Nieuwe fase voor Android: dit is er nieuw in Android 14 QPR1 Beta 1

Nieuwe fase voor Android: dit is er nieuw in Android 14 QPR1 Beta 1

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Pixel-eigenaren die meedoen aan de bèta van Android 14 kunnen een update verwachten, want de QPR1 Beta 1 is nu uit. Hierin worden verschillende, grote aanpassingen naar Pixel-toestellen gebracht. We vertellen je welke dat zoal zijn.

Android 14 QPR1

Android 14 QPR1 lanceert in december, maar die variant moet natuurlijk ook getest worden, net als dat we de afgelopen maanden Android 14 in het algemeen hebben getest. Die test is er nu in de vorm van de Android 14 QPR1 Beta 1. Dit zijn vaak wat stabielere varianten waarin bovendien veel nieuwe functies worden toegevoegd, in plaats van dat ze er vooral zijn om juist de slechte dingen weg te poetsen.

Dit is wat er allemaal nieuw is:

Belangrijke bugfixes

Probleem verholpen waarbij de UI van het systeem soms vastliep nadat meldingen waren geplaatst of beantwoord.

Probleem verholpen waarbij apparaten in sommige gevallen vastliepen.

Probleem verholpen waarbij de opnameweergave bevroor tijdens het opnemen van video.

Probleem verholpen waarbij soms geen interactie mogelijk was met een apparaat nadat het opnieuw was opgestart.

Probleem verholpen waarbij apparaatalarmen soms werden gereset na het installeren van een systeemupdate.

Bekende problemen

In sommige gevallen kan het apparaat na het verwisselen van een simkaart geen verbinding maken met de mobiele service.

Het batterijniveau in de statusbalk wordt soms tijdelijk weergegeven als 0%.

Nieuwe mogelijkheden

  • "Fabrikanten van originele apparatuur (OEM's) passen overrides toe op geselecteerde apps op specifieke apparaten met een groot scherm. Android 14 QPR1 introduceert user overrides, waarmee gebruikers overrides kunnen toepassen op apps via de apparaatinstellingen."
  • "Android 14 QPR1 introduceert een nieuw instellingenmenu waarmee gebruikers de beeldverhouding van apps kunnen wijzigen. Het menu is geïmplementeerd op bepaalde apparaten met een groot scherm, zoals de Pixel Tablet en Pixel Fold."
  • Batterij-informatie: nieuw is dat Pixel-telefoons binnen het Instellingenmenu een nieuwe batterij-informatiesectie hebben. Hier kun je onder andere lezen wanneer deze is gemaakt, maar ook -en dat is best tof- hoeveel laadcycli de accu al heeft gehad. Dat helpt je bepalen hoe het met de gezondheid van je batterij zit. 
  • Reparatiemodus: De nieuwe update maakt het nog niet mogelijk, maar er zijn wel hints te zien van een nieuwe mogelijkheid die de reparatiemodus wordt genoemd. Het idee is dat je het toestel op die modus zet, waardoor de reparateur niet bij je gevoelige data kan, zoals foto's en berichtjes. Het lijkt erg op de reparatiemodus van Samsung. Wel heb je er nog een aparte app voor nodig, die op dit moment niet beschikbaar is.
  • 9to5Google merkte ook op dat er een nieuwe klok beschikbaar is, genaamd Metro. Het is een tof ding dat een soort samengestelde, digitale cijfers creëert in jouw Material You-kleurkeuze. 
Nieuwe fase voor Android: dit is er nieuw in Android 14 QPR1 Beta 1
  • Pixel Fold heeft nu de optie om apps van het buitenste scherm naar het binnenste scherm te verplaatsen. Er zijn meerdere opties om uit te kiezen: altijd (dan gaat het voorste scherm altijd aan als je je toestel vouwt, compleet met al je apps), alleen games/video's (dan tonen er alleen games en video's waar je mee bezig was) en nooit (dan gaat het voorste scherm op slot wanneer je je toestel vouwt). 

Als je aan het bèta-programma van Android 14 meedoet, dan komt de QPR1 Beta 1 vanzelf naar je toe. Dat betekent echter wel dat je uiteindelijk dan niet de stabiele, openbare Android 14-uitgave ontvangt. Wil je dat liever, dan zal je een downgrade-update moeten organiseren en dat doe je via deze pagina.

De Android 14 QPR1 Beta 1 is versie U1B1.230908.003 en komt nu samen met de beveiligingspatch van September 2023 naar Pixel 5a, Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 7a, Pixel Tablet en Pixel Fold. Let op: Pixel 4a 5G en 5 doen dus niet meer mee. Alvast goed om te weten: er komen nog twee bèta's aan in deze reeks.

Bedankt voor de tip, Hans!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk