Opgepast: deze slimme producten kunnen levensgevaarlijk zijn voor mensen met pacemaker

Opgepast: deze slimme producten kunnen levensgevaarlijk zijn voor mensen met pacemaker

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Het is al enige tijd bekend dat mensen met een pacemaker gevaar kunnen lopen door het gebruik van mobiele telefoons. Nu blijkt uit onderzoek dat ook smartwatches en fitnesstrackers de werking van pacemakers behoorlijk kunnen storen.

Mensen met pacemakers opgepast

Op Androidworld schrijven we veel over smartwatches en fitnesstrackers. Deze slimme producten willen ervoor zorgen dat jij van de bank komt, en actief en gezond gaat leven. Dat ze in sommige gevallen ook meer kwaad dan goed kunnen doen blijkt uit een nieuw onderzoek.

Hartpatiënten die een pacemaker hebben wordt geadviseerd om hun telefoon bijvoorbeeld niet in hun borstzak te stoppen. Wetenschapper Benjamin Sanchez Terrones legt in een interview met Scientias uit dat het ook met smartwatches en fitnesstrackers oppassen geblazen is: “Sommige van deze slimme horloges sturen kleine elektrische stroompjes door het lichaam om bepaalde informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vetmassa. Dit stroomniveau is niet waarneembaar voor de gebruiker, maar dit kan wel interfereren met de werking van een pacemaker, wat zeer gevoelige apparaten zijn.”

De Pixel Watch van Google

De Pixel Watch van Google

Wanneer kan een smartwatch gevaarlijk zijn?

Sanchez Terrones heeft onderzoek gedaan naar de werking van verschillende pacemakers bij blootstelling aan verschillende stroomniveaus. Hij ontdekte dat de slimme ringen, slimme horloges en andere slimme producten de juiste werking van de pacemakers belemmert. Hieronder vind je de bevindingen:

  • Smartwatches of fitnesstrackers kunnen de werking van pacemakers verstoren
  • Smartwatches of fitnesstrackers kunnen ervoor zorgen dat een pacemaker geen of juist onterecht stroomstootjes afgeeft
  • Smartwatches of fitnesstrackers kunnen ervoor zorgen dat een pacemaker stopt met werken 

Dit is de eerste studie die aangeeft die aantoont dat bepaalde draagbare gezondheidsgadgets daadwerkelijk een groot risico vormen voor mensen met een pacemaker. Sanchez Terrones geeft overigens wel aan dat slimme gadgets die je gezondheid in de gaten houden, zoals een Pixel Watch of een Fitbit Sense, zeker van toegevoegde waarde zijn: “Maar het is net zo belangrijk dat deze apparaten klinisch nauwkeurig en veilig zijn voor de beoogde populatie.”

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over smartwatches? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

De Galaxy Watch 5 van Samsung

De Galaxy Watch 5 van Samsung

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk