'Pas op: accu van oude Samsung-telefoons kunnen opzwellen'

'Pas op: accu van oude Samsung-telefoons kunnen opzwellen'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

De batterijen van oude Samsung-smartphones kunnen na verloop van tijd uitzetten en opzwellen. Dat merkt de bekende tech-YouTuber Mrwhosetheboss op. Hij ontdekte dat bij een aantal smartphones uit zijn collectie de batterij namelijk in zijn geheel had uitgezet. Dit was zo erg dat het de achterkant van de Samsung-telefoons kapot maakte. Wat is er aan de hand?

Batterijen zwellen op

Mrwhosetheboss kwam gisteren met een opmerkelijke video waarin hij meldt dat er een probleem is ontstaan met verschillende smartphones uit zijn collectie. Enkele batterijen waren namelijk uitgezet. Dit gebeurde bij de Samsung Galaxy S6, de Galaxy S8, de Galaxy Note 8, de Galaxy S10, de Galaxy S10, de Z Fold 2 en de pas twee jaar oude Galaxy S20 FE.

Mrwhosetheboss meldt hierbij dat deze smartphones uit stonden en in totaal slechts een aantal keren zijn gebruikt. Daarbij benadrukt hij dat de uiteenzetting van de batterijen alleen bij zijn smartphones van Samsung is ontstaan, met als kanttekening dat hij honderden telefoons van verschillende merken bezit, die hij allemaal in dezelfde kast bewaart. Het is niet vreemd dat de lithium-ion-accu van oudere smartphones kan opzwellen - dat is sporadisch mogelijk - maar het is wel opmerkelijk dat het in dit geval zo vaak gebeurt en alleen bij Samsung-telefoons.

Probleem bij meerdere techjournalisten en het probleem

De Youtuber blijkt ook niet de enige te zijn die het probleem opmerkt. Hij berichtte meerdere techjournalisten en Youtubers, waaronder Marques Brownlee en Matt Ansini. Zij deden gelijkaardige vaststellingen. Bij de laatst genoemde speelde het batterijprobleem zonder uitzondering bij elke drie jaar oude Samsung-smartphone in opslag. Ook hij meldt hierbij dat het probleem enkel en alleen speelde bij telefoons van Samsung.

Om de oorzaak te achterhalen nam Mrwhosetheboss contact op met JerryRigEverything. Dat is een YouTuber die bekend staat omwille van zijn kennis omtrent onderdelen en de duurzaamheid van telefoons, en hij heeft dezelfde problemen ontdekt bij de accu's van Samsung-toestellen. Volgens JerryRigEverything gaat er mogelijk iets mis met de kwaliteitscontrole van Samsung. ''De vloeistof die ionen verplaatsen in batterijen van Samsung ontbindt en komt vrij als een gasvormige substantie", aldus de Youtuber.

Waarom de gasvorming plaatsvindt is niet duidelijk, maar het heeft wel te maken met het feit dat de toestellen voor langer tijd niet zijn opgeladen. Het is ook niet aangeraden om zo'n oude telefoon met een gezwollen accu nog op te laden, want dat kan blijvende schade veroorzaken. Beter is om de accu te laten vervangen als je de telefoon nog wil gebruiken.

Moet ik mij zorgen maken?

Het is raadzaam om je oude Samsung-smartphone, mocht je die nog ergens hebben liggen, even te controleren. Je hoeft je geen zorgen te maken zo lang je deze telefoons met een gezwollen accu maar niet opnieuw gebruikt in hun huidige staat.

Houd er ook rekening mee dat het niet bij alle oude toestellen van Samsung voorkomt. Nog een tip is om je oude smartphones zo af en toe op te laden als ze niet in gebruik zijn. Dit in plaats van hem volledig leeg te laten lopen en daarna op te bergen. Je kan de bewuste video hieronder bekijken. Heb jij telefoons met gezwollen accu's ontdekt? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk