Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

In de schaduw van iOS?

Opinie: even serieus, er zijn veel dingen die Apple beter doet met iOS

· 24-06-2020 10:30

Apple en Google zijn al rivalen vanaf het prille begin waarin smartphones aan succes wonnen. Vandaag zien we nog steeds dingen die iOS en Apple veel beter doet dan Google, en ook dat verdient aandacht.

WWDC 2020

Apple hield gisteren zijn WWDC 2020-evenement waar het bedrijf traditiegetrouw nieuwe software voorstelt voor zijn iPhones, iPads, slimme horloges en computers. Voor een redacteur bij Androidworld betekent dat vooral dat wij voor een keer niet 's avonds na een snelle maaltijd de livestream hoeven te volgen.

We bekijken tenslotte al de vele evenementen die de Android-fabrikanten organiseren, en vaak grappen we op de redactie over onze collega's van iCulture, want: "Daar hebben ze het gemakkelijk. Ze volgen maar twee evenementen per jaar". Apple neemt ook geen deel aan grote techbeurzen zoals MWC in Barcelona en de IFA in Berlijn. Kortom we lezen achteraf wel over alle nieuwigheden van WWDC. Vervolgens schrijven we de volgende dag dan een grappig stuk over alle Android-functies waarbij Apple op 'CTRL+C'- en 'CTRL+V'-toetsencombinaties heeft gedrukt om ze naar iOS te brengen, of beter gezegd 'Command+C'.

Beeld van de knop

Halve waarheid

Toch is het niet zo simpel als dat, want we zouden pas een halve waarheid vertellen op Androidworld als we enkel een artikel brengen over de nieuwigheden van WWDC waarbij Apple de mosterd haalt bij Android. Voor een uitgebreid overzicht van alle nieuwe functies kan je beter op iCulture kijken, maar we willen het wel hebben over de dingen die Apple beter doet, want dat zijn er ook veel.

Ik merkte het tijdens het schrijven van het artikel '15 nieuwe functies in iOS 14 die Android al (veel) langer had' dat Apple sommige functies die het overneemt van Google ook verbetert. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige functie zoals de picture-in picture (PiP)-weergave voor video's. Apple komt wel erg laat met de nieuwigheid, maar maakt het in één keer ook mogelijk om het PiP-venster van formaat te wijzigen. Daarnaast komt Safari voor desktop niet alleen met nieuwe privacyfuncties voor websites, maar Apple kijkt ook in één keer naar browserextensies. Als je weet hoe Google zijn browserextensies al jaren stiefmoederlijk behandelt met dit soort van problemen tot gevolg, dan zou je niet liever willen dan dat Chrome ook zulke privacyfuncties krijgt.

beelden van de 'nieuwe' functies

Je kan de grootte van PiP-video aanpassen in iOS

'It just works'

Apple staat erom bekend dat het niet noodzakelijk veel nieuwe dingen introduceert, maar wel goed kijkt naar wat de concurrentie doet. Vervolgens zet het bedrijf het idee dan naar zijn eigen hand en integreert het de dienst of het product grondig in zijn ecosysteem. "It just works", hoor je dan, en nieuwe en revolutionaire producten zijn geboren.

Dat is ook wat we verwachten van de Apple Clips, ofwel Apples alternatief voor de Instant-apps. Google komt als eerste met het idee van kleinere apps die geen installatie nodig hebben, maar Apple neemt het eenvoudigweg over en voert dan nauwgezet druk uit op ontwikkelaars om het systeem te gebruiken. Apple sprak ook uitgebreid over de manier waarop het de functie wil integreren. Anderzijds zien we dat de Instant-apps van Android nog geen al te belangrijke rol spelen.

beelden van de 'nieuwe' functies

Apple Clips uit iOS 14

Sterke punten van iOS

We vinden ook buiten de nieuwe aankondigingen van WWDC meer dan genoeg voorbeelden van dingen die Apple met iOS gewoonweg beter doet. De nieuwe iPhone SE 2020 (489 euro) zal bijvoorbeeld naar verwachting vier keer meer versie-updates krijgen dan de nieuwe Motorola Edge (599 euro). Google slaagt er ook maar niet in om met RCS en Google Berichten het succes van iMessage te evenaren. Daarnaast kijken we ook met zijn allen uit naar Nearby Sharing, het AirDrop-alternatief dat al dan niet met Android 11 eindelijk een sterke en universele deeloplossing moet brengen naar Android. Bij Apple waren de nieuwe gestures sinds de iPhone X ook meteen raak, terwijl het bij Android problemen opriep met de veelgebruikte hamburgermenu's in apps. Iedere Android-telefoon heeft wel zijn eigen bediening en dat is niet goed met het oog op intuïtie.

iMessage Apple Facetime

Apples FaceTime-videobeldienst

Ik raad aan vrienden al jarenlang in bepaalde gevallen iPads aan in plaats van Android-tablets. Apple slaagt er namelijk veel beter in om appontwikkelaars ervan te overtuigen om aangepaste apps te maken voor hun tablets. Daarnaast is er nu iPadOS dat die lijn nog verder trekt. Zoals eerder gezegd is Apple heel goed in het samenbrengen van de verschillende diensten van zijn ecosysteem en het is dan ook een goede zet dat het bedrijf op WWDC 2020 heeft aangekondigd dat het makkelijker wordt om iPad-apps op macOS te laten werken. Dat terwijl Chromebooks al langer werken met de Google Play Store, maar dan met apps die niet altijd even vlot werken. We kunnen zo nog even doorgaan.

Vergelijken is openstellen

Toch is het een feit dat Apple en iOS meer naar elkaar groeien, want net zoals ik schreef over de functies die Apple van Andorid heeft overgenomen, kan je net zo goed het omgekeerde schrijven. Het is alleen maar een goede zaak dat beide systemen meer op elkaar lijken, want dat maakt het voor de consument eenvoudiger om tussen beide platformen te wisselen. Anderzijds houdt de concurrentiestrijd beide techbedrijven scherp om elkaar te verrassen, het beste van de ander over te nemen en liefst nog als een betere versie te lanceren.

Gestures Android Q uitleg

Android 10 kreeg de maken met een overlap bij zijn gestures die gebaseerd zijn op iOS

Ook voor de consument is het nuttig om de vergelijking tussen Apple en iOS te blijven maken en zo een tunnelvisie te vermijden. Het is hetzelfde argument waarom het ook interessant is om naar Huawei Mobile Services te kijken, ondanks het relatief kleinere marktaandeel van Huawei's ecosysteem. Vergelijken is openstellen en van vergelijken kan je alleen maar beter worden.

Beeld van de tweet

Tik op de tweet om hem te openen

Ideologisch verschillend

Ook al gebruik je al 10 jaar lang een Android-telefoon, dan wil dat nog niet zeggen dat het platform van Google ook vandaag nog steeds voor jou het meeste is geschikt. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe widgets van iOS 14, de App Library en de mogelijkheid om standaard-apps te veranderen. Dat kunnen mogelijk voor jou al doorslaggevende argumenten zijn om de overstap te maken. Dat werkt ook in de omgekeerde richting.

Ondanks het feit dat iOS en Android sterker naar elkaar toegroeien, willen beide bedrijven andere normen en waarden weerspiegelen. Android is nog steeds het open ecosysteem met gratis diensten, terwijl iOS graag uitpakt met zijn privacyfuncties en eenvoud. Toen de autoriteiten in de VS aan Apple vroegen als gevolg van een moord om een iPhone te hacken in de hoop om meer informatie over de feiten te leren, weigerde Apple principieel alle medewerking. Privacy gaat voor. Tegelijk geeft Google een uitgebreide uitleg over hoe ze samenwerken met de betrokken instanties in geval van misdaden en dan je locatiegegevens delen.

Google History: locatiegeschiedenis

Locatiegeschiedenis in Google Maps

Sundar en Tim

Toch hebben Apple en Google bewezen dat ze ondanks de concurrentiestrijd elkaar weten te vinden als het er echt toe doet. Terwijl de leiders in de Europese Unie veel moeite hebben om eenduidig een oplossing te bieden om het coronavirus in te dammen, zochten de iOS- en Android-ontwikkelaars elkaar op een natuurlijke manier op om de hoofden bij elkaar te steken en een steentje bij te dragen. Google CEO Sundar Pichai legt uit hoe hij op een bepaald moment een goed telefoongesprek voerde met Apple-baas Tim Cook.

Sundar Pichai

Google-CEO Sundar Pichai

Volgens Pichai houden beide bedrijven nu regelmatig vergaderingen met elkaar en de twee techgiganten zijn ook van plan om in de toekomst meer samen te werken. Wat we van die belofte mogen verwachten, is nog niet duidelijk, maar wat zeker is, is dat Apple en Google elkaar waard zijn en samen tot mooie dingen in staat zijn.

Wij kijken ernaar uit om jullie zoals altijd van het laatste Android-nieuws te voorzien, maar we raden je aan om af en toe even naar de overkant te kijken. Raad Apple-gebruikers in je omgeving ook aan om hetzelfde te doen. Wat Android- en iOS-liefhebbers ook met elkaar verbindt is hun liefde voor technologie en dat is het allerbelangrijkste.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (33)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...