Proximus brengt RCS-berichtendienst uit via Google Berichten

Proximus brengt RCS-berichtendienst uit via Google Berichten

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Proximus en RCS

RCS is defacto de opvolger van SMS en de afkorting staat voor ‘Rich Communication Services’. Vanuit een simpel perspectief bekeken was RCS de voorloper van WhatsApp. Groei bleef echter uit voor de berichtendienst. In tegenstelling tot WhatsApp – een dienst die door een externe partij is opgezet – was het van origine de bedoeling dat providers RCS uit zouden rollen. Vermoedelijk was daarbij een rol weggelegd voor teruglopende inkomsten uit SMS-berichten als RCS de nieuwe standaard werd, in de jaren na de introductie van RCS werd het nauwelijks gebruikt.

Proximus maakt gebruik van de Google-app voor zijn RCS-dienst

Google lijkt de partij te zijn geweest die de dienst weer hoop biedt: in 2019 kondigde het bedrijf aan de dienst zelf uit te rollen, in plaats van te wachten op telecomoperatoren. Voor Orange bleek dat een benodigde noodkreet: nog voor het einde van het jaar rolde het zijn eigen RCS-dienst uit. Inmiddels zou Proximus ook zijn begonnen met de uitrol van RCS, zo schrijft Telecompaper. Opvallend is dat de provider gebruikmaakt van Google Berichten als ‘het platform’ van zijn RCS-dienst. Normaliter zou je SMS-berichten via deze app verzenden, voortaan zou RCS ook werkzaam zijn.

[readmore articles="203314"]

Geen extra kosten

Afhankelijk van of je een abonnement hebt, zou je normaliter moeten betalen per SMS-bericht. Dat is, met diensten zoals WhatsApp en Telegram binnen handbereik, een achterhaald concept. Vandaar dat RCS werkt via WiFi of je mobiele databundel: er zijn geen kosten aan verbonden. Daarbuiten zijn de mogelijkheden met RCS ook een stuk uitgebreider. Het is onder andere zichtbaar of iemand jouw bericht al heeft gelezen en zodra de andere persoon aan het typen is. Ook het versturen van foto’s, video’s, gif’s, stickers en emoji’s is gratis via RCS en werkt net zoals bij andere berichtendiensten.

Vooraleer RCS werkt, zal de Google Berichten-app eerst geüpdatet moeten worden

Wel is er één ding om rekening mee te houden bij RCS, dat is de zogenaamde ‘fallback’ op SMS of de MMS-diensten van je provider. In principe vraagt Google Berichten om toestemming daarvoor, maar het is wel van belang om bewust te zijn van eventuele kosten die dat met zich mee kan brengen. Dat zal overigens enkel gebeuren in het geval dat jij of de ontvanger van de berichten geen data ontvangt en de berichten anders niet verzonden of ontvangen kunnen worden. Via het instellingen-menu van Googles Berichten-app is deze ‘fallback’ ook telkens in of uit te schakelen.

[readmore articles="207178"]

Beschikbaarheid

Redacteur Sebastien woont in België en heeft laten weten dat de functie nog niet aanwezig was op het moment van schrijven. Er zou een update moeten volgen voor de Berichten-app via de Play Store om de app gereed te maken voor Proximus-klanten. Vooralsnog heeft Proximus geen duiding gegeven over de uitrol van RCS in België en wanneer alle klanten van de dienst kunnen genieten. Zie jij de RCS-functie al beschikbaar in Google Berichten? Laat het ons weten via e-mail of in de reacties.

Berichten

Berichten

Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk