Huawei lanceert site met informatie over de huidige situatie met de VS

Huawei lanceert site met informatie over de huidige situatie met de VS

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Huawei-crisis

China en de Verenigde Staten hebben al een aantal jaar een gespannen relatie. Ondertussen zitten beide staten in een kleine handelsoorlog met elkaar en dat is Huawei op 17 mei zuur opgebroken. Die dag zette de Verenigde Staten het Chinese bedrijf op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel meer mochten voeren met Huawei. De VS zette Huawei op die zwarte lijst omdat het de Chinese smartphonefabrikant verdenkt van de Chinese overheid te helpen met spioneren. Tot op vandaag zijn daar al verschillende onderzoeken naar gedaan, door verschillende landen, maar is nog niemand met bewijs gekomen. Kort daarna, zondag 19 mei, ging dat verbod ook effectief in de praktijk van kracht want Google moest toen de Android-licentie intrekken van Huawei. Een ramp voor Huawei dus.

Gelukkig lieten Google en Huawei kort daarna weten dat ze alle aangekondigde toestellen konden blijven voorzien van de volledige ondersteuning. Voor alle huidige toestellen veranderde dus niets op dat moment, enkel de toestellen waar Huawei nog aan werkte zouden mogelijks in de problemen komen hierdoor. Voor Huawei kwam er de dag nadien wel goed nieuws, want toen liet de VS weten dat ze de komende 90 dagen, dus tot 19 augustus, versoepelde maatregelen zouden inlassen. "Samengevat zal deze maatregel Huawei toelaten om zijn operaties verder te zetten rond de huidige gebruikers van zijn telefoons en landelijke netwerken".

Huawei liet het daar natuurlijk ook niet bij. Het Chinese bedrijf is al sinds 2012 bezig met een Android-alternatief en dat is door heel deze crisis in stroomversnelling gezet. Geruchten gaan dat deze alternatieve systeemsoftware, HongMeng, eind dit jaar klaar gaat zijn. Ook onderzocht Huawei het handelsverbod en kwamen tot de conclusie dat het volgens Amerikaanse normen ongrondwettelijk is, omdat het Huawei niet toelaat zich te verdedigen. Daarom heeft Huawei een rechtzaak aangespannen tegen de VS.

We zijn nu al een aantal weken verder en Huawei leidt toch meer schade dan het had verwacht. Zo is wereldwijd de verkoop van Huawei-toestellen gedaald met 40% en houdt het Chinese bedrijf dit jaar rekening met een daling van 60%. Huawei beseft dat het de consument moet blijven informeren over de huidige stand van zaken en blijft de consument verder ook geruststellen: “alle huidige toestellen blijven ondersteuning krijgen”.

[readmore articles="199651"]

Huawei schept helderheid

Om de consument goed te informeren, lanceerde Huawei afgelopen vrijdag een website: Huawei geeft antwoord. Daarmee geeft het Chinese bedrijf antwoord op 10 geruchten/vragen die momenteel de ronde doen, waaronder updates voor Huawei-smartphones.

In de inleiding meldt Huawei wederom dat iedereen die een Huawei-smartphone heeft gekocht of gaat kopen, toegang blijft houden tot alle apps zoals ze gewend zijn. Daarnaast blijven alle toestellen onder de fabrieksgarantie vallen en ontvangen nog steeds volledige serviceondersteuning. Dat betekent dat alle Huawei-smartphones en -tablets die verkocht zijn, en die wereldwijd nog op voorraad zijn, software- en beveiligingsupdates zullen blijven ontvangen.

Het valt op dat alle antwoorden op geruchten gaan over Huawei-smartphones en tablets, die momenteel op de markt zijn. Er wordt wel aangegeven dat Huawei smartphones blijft verkopen maar of toekomstige telefoons dan op Android draaien of op een eigen besturingssysteem, is niet duidelijk.

[readmore articles="200159"]

Huawei geeft meer uitleg

Deze ochtend werd ik in het Huawei Cyber Security Transparency Centre in Brussel ontvangen. Daar kreeg ik een extra woordje uitleg van Wilson Hu, CEO Huawei Technologies Belgium, en Allen Yao, Managing Director van Huawei Consumer Business Group Belgium.

Allen Yao vertelde ons dat ze zich een “beetje” in een moeilijk situatie bevinden. Dat is natuurlijk zacht uitgedrukt aangezien Huawei wereldwijd verwachten dat hun groei met 60% kan dalen. Allen zegt dat dat globaal gezien zo kan zijn, maar dat bij ons in België er jaar op jaar nog steeds een groei zichtbaar is. Hij maakt zich ook sterk dat Huawei dit jaar zal blijven groeien in België.

De situatie veranderd volgens Allen ook helemaal niets aan de interne situatie bij Huawei: ze blijven verder doen zoals voordien met het oog op innovatie en een goede gebruikerservaring, die hun de nummer één van de markt moet maken. Ze zullen hun doelstelling misschien wat moeten bijstellen, omdat ze het dit jaar misschien niet gaan halen, maar dan zal misschien wel volgend jaar of het jaar daarna zijn.

Android Q en Android R

Huawei beseft dat ze de consument meer moeten informeren en daarvoor was dit gesprek ook. Voor alle huidige toestellen veranderd er niets. Alle toestellen blijven hun updates krijgen, zowel systeem- als beveiligingsupdates. Ze benadrukken dat wanneer Android Q eind deze zomer gelanceerd wordt, ook hun belangrijkste toestellen de update naar EMUI 10, dat gebaseerd is op Android Q, zullen krijgen. De toestellen die de update mogen verwachten zijn:

Allen Yao vertelde mij ook dat naar zijn mening de update ook naar andere modellen moet komen zoals de P10 en andere oudere toestellen. Het is echter afwachten of Google daaraan mee wil werken, want ook zij moeten testen of het goed werkt op deze toestellen en hun fiat geven of Huawei de update mag uitbrengen of niet. Dit is natuurlijk ook zijn persoonlijke mening, maar hij denkt wel degelijk dat die mogelijkheid bestaat.

Over Android R konden ze nog geen uitspraken doen. Het is zo dat Google verwacht dat elk toestel 2 jaar systeemupdates krijgt, maar de fabrikant moet ook zorgen dat Android R goed werkt op hun toestellen. Als de fabrikant daar niet in slaagt, mogen ze Android R niet lanceren. Het hangt volgens Allen dus niet af van de situatie met de Verenigde Staten, maar eerder van Google.

Plan B - HongMeng / ARK OS / OAK OS

We zaten natuurlijk met heel veel vragen over het mogelijke plan B van Huawei. Moest de samenwerking met Android stoppen, wat dan? Daar konden ze zich niet over uitspreken. Volgens eigen zeggen omdat ze daar intern niet over communiceren, omdat hun focus ligt op het behouden van de samenwerking met Google. Maar het is volgens mij omdat Huawei intern afgesproken heeft daar niet over te communiceren.

Zowel Allen Yao en Wilson Hu benadrukken dat ze zowel lokaal als globaal er een goede samenwerking is tussen Huawei en Google en beide partijen willen dit zo behouden.

Wat ze wel kunnen zeggen is dat ze een Plan B hebben en dat dit een volledig ecosysteem inhoudt, dat zelfs nog gebruiksvriendelijker moet zijn dan het huidige. Allen Yao hint ook naar het opensource platform van Android en dat consumenten zich geen zorgen moeten maken over apps die niet zouden werken bij hun plan B. Dit doet ons vermoeden dat hun plan B gebaseerd is op het opensource project van Android, waarbij er gebruik gemaakt wordt van alternatieve app store, die dezelfde apps kan gebruiken als die nu in de Play Store staan. Alleen konden ze niet ingaan op mijn vermoeden.

Spionage via Chinese wetgeving

Wilson Hu had ook een woordje klaar over de geruchten omtrent de Chinese wetgeving die hun zou kunnen verlichten spionage-software to installeren op hun hardware. Dit is volgens Wilson niet het geval”Huawei heeft geen enkele verplichting tegenover de Chinese overheid om hen met eender wat te helpen. Zij stellen hun sourcecode ook beschikbaar voor alle instanties om in te kijken. Ze willen daar heel transparant in zijn om zo aan te tonen dat er geen ‘backdoors’ in zitten.

Wat Wilson zegt is niet helemaal waar, maar het punt dat China hen niet kan verplichten om te spioneren is wel waar. Volgens Sophie Batas, director for cybersecurity and data privacy at Huawei Europe, staat er in de Chinese wetgeving onder artikel 77 van het ‘Chinese State Security Law’ dat elke organisatie en persoon de Chinese staat moet helpen met staats beveiliging, wanneer de overheid dat vraagt. Er staat echter ook in dat het “niet in overtreding mag zijn met de wetten van andere landen” en “de wet de Chinese overheid niet toelaat fabrikanten te vragen om backdoors te installeren”. Dit is wel vaker aangehaald, ook door personen die onpartijdig zijn in heel deze situatie.

Geen impact op smartphonehardware en 5G

Tot slot kregen we nog te horen dat het handelsverbod van de Verenigde Staten helemaal geen impact heeft op de hardware die Huawei maakt. Alle onderdelen worden ofwel zelf gemaakt of kunnen door andere partijen buiten de Verenigde Staten aangeboden worden.

Ik vroeg hen specifiek over de nieuwe processor die ze aan het maken zijn, aangezien ARM de samenwerking heeft stopgezet met Huawei en dat voor een echt probleem zorgt.

Volgens Allen Yao komt de opvolger van de Kirin 980-processor er ook gewoon zoals gepland aan, in Q4. Dat zou gelijktijdig moeten zijn met de opvolger van de Huawei Mate 20 Pro. De architectuur van ARM is een patent dat ook zij in handen hebben, dus kunnen zij dit gewoon produceren en hebben ze ARM daar niet voor nodig.

Voor 5G is er al helemaal geen probleem in de productie: alle onderdelen zijn van eigen makelij volgens Allen Yao en kunnen ze de netwerkinfrastructuur aan iedereen aanbieden, die dit wenst.

Helaas hebben we hier in België nog geen 5G-netwerk en zit dat er ook niet snel aan te komen door een politieke kwestie. Om die reden wordt de Huawei Mate X, de vouwbare telefoon van Huawei, ook niet uitgebracht bij ons. Allen Yoa zegt dat de Mate X een 5G-telefoon is en wil dit toestel pas op onze markt brengen als er ook een mogelijkheid is om gebruik te maken van 5G.

Nieuws

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk