Google Pixel 8 krijgt mogelijk grote upgrade voor hoofdcamera

Google Pixel 8 krijgt mogelijk grote upgrade voor hoofdcamera

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Als Google de Pixel 8 volgend jaar onthult, dan komt de telefoon met een nieuwe hoofdcamera, dat blijkt uit de eerste geruchten. Google gaat namelijk een nieuwe techniek gebruiken voor HDR-foto's. We leggen het uit.

Pixel 8-camera

Google heeft nog maar in oktober zijn Pixel 7-serie voorgesteld, maar de eerste geruchten over de camera van de Pixel 8-serie zijn alvast bekend. Kuba Wojciechowski is een bekende geruchtenverspreider, die vaak met informatie komt over producten en diensten van Google. Met zijn onthulling op Twitter komen we onrechtstreeks te weten dat de volgende generatie van Pixels een nieuwe hoofdcamera krijgt.

Wojciechowski deelt in zijn tweet dat de camera van de Pixel 8-serie aan de slag gaat met een techniek die 'staggered HDR' wordt genoemd in het jargon, ofwel 'gespreide HDR' als je het vertaalt. Als we het over HDR hebben dan hebben we het over een techniek waarbij de camera meer diepgang in foto's brengt door het verschil te vergroten tussen de donkerste en de lichtste delen van een foto.

Van 'bracketing' naar 'staggered HDR'

Google gebruikte vanaf de Pixel 5 altijd een techniek genaamd 'bracketing' voor zijn HDR-foto's. De Pixel-camera neemt dan eigenlijk al vijf foto's met een korte sluitertijd voor je de sluiterknop indrukt in je camera-app. Als je vervolgens op de knop drukt, neemt de camera nog één shot met een lange sluitertijd. De informatie uit al deze beelden worden dan tot één geoptimaliseerde foto gecombineerd.

En dat brengt ons terug bij staggered HDR, de nieuwe techniek. Daarbij neemt een camera drie korte shots na elkaar: één met een korte, één met een middellange en één met een langer sluitertijd. Al die beelden worden tot één samengebracht. Die middellange sluitertijd is dus een extra en verder werkt deze HDR-techniek ook sneller. Je kan dus sneller foto's na elkaar nemen, wat altijd erg voordelig is. De verwerkingssnelheid is vaak een pijnpunt bij HDR-fotografie. Staggererd HDR verbruikt ook ongeveer een kwart minder energie.

Gerelateerde artikelen

ISOCELL GN2

Maar hoe weten we dan dat de Pixel 8-serie een nieuwe hoofdcamera krijgt. Dat is omdat staggered HDR niet wordt ondersteund bij de huidige Samsung ISOCELL GN1-hoofdcamera die Googles telefoons vandaag gebruiken. Het werkt dan weer wel bijvoorbeeld bij de volgende generatie sensors van Samsung: de GN2 (via Samsung).

Als Google naar deze sensor zou overschakelen met de Pixel 8-serie, dan zou dat ook betekenen dat de hoofdcamera meer licht kan opvangen met zijn grotere pixels en dat ook de autofocus erop vooruit gaat. Eerder raakten ook de codenamen en een deel van de specificaties van de Pixel 8-serie bekend. Ben jij al nieuwsgierig naar wat Google gaat verwezenlijken met de camera van de Pixel 8-serie? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk