Nothing haalt iMessage-app alweer offline, en niet door Apple

Nothing haalt iMessage-app alweer offline, en niet door Apple

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Nothing heeft zijn iMessage-app alweer uit de Play Store gehaald. De app, die ervoor zorgde dat je met je Android-telefoon niet langer groene praatballonnen had in iMessage, blijkt een enorm privacyprobleem te hebben. Zodanig dat het bedrijf zijn app meteen uit de appwinkel heeft gehaald.

Nothing Chats

Nothing lanceerde de app deze week al na een paar dagen ervoor te hebben aangekondigd dat het eraan kwam. Het idee is dat je een berichtje stuurt vanaf je Android-telefoon, en dat Nothing het ergens op een server gekoppeld aan een Apple-apparaat dan in een ander formaat zou gieten waardoor het onder de iMessages valt en dus blauw toont in de Berichten-app van Apple, in plaats van groen, wat nu gangbaar is voor Android-toestellen.

Dat klonk al alsof Nothing je bericht dan wel moest kunnen zien, maar het gaf aan dat je bericht gewoon veilig en wel encrypted zou zijn. Dat blijkt toch niet helemaal te kloppen. Nothing Chats, zoals de app heet, bleek elk bericht als gewone tekst op te slaan zonder enige encryptie. Dat geldt voor berichten, afbeeldingen, video’s en meer. Volgens Nothing zijn er meerdere bugs waardoor de app nu offline is gehaald.

Onveilige iMessages

De berichtjes die je stuurde zouden over HTTP worden verstuurd in plaats van het veiligere HTTPS. In eerste instantie was Nothing er een beetje onverschillig over: het zou allemaal wel meevallen, omdat de encryptie wel HTTPS zou gebruiken. Toen kwam Twitter-gebruiker Wukko in de lucht en die bewees dat Nothing het niet bij het rechte eind had. 9to5Google deed er nog een schepje bovenop door te laten zien dat er 600.000 berichten online beschikbaar waren, waaronder 2.300 zogeheten vCards, die allemaal bij Nothings Firebase-server vandaan kwamen.

Helaas: het was aardig bedoeld van Nothing, maar uiteindelijk zal het waarschijnlijk vooral een deuk in het vertrouwen in het bedrijf betekenen. Wilde het toch iets te snel? Inmiddels heeft Apple aangekondigd dat RCS wordt toegevoegd aan iMessage, waardoor berichten sturen ook vanaf een Android interessant wordt, maar hierbij blijven de ballonnen groen. Niet zo’n ramp, denken wij: als de media maar goed overkomt, zoals foto’s in een mooie kwaliteit en ‘typ’-statussen. Wel duurt het nog even voor het komt: pas in 2024 wordt deze implementatie binnen iPhones verwacht.

Heb jij Nothing Chats gebruikt? Hoe beviel het, op de beveiliging na? Laat het nu achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk