Onderzoek toont nu waar de slechtste wachtwoorden worden gebruikt

Onderzoek toont nu waar de slechtste wachtwoorden worden gebruikt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De wachtwoordbeheerder Dashlane toont waar in de wereld de beste en slechtste wachtwoorden circuleren. In West-Europa doen we het relatief goed, terwijl de Verenigde Staten de minst goede score behaalt.

Kwaliteit wachtwoorden wereldwijd

Een nieuw onderzoek schetst een beeld over de kwaliteit van wachtwoorden wereldwijd. De wachtwoordbeheerder Dashlane heeft al langer een scoresysteem waarmee het wachtwoorden beoordeelt en het deelt nu de gemiddelde scores van wachtwoorden op plaatsen wereldwijd.

Allereerst: hoe werkt de score? Die is berekent op basis van de sterkte van je wachtwoorden, maar de algoritmes van Dashlane onderzoeken ook of het wachtwoord voor meerdere accounts wordt gebruikt en of het eerder al gehackt is. Er zijn namelijk openbare databases van gelekte wachtwoorden die de wachtwoordbeheerder kan inkijken. Een score is pas echt goed vanaf 90 punten en voor alle scores die lager zijn, is er verbetering mogelijk.

Oost-Europeanen behalen het hoogste quotum met gemiddeld 76,4 punten voor hun wachtwoorden. In Noord- Europa behalen ze gemiddeld 74,3 en in West-Europa staan we op plaats drie met 73,4. De slechtste leerling van de wereld is de Verenigde Staten met een score van 69,1. In andere Amerikaanse landen en in Azië, Afrika en Oceanië merkt Dashlane scores op tussen 72 en 73 punten.

Wachtwoordgenerator en FIDO

Maar als we echt naar de scores kijken dan wordt het duidelijk dat er wereldwijd nog heel wat verbetering mogelijk is. Dashlane zegt dat gebruikers het beste wachtwoorden maken aan de hand van een generator. Die maakt dan een lange code met cijfers, letters en leestekens. Je kan zo'n unieke codes makkelijk beheren in een wachtwoordbeheerder, maar die stap hebben de meeste mensen nog niet gezet.

Hoewel wachtwoordbeheerders al vrij gebruiksvriendelijk zijn, wordt er in de techindustrie naarstig gewerkt aan een toekomst zonder wachtwoorden. De belangrijkste techbedrijven hebben de zogenaamde FIDO-standaard voorgesteld waarmee je inlogt zonder wachtwoorden, met je telefoon als een soort van sleutel. Google heeft al de eerste voorbereidingen voor FIDO getroffen in Chrome en Android.

Gebruik jij al een wachtwoordbeheerder of kijk jij toch vooral uit naar een leven zonder wachtwoorden? Laat het ons weten in de reacties.

Onderzoek toont nu waar de slechtste wachtwoorden worden gebruikt

Themaweek privacy: heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk