrent TikTok.

Material YouTube: YouTube-homepage krijgt nieuw Material You-design

Zo zag YouTube eruit

Material YouTube: YouTube-homepage krijgt nieuw Material You-design

Zo ziet YouTube er straks uit.

Vind jij het een goed teken dat YouTube in Material You wordt meegenomen? Laat nu je reactie achter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk