De oude menuknop van Android is niet meer in Android 10

De oude menuknop van Android is niet meer in Android 10

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Menuknop Android

De eerste Android-telefoons kwamen met fysieke knoppen, die we vaak terugvonden in de vorm van: een homeknop, terugknop, menuknop en een zoekknop. Fysieke knoppen maakten plaats voor capacitieve touc-knoppen, en uiteindelijk bleven enkel de virtuele knoppen over. Vandaag zien we dan weer dat gestures steeds meer de trend worden.

Google gaf sinds de komst van Android 3.0 Honeycomb voor tablets al de voorkeur voor virtuele knoppen die bestaan uit een homeknop, recente apps en een terugknop. Die omschakeling veroorzaakte problemen voor oudere Android 2.3 Gingerbread-apps waarbij sommige belangrijke instellingen in de menuknop niet meer toegankelijk zouden worden. Google kwam dus met een oplossing en introduceerde de virtuele menuknop die in deze apps verscheen naast recente apps als vierde knop.

Beelden van de menuknop

De virtuele menuknop

Virtuele knop

Googles ondersteuning voor die knop heeft geduurd tot en met Android 9 Pie, maar met Android 10 is er geen plaats meer voor de virtuele menuknop. Dat heeft het bedrijf bevestigd in een foutenrapport. Het verwijderen van de knop zal slechts een klein deel gebruikers treffen die gebruikmaken van apps die nog gebaseerd zijn op Android 2.3 Gingerbread.

Android Honeycomb 3.0

Het probleem met de menuknop, was dat extra menu-opties in apps in twee werden gesplitst, zowel in een menu dat de knop weergaf als op de interface van je telefoon. Elke ontwikkelaar ging anders om met de menuknop, en dat zorgde ervoor dat gebruikers nooit wisten wat ze konden verwachten van de knop. Vaak drukte je op de knop, op zoek naar een specifieke functie, maar dan tevergeefs.

Was jij een fan van de menuknop in Android die je een menu van opties toonde? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk