Opgelet: Deze Android-malware steelt je bankgegevens

Opgelet: Deze Android-malware steelt je bankgegevens

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Er is nieuwe vorm van malware bij Android-smartphones ontdekt. De malware is erop gericht om de data van je bank- en accountgegevens te stelen. Waar gaat het over en moet je je zorgen maken?

Malware steelt bankgegevens, hoe werkt het?

Volgens experts van de Group IB, ThreatFabric en Cyble - bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opsporen en tegengaan van cyberaanvallen - is er een nieuwe vorm vorm van malware bij Android-smartphones. De malware heeft de naam 'Godfather' meegekregen en is erop gericht om de account- en bankgegevens van Android-gebruikers te ontvreemden. De malware komt door phishing of zogeheten malware-apps op je smartphone binnen.

Eén van deze apps is bekend en heet 'MYT Müzik'. Na de installatie vraagt de app onder andere toestemming voor toegankelijkheidsservices en Google Protect. Als je dit toestaat, gaat het zijn werk doen. Zo begint het bijvoorbeeld met het opnemen van je scherm. Als je je smartphone hierna gebruikt kan de app op je telefoon op de achtergrond draaien zonder dat jij het door hebt. De malware zorgt er hierna voor dat elke keer dat jij een bepaalde app opent, je eigenlijk naar een nepversie van die app gaat.

De Godfather-malware kan zich hierdoor verbergen bovenop het inlogscherm van banken. Als je dit niet in de gaten hebt, en dus je gegevens invoert en verstuurt, worden je gegevens naar de hackers achter de malware verzonden. De malware is in 2021 al eerder opgedoken, door een aantal code-aanpassingen kan de malware nu echter de nieuwste Android-beveiligingsupdates ontwijken.

Wat kan ik doen?

Allereerst, als je 'MYT Müzik' gedownload hebt, verwijder deze dan uiteraard direct. We raden je echter wel aan om je smartphone eerst in de veilige modus te zetten. Dit is een modus die ervoor zorgt dat je toestel alleen nog maar gebruik maakt van de standaard meegeleverde apps, de andere apps worden uitgeschakeld en zijn niet meer te gebruiken. Op deze manier kun je apps met malware goed en veilig verwijderen. Wat je nog meer kunt doen om malware tegen te gaan lees je in de artikelen hieronder.

De Godfather-malware is op dit moment gericht op maar liefst 215 bank-apps. De meeste hiervan bevinden zich in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Of Nederlandse en/of Belgische bank-apps of gebruikers getroffen zijn is nog niet bekend.

Wat te doen tegen malware
Opgelet: Deze Android-malware steelt je bankgegevens

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk