Nieuwe wet in Europa moet macht grote techbedrijven inperken

Nieuwe wet in Europa moet macht grote techbedrijven inperken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De langverwachte Digital Markets Act (DMA) treedt vanaf vandaag officieel in werking. De Europese Unie wil met deze wet de machtspositie van grote techbedrijven in Europa aan banden leggen. De DMA heeft gevolgen voor techreuzen met minimaal 45 miljoen maandelijks actieve gebruikers in Europa.

Wat is de Digital Markets Act?

De DMA moet de macht van techgiganten aan banden leggen. Bedrijven als Meta, Apple, Amazon en Google moeten hiervoor in Europa bepaalde aanpassingen doen die met name chatapps treffen. Zo stelt de Digital Markets Act (DMA) verplicht dat de consument met WhatsApp een bericht moet kunnen sturen naar een gebruiker op iMessage. En zo moet een bericht dat via iMessage is verstuurd ook bij Telegram binnenkomen. Voor de meeste gesloten platformen wordt dit dus een behoorlijke technische uitdaging om de verschillende systemen met elkaar te integreren. De Europese Unie wil met dit onderdeel van de DMA ervoor zorgen dat kleinere spelers de kans krijgen om met hun berichtenapp een groter publiek te kunnen bereiken.

Dit zijn de zeven gevolgen van de DMA voor de techbedrijven en voor de Europese consument in het kort:

  1. Berichtendiensten werken als één
  2. Voorgeïnstalleerde apps moeten verwijderd kunnen worden
  3. Applicatiewinkels van derden moeten worden toegestaan
  4. Gegevens delen tussen diensten binnen één bedrijf mag alleen met de expliciete toestemming van gebruikers
  5. Applicatiewinkels mogen appontwikkelaars niet langer verplichten om bepaalde diensten te gebruiken

Nog even geduld

De nieuwe wet is in Europa goedgekeurd maar de eerste gevolgen zullen pas volgend jaar merkbaar zijn voor de techreuzen. Het is ook nog niet bekend welke bedrijven onder de DMA zullen vallen. De Europese Commissie zal hier uiterlijk 6 september 2023 uitspraak over doen. Tegen het einde van 2023 zullen de strenge EU-regels nageleefd door de geselecteerde bedrijven moeten worden. Doen ze dit niet, dan krijgen ze te maken met monsterboetes die kunnen oplopen tot 10 procent van hun wereldwijde omzet.

Je vindt de uitgebreide uitleg van alle gevolgen van de DMA in dit artikel. Je zou mogelijk ook hinder van de Digital Markets Act kunnen ondervinden. Wat dat precies zou zijn, lees je hier. Het Europees Parlement heeft ook een nieuwe wet goedgekeurd die het delen van persoonlijke data in de Europese Unie strenger maakt. Die wet heet Data Governance Act (DGA) en moet de privacy van burgers in EU-landen op drie manieren beschermen.

Wat vind jij van de gevolgen van de Digital Markets Act? Denk je dat dit de techindustrie in positieve zin zal veranderen of zie je nog meer positieve of negatieve gevolgen voor consumenten? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Nieuwe wet in Europa moet macht grote techbedrijven inperken

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk