'Opgelet deze telefoon gaat stuk als je fabrieksinstellen herstelt'

'Opgelet deze telefoon gaat stuk als je fabrieksinstellen herstelt'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Wie een Nokia 5.3 heeft kan de telefoon voorlopig beter niet terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Een gebruiker die dat onlangs heeft gedaan meldt nu dat zijn telefoon daardoor niet meer werkt. Wat is er aan de hand?

Nokia 5.3-probleem

Een gebruiker van de Nokia 5.3 moest met lede ogen aanzien dat zijn telefoon niet meer opstartte nadat hij het toestel naar de fabrieksinstellingen heeft gezet. Met de fabrieksinstellingen wis je alle persoonlijke gegevens van een telefoons, waardoor hij normaal opnieuw opstart alsof hij voor het eerst uit de doos komt. Dat is handig wanneer je het toestel bijvoorbeeld wil doorverkopen, maar bij de Nokia 5.3 ging het dus mis.

Op de sociale nieuwssite Reddit omschrijft een gebruiker met de naam 'u/Linux-Is-Best' het probleem. Zijn telefoon - een budgettoestel uit 2020 - had nog maar pas de beveiligingsupdate van november gekregen en de Android 12-update, toen het mis ging bij het herstellen van de fabrieksinstellingen. Bij het opnieuw opstarten kreeg hij even een tekst te zien die naar eigen zeggen op een url leek, maar daarna kon de Nokia 5.3 niet opstarten.

Bricked

In de plaats zag hij de melding dat er geen besturingssysteem op de telefoon werkt. Een telefoon met een dergelijk probleem wordt ook weleens bricked genoemd, wat vrij vertaald wil zeggen "als een baksteen". De telefoon kan dan helemaal niets meer en er is doorgaans ook geen oplossing mogelijk.

Het is niet helemaal duidelijk wat precies de oorzaak is van deze kritieke fout. Mogelijk is er een fout gebeurt bij het updaten van de Nokia 5.3, maar normaal gezien heeft Android in zo'n gevallen een oplossing klaar. Op een afzonderlijke partitie van je opslag moet altijd het besturingssysteem geïnstalleerd staan voor het geval een update misloopt. In dat geval krijg je in het geval van een ernstige softwarefout nooit een telefoon zonder besturingssysteem. Om een onbekende reden had de Nokia 5.3 van deze gebruikers schijnbaar geen partitie waar Android 12 op geïnstalleerd stond.

Telefoon geroot

Er is belangrijke kanttekening bij dit verhaal, namelijk dat 'u/Linux-Is-Best' in één van zijn reacties suggereert dat zijn telefoon was 'geroot'. Dat wil zeggen dat hij de volledige rechten over de instellingen heeft verkregen, met als gevolg dat hij mogelijk zelf een fout heeft veroorzaakt op zijn Nokia 5.3. Nokia's supportdienst was ook niet bereid om de telefoon kosteloos te vervangen en dat heeft vermoedelijk ook met rooten van de telefoon te maken. In dat geval ben je in veel gevallen zelf verantwoordelijk voor allerhande problemen op je telefoon. Vaal vervalt dan ook de wettelijke garantie.

Toch blijft het voor gebruikers van de Nokia 5.3 voorlopig uitkijken met het terugzetten van de fabrieksinstellingen, vermits het niet helemaal zeker wat de oorzaak is van dit probleem. Er is namelijk in het forumdraadje op Reddit nog een andere gebruiker die ook een kapotte Nokia 5.3 telefoon overhield aan het terugzetten van de fabrieksinstellingen. Daarmee lijkt dit toch te wijzen op een fout in de laatste update van de Nokia 5.3 We hebben Nokia om een reactie gevraagd en passen dit artikel aan zodra we die hebben.

Heb jij ooit al een telefoon vernield nadat je hem probeerde te rooten of een andere ROM wilde flashen? Misschien gebeurde als gevolg van een kritieke fout bij een update? Laat het ons weten in de reacties.

'Opgelet deze telefoon gaat stuk als je fabrieksinstellen herstelt'

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk