Oudere Chrome-extensies worden in 2024 uitgeschakeld

Oudere Chrome-extensies worden in 2024 uitgeschakeld

Wesley Akkerman

door Wesley Akkerman

Laatst geüpdatet

Aangezien Chrome Manifest V3 eraan komt, maakt Google nu bekend van Manifest V2 in 2024 uitgeschakeld wordt. Dat betekent in dit geval dat er een aantal oude Chrome-extensies stoppen met werken, omdat ze niet aan de nieuwe eisen voldoen. Dit staat allemaal in het teken van je online veiligheid, aldus Google.

Oude Chrome-extensies

Met Chrome Manifest V3 wil Google de extensies die je gebruikt veiliger maken door privacy te prioriteren. Aanvankelijk kreeg de zoekmachinegigant hieromtrent wat kritiek te verduren, aangezien adblockers ook meteen aangepakt werden. Sommige advertentieblokkers zouden door de nieuwe implementatie niet meer werken.

Sindsdien heeft het team achter het Chrome Manifest naar de zorgen gekeken en als antwoord daarop nieuwe features toegevoegd. Daarom is het er nu klaar voor om versie drie uit te rollen, en versie twee achter zich te laten. Aanvankelijk worden de oude extensies in juni 2024 uitgeschakeld in Chrome Dev, Canary en Beta.

Het is ook niet meer mogelijk om die extensies te installeren via de Chrome Web Store. Ontwikkelaars wereldwijd worden nu gestimuleerd hun extensies aan te passen, zodat ze de nieuwe richtlijnen ondersteunen. Na juni 2024 wordt het nieuwe manifest langzaamaan uitgerold naar de grootste groep Chrome-gebruikers.

google chrome

Wat technische dingen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat V3 in 2023 uitgerold werd. Maar Google gebruikt de extra tijd om ervoor te zorgen dat het gat tussen V2 en V3 opgevuld wordt, door allerlei technische dingen toe te voegen. Eén van die aspecten heeft betrekking op contentfiltering en de manier waarop de extensies daarmee omgaan.

Dat is met name belangrijk voor de eindgebruiker, omdat dit de adblockers betreft. Extensies die advertenties blokkeren krijgen iets meer ruimte van Google dan voorheen, door de beveiligingsstandaarden wat minder strak in te voeren. Google laat weten hier met ontwikkelaars in gesprek te zijn; die geven de implementatie mede vorm.

Gebruik jij oudere Chrome-extensies die de overstap niet maken, denk je? En zo ja, welke? Laat het weten in de comments!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk